Bila dah mula menyusukan anak, perkara pertama akan terlintas nanti adalah cukup tak susu yang nak dibekalkan kepada anak nanti. Macam mana keadaan anak bila nak susu di rumah pengasuh atau taska? Persoalan ini yang kadang kala buatkan ibu sendiri jadi susah hati bila dah bekerja.

Menurut Puan Ziela Juzaila yang memperjuangkan breastfeeding, ibu boleh membuat jadual menyusu untuk memastikan anak kenyang dan tak meragam.

Pemberian 2oz sekali feeding, ia adalah seni melatih dan bergantung pada kerjasama penjaga. Lepas menyusu mesti tidur atau dibawa bermain atau menangis sebab tak cukup susu? Ini jadual pemberian susu perahan yang pengasuh saya praktikkan. Sesi ke-8 jarang berlaku kerana biasa ambil anak jam 1730.

Risau Bayi Tak Cukup Susu Bila Dah Mula Bekerja, Ikut Jadual Pemberian Susu Perahan Ini

IKLAN

Baby. Mereka tidak perlu susu yang banyak dalam satu-satu masa. Baby ni jika diberikan 10oz pun mampu disedutnya habis. Kemengahan termenung tidur. Perlu tahu bahaya overfeed.

Saya lihat ramai juga yang praktis 2oz sekali feeding untuk baby masing-masing. Ramai juga tetapkan 2oz untuk setiap 2 jam. Pada pandangan saya 2oz setiap 2 jam tidak sesuai. 2oz untuk setiap 1 jam atau 1jam setengah mengikut keadaan, masa tidur dan bermain baby. Sebaiknya jika masih memilih untuk aturkan pemberian susu perahan setiap 2 jam, berikan 2.5-3oz.

Tanggapan yang perlu diperbetulkan. Aturan menyusu kerap-kerap dengan jumlah 2oz bukan kerana takut tidak dapat bekalkan susu perahan yang cukup untuk anak. Kita berikan kerap-kerap ada kelebihannya:

IKLAN
  1. Supaya anak kerap mendapat susu walaupun kita sedang bekerja.
  2. Kita bekalkan susu yang sesuai dengan keperluan anak bukan untuk anak tidur kemengahan.
  3. Anak yang di offer menyusu kerap lebih mudah ditenangkan.
  4. Kita yang memerah juga tenang-tenang saja menyusuri dunia penyusuan sehingga 2 tahun.

Risau Bayi Tak Cukup Susu Bila Dah Mula Bekerja, Ikut Jadual Pemberian Susu Perahan Ini

IKLAN

Walau bagaimanapun, pastikan anak mendapat susu yang secukupnya. Balik rumah usahakan untuk kerapkan menyusu terus ke breast. Stimulation baby efektif mengeluarkan susu yang paling dalam dan juga penghasilan susu yang cukup dan berpanjangan.

#ProtectBreastfeeding

Sumber: Ziela Juzaila

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI