Puding roti antara pencuci mulut yang sangat mudah disediakan. Hanya guna beberapa bahan saja, tak perlu nak mixer atau guna sukatan pun dah boleh hidang pada ahli keluarga.

Biasanya puding roti ni menggunakan roti biasa je tapi kali ini menggunakan roti coklat dan susu coklat. Nak tahu macam mana step by step pembuatannya, ini resipi dikongsikan Munirah Jasamai.

Puding Roti Kayangan Coklat

Bahan-bahan:

2 kotak susu coklat
2biji telur
1 bungkus roti coklat kismis

IKLAN

Penyek roti dulu dalam dulang, kami lapik baking paper senang nak handle, nk bawak keluaq ka apa, tarik baking paper tu jaa

Hampa pukul 2 biji telur + 2 kotak susu coklat tu dengan apa pon buleh aih, jnji dia sebati semua pastu tuang atas roti dipenyek tadi

Biaq sat tak pa, biaq roti tu semua terendam kembang dlm susu yg dicurahkan

Boleh bakar dalam oven yang dah dipanaskan dulu dalam 10 minit suhu 180′, lepas dah panaskan oven baru bawa masuk yang dah ready dalam 30min suhu 180′, macam mana hampa nak tau dh masak, susu atas tu keras gitu, bau pon semerbak dah, cucuk pi dengan lidi tgk melekat ke dak pon buleh.

IKLAN

Dah lepas bakar, bagi sejuk, pastu masuk peti ais

Sos creamy 

1tin susu cair
1 tin air hampa sukat dlm tin yg sama
1/2 sudu tepung jagung
1 sudu tepung kastard
5 sudu gula

IKLAN

Buka api perlahan je kacau sampai kental, dah siap hampa bagi sejuk letak dalam peti ais.

Makan sejuk-sejuk sedap sangat-sangat.

Kredit: Munirah Jasamai

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)