Pernah tak anda mengalami situasi di mana anak mula menangis apabila ada orang lain cuba mengambil mereka atau takut-takut apabila ada yang mendekati? Menurut Konsultan Tangisan dan Tidur Bayi, ianya adalah perkembangan yang NORMAL bagi setiap kanak-kanak.

Tapi kenapa? Dan bagaimana caranya untuk membuat anak mudah didekati? Ikuti perkongsian ini.

Takut, Menangis Bila Ada Orang Nak Dekat Tanda Anak Sihat & Normal! Pakar Kongsi Tip Bantu Anak Hadapi ‘Stranger Anxiety’

ANAK TAKUT ORANG: TIP UNTUK IBUBAPA BAYI & ORANG YANG NAK MENDEKATI BAYI

Stranger anxiety atau takut orang ialah salah satu fasa perkembangan mental yang PERLU TERJADI buat semua anak. Ia tanda anak sihat dan normal. Maka, bersyukur jika anak anda pandai takut orang.

Anak akan menangis, kelihatan takut, memaling muka atau ‘mengeraskan’ badan bila cuba di sapa orang asing, di sentuh, cuba di ambil atau di tinggalkan bersama orang asing atau yang jarang dijumpai.

Takut, Menangis Bila Ada Orang Nak Dekat Tanda Anak Sihat & Normal! Pakar Kongsi Tip Bantu Anak Hadapi ‘Stranger Anxiety’

BILA?
Selalunya bermula sekitar usia 6-9 bulan dan paling kritikal sekitar 12-15 bulan. Stranger anxiety akan berkurang selepas usia 2 tahun.

KENAPA?
Stranger anxiety bermula sekitar 6-9 bulan kerana anak-anak berusia 6-9 bulan telah mula faham, antaranya:

☑️ Self awareness: anak sedar tentang kewujudan dirinya. Maka, anak mula sedar, dirinya dan ibu/ayahnya adalah 2 makhluk yang berasingan. Ini usia anak sedar kewujudan dirinya bersama-sama orang sekeliling.

☑️ Konsep hubungan: kaitan sesuatu bunyi perkataan + bunyi suasana + objek + manusia yang membentuk sesuatu kejadian. Misalnya: bunyi anak kunci + pintu akan terbuka = ayah pulang dari kerja. Anak ingat dan faham situasi biasa atau harian yang melibatkan orang-orang biasa yang wujud dalam hidupnya. Ini PUNCA anak nampak ‘blur’ atau teragak-agak bila nampak wajah asing kerana di mindanya ‘tiada rekod’ atau ‘kurang rekod’ kejadian sebelum yang melibatkan individu asing ini.

IKLAN

☑️ Anak faham konsep kategori iaitu perician maklumat sesuatu perkara atau objek. Misalnya : Gambar kucing di dalam buku= Kucing di dalam TV =Kucing di rumah = Semuanya Kucing. Maka anak makin pandai beza wajah-wajah biasa VS wajah-wajah asing.

Stranger anxiety kritikal pada 12-15 bulan kerana anak makin faham konsep sistem. Iaitu perkara + objek + manusia biasa yang membentuk dunia kecil hariannya. Anak tahu keluarga jiran dan keluarganya berbeza. Rumah nenek dan rumahnya berbeza walau keduanya ialah rumah.

TIP BANTU ANAK HADAPI STRANGER ANXIETY BUAT IBUBAPA

👪 Jangan amalkan mengelak berjumpa orang atau mengurung diri dalam rumah hanya kerana memiliki anak yang sedang dalam fasa takut orang. Lebih anda memerisai anak anda dari suasana atau kejadian berjumpa orang atau bersosial, lebih kekok anak akan jadi. Semua perkara baru perlukan latihan dan pengalaman berulang untuk anak mahir atau faham. Yang PENTING, LATIHAN DAN PENGALAMAN yang diberikan kepada anak itu haruslah yang berkesan.

👪Beritahu rakan atau ahli keluarga bahawa anak anda sedang dalam fasa stranger anxiety. Minta mereka untuk tidak terlalu agresif ketika mendekati anak dan minta mereka jangan ambil hati jika anak anda tidak segera mesra terhadap mereka.

👪 Memperkenalkan anak kepada orang asing di dalam suasana yang anak biasa misalnya rumahnya sendiri itu lebih mudah. Ini kerana, anak tidak perlu memproses terlalu banyak input baharu dan dia juga selesa berada di tempatnya. Jika anak bertemu wajah asing di luar rumahnya misalnya, pertama kali pulang ke rumah nenek, pangku atau pegang anak anda ketika memperkenalkannya kepada orang lain. Usah terus berikan anak kepada orang untuk di ambil. Anak perlu pengesahan bahawa individu ‘asing’ ini ok, baik , selamat atau diluluskan oleh ibubapanya. Maka anak perlu melihat interaksi bersahaja dan santai yang anda miliki bersama individu ‘asing’ tersebut terlebih dahulu untuk merasa selesa.

👪 Rileks!. Kekalkan aras tenaga yang rileks dan bersahaja jika anak mula menangis bila didekati orang asing atau ketika cuba ambil kembali anak yang menangis dari pegangan orang asing. Usah buat wajah cemas, bengang atau marah dengan kelakuan anak. Anak perlu dapat mesej bahawa keseluruhan acara berjumpa orang/bersosial ini adalah sesuatu yang santai dan seronok.

IKLAN

TIP MENDEKATI BAYI YANG SEDANG DALAM FASA STRANGER ANXIETY

🕴️ Walau macam mana terujanya anda ingin mendukung, mencuit atau mengambil seseorang bayi yang tak biasa dengan anda, usah:

❌ Sengaja merenung bayi
❌ Terus mengusap atau mencuit bayi serta merta
❌ Terus nak ambil dan dukung bayi dari ibu/ayahnya.

Tanya diri anda sendiri: ➡️ Jika ada orang asing yang tiba-tiba merenung anda penuh minat, cuba mencuit, menyentuh atau nak bermesra dengan anda, ADAKAH ANDA AKAN RASA SELESA ❓
Confirm jawapannya ialah = TIDAK 🙅

Maka ,sama halnya dengan bayi. Walau mereka kecil, mereka juga manusia yang punyai emosi serta perasaan seperti orang dewasa.

🕴️Berbual mesra dengan ibu/ayah bayi di hadapan bayi terlebih dahulu. Jika mahu menyapa atau cuba berbual dengan bayi, mulakan secara verbal sahaja terlebih dahulu seperti ‘Hai’, atau ‘Siapa nama awak yang comel ni? ‘ tanpa cuba menyentuh bayi. Buat eye contact dan wajah mesra kepada bayi. Penting untuk buat bayi tertarik kepada anda SEBELUM cuba nak membuat sebarang sentuhan fizikal kepadanya.

IKLAN

🕴️ Luangkan masa membuat aktiviti bersama ibubapa bayi & bayi. Bermain, membantu dengan urusan kerja rumah atau bersiar-siar dengan ibubapa/ibu bayi & bayi bantu bayi rasa selesa dengan kehadiran anda. Tarik minat bayi untuk datang mendekati anda dengan menunjukkan sebarang objek yang menarik seperti mainan , snek atau haiwan peliharaan. Atau, ajak bayi sertai aktiviti yang menyeronokkan seperti bermain buaian di taman, ajak naik motor pusing-pusing taman atau main air.

🕴️ Jika bahasa badan bayi kelihatan OK untuk anda ambil atau dukung tetapi wajahnya masih seperti sangsi atau takut-takut bila memandang anda, palingkan wajah bayi dari bertentangan langsung (direct facing) dengan wajah anda. Misalnya dukung bayi menegak pandang ke depan/luar dan alih perhatiannya dengan menunjukkan sesuatu yang menarik. Teruskan bercakap-cakap atau berjalan dengan bayi secara bersahaja agar bayi membina rasa selesa dengan bunyi suara anda dan cara anda menggendalikannya terlebih dahulu. Pasti selepas itu bayi akan bertambah rileks bila bersama anda.

Selamat mencuba

Sumber:

USWATUN HASANAH MOHD HABIB
KONSULTAN TANGISAN DAN TIDUR BAYI
DBL INSTITUTE
THB EDU ASSC
THE WONDER WEEKS ACADEMY
SLEEPSMART EDUCATION

 

Takut, Menangis Bila Ada Orang Nak Dekat Tanda Anak Sihat & Normal! Pakar Kongsi Tip Bantu Anak Hadapi ‘Stranger Anxiety’

Wow! Bestnya mommies dapat me-time dengan bff di Muzium Negara. Ada sharing dari pakar, games menarik dan hadiah lumayan untuk dimenangi. Jom, daftar sekarang di SINI

MUMMY ME-TIME @ PAMERAN PERBIDANAN MUZIUM NEGARA!

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI