Tak perlu nak marah anak 3 kali sehari jika kita tahu teknik cool parenting yang sebenarnya. Sebagai ibu ayah, kita lebih suka keadaan yang mana satu?

1) marah 3 kali sehari, tapi anak buat dan buat dan buat lagi perkara yang kita tak suka ATAU marah sekali je seminggu, anak terus behave tak buat benda yang kita tak suka tu.

2) lagi kita marah anak, lagi nampak dia tunjukkan rasa tak puas hati dengan contoh tindakan baling barang ATAU bila kita marah, dia akur dan admit salah dia.

3) setiap kali keluar, anak mesti tantrum bila benda yang dia nak tak dapat ATAU anak okay dan cool je bila kita kata no pada barang yang dia minta kita beli

Ibu ayah biasa dengar kan : orang yang tenang sentiasa menang.

Berdasarkan perkongsian dari Puan Ezzaty Suffian, tenang atau COOL PARENTING bagi zaty adalah SENJATA paling tajam dan paling BERKESAN untuk kita ibu ayah guna demi nak kawal anak-anak.

Cool parenting ialah bila kita “simpan” SENJATA MARAH kita pada waktu-waktu kritikal dan guna bila betul-betul PERLU sahaja.

Zaty dah buat kaedah ni kat fayyadh sejak dari bulan 8 dan Alhamdulillah. Result dia sangat best. 70% sangat berkesan pada fayyadh.

IKLAN

Salah satu buku yang zaty baca, dia cakap kalau nak disiplinkan anak, nak ajar anak tentang behaviour ialah pada SETIAP HARI. Kita panggil “NURTURE” atau terapkan didikan tentang good habit pada anak.

Benda ni mesti berlaku setiap hari, setiap masa.

Bukan bila anak buat perangai, anak mengamuk baru kita nak cakap dan nak nasihat. Sebab akhirnya nanti bukan setakat tak berkesan, malah kemarahan kita lagi memuncak dan kita akan cenderung nak naik tangan atau bagi hukuman pada anak.

Tak Perlu Nak Marah Anak 3 Kali Sehari! Cuba Teknik Cool Parenting Ibu Ini

Macam mana cara kita nak nurture sikap anak-anak?

IKLAN

Dengan cara, CAKAP dan peringatkan anak-anak setiap hari, setiap masa. Anak-anak nakal tu kan normal. Hari-hari dia buat nakal, buat perangai. Cuma akan ada hari yang dia OVER nakal.

So, takkan hari-hari, setiap masa kerja kita nak marah je. Nak tinggi suara, nak jerkah dan tengking anak. Aishh, lama-lama kita penat. Kita jadi makin stress, kita rasa anak dah tak makan saman.

Logik akal. Hari-hari kita buat macam tu kat anak. Dia pun akan immune. Telinga dia dah lali dengar suara tengkingan kita. Dia jadi tak kisah malah akan develop masalah degil dan tak dengar cakap.

Silap haribulan melawan lagi cakap kita dengan jeritan dia.

IKLAN

Garang dan tegas bukan bermakna kita marah setiap masa. Garang dan tegas tulah kita gunakan SENJATA MARAH tepat pada waktu dan ketikanya. Bila keadaan betul-betul jadi tak terkawal baru kita bertindak dengan serius.

So automatik anak akan faham. Ohh, suara ibu keras. Suara ibu tinggi. Ni mesti apa aku buat ni salah. Percayalah, terus diam dia. Nak tantrum pun tak berani. Sebab dia dah buat ibu marah.

Kebanyakan hari, bila fayyadh buat benda yang zaty tak berkenan, memang zaty cakap elok-elok pada dia. Cuba nak terang dan bagi dia faham benda yang dia buat tu tak okay. Kita dalam keadaan tenang, nak menerangkan kat dia pun lebih mudah untuk dia faham.

Zaty pun nak amalkan cara cakap elok-elok ni pun bukan senang. Hari-hari buat latihan. Hari-hari cuba pastikan rasional tu lagi tinggi dari emosional. Fuhh, nak ubah sikap sendiri paling payah. Tapi kalau tak ubah, sampai bila kita nak terus dengan cara yang negatif kan.

So, bila kadang fayyadh over buat perangai, tambah dengan kita pun letih seharian dengan kerja rumah, tinggi lah suara zaty jadinya. Setakat ni rasanya berjaya tinggikan suara dalam 2-3 kali seminggu. Tak macam dulu hari-hari.

Kadang sebut nama penuh je dia dah faham kita marah. Kira ok lah kan. Tak perlu sampai nak naik tangan, nak meleret-meleret marahnya. Akhirnya yang menang tu kita. Yess!

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI