Siapa tahu tentang skim FPP? Menariknya ibu hamil boleh bersalin bayar murah tapi layanan setaraf hospital swasta. Siapa tak mahu kan kalau boleh berjimat dengan cara yang bijak.

Rupanya bila anda pilih untuk bersalin di hospital kerajaan ada skim untuk pesakit dengan kadar bayaran yang berpatutan.

Skim Pesakit Bayar Penuh (FPP) adalah cara pesakit boleh mendapat rawatan daripada pakar perubatan pilihan sendiri dan mendapat beberapa kemudahan lain bergantung kepada sumber, bidang kepakaran dan kemudahan sedia ada di hospital berkenaan.

Wah memang rugi kalau tak rebut peluang ini. Boleh jimat duit tapi dalam masa yang sama servis yang diterima sangat memuaskan hati. Siap boleh pilih doktor lagi.

Perkongsian daripada Puan Nurul Diana yang sedang hamil dan telah membuat pendaftaran skim FPP ini mungkin boleh membantu ibu-ibu lain yang nak cuba skim ini juga.

Alhamdulillah settle register skim FPP (FULL PAYMENT PATIENT) dekat HSA harini. Tq kat sahabat yang share posting pasal ni aritu.

Kos bersalin yang lebih murah dari hospital swasta tetapi kita boleh dapat kelebihan yang hampir sama dengan swasta. Memang okey sangat. Iyer lar…macam LD ni company tak sponsor bersalin. Jadi, nak spent duit tu kene buat kire-kire supaya tak membazir & dalam masa yang sama nak jugak rase selesa bersalin baby last ni kan…(iyer ker last

Okey ni LD share sikit kat kawan-kawan ape kelebihan bila sign up kaedah FPP ni.


1. Dapat perkhidmatan Doktor pakar & boleh pilih Doktor. So far LD pilih HSA sebab sini jer ada doc perempuan. HSI takat ni semua lelaki untuk khidmat FPP. Bile dah pilih doc, means doc tu jer yang boleh sentuh/check kita dari first sampai bersalin.

IKLAN


2. Laluan giliran khas untuk appointment dengan doc pakar. Boleh pilih tarikh/hari ikut convenience kita. Yang penting tak payah beratur, set jer masa & tarikh dengan doc.


3. Nikmati wad eksekutif @ kelas pertama (ikut pilihan sendiri). Tapi kat HSA tak ada wad eksekutif, the best wad kelas pertama jer. Pada LD, dah memadai wad first class. Yang eksekutif tu just ade ekstra ruang menunggu khas yang selesa untuk family (fikir balik sape jer yang tunggu aku kan..suami pun teman kat Labour room jer, iuolls bukan ct nurhalijah!

4. Dah nama first class, makan pon mesti sedap dari biasa, I loikkeee!

5. Baby lahir takde cas ekstra bilik ker ape. Free jer. If ade komplikasi, Baby akan dirawat di bawah servis/caj biasa.
Hope info diatas dapat membantu.

Apa Itu Perkhidmatan Pesakit Bayar Penuh (FPP)

Perkhidmatan ini disediakan di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia.

IKLAN

a. Taraf “swasta” di hospital kerajaan pada harga berpatutan
Kos keseluruhan rawatan hanya 25%-30% dari hospital swasta

b. Rawatan oleh Pegawai Perubatan/Pergigian Pakar Pilihan
Dilantik oleh Jawatankuasa PPBP Hospital

c. Nikmati kemudahan istimewa
Eksekutif, kelas satu atau yang setaraf

d. Harga yang kompetitif
Lebih murah berbanding hospital swasta

IKLAN

Wanita Ini Kongsi Skim FPP Untuk Bersalin Bayar Murah Tapi Layanan Setaraf Hospital Swasta

Ini senarai hospital yang menawarkan skim FPP

Wanita Ini Kongsi Skim FPP Untuk Bersalin Bayar Murah Tapi Layanan Setaraf Hospital Swasta

Wanita Ini Kongsi Skim FPP Untuk Bersalin Bayar Murah Tapi Layanan Setaraf Hospital Swasta

Wanita Ini Kongsi Skim FPP Untuk Bersalin Bayar Murah Tapi Layanan Setaraf Hospital Swasta

Wanita Ini Kongsi Skim FPP Untuk Bersalin Bayar Murah Tapi Layanan Setaraf Hospital SwastaSemoga dengan adanya info ini ia dapat membantu bakal ibu ayah membuat pilihan bijak dan tidak mensia-siakan perkhidmatan yang disediakan.

Sumber: www.myfpp.com.my

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI