Situasi si kecil menghadap telefon bimbit atau permainan video dalam tempoh masa yang lama sudah menjadi perkara normal dalam masyarakat kita.

Permainan video juga kadangkala dijadikan sebagai ‘pengasuh’ anak bagi memastikan mereka duduk diam dan tidak mengganggu ibu bapa.

Hati-hati kalau anak anda atau mungkin juga diri sendiri mengalami ketagihan bermain permainan video sama ada menggunakan telefon bimbit atau permainan video.

IKLAN

WHO Iktiraf Ketagih Permainan Video Sebagai Gangguan Kesihatan Mental. Awasi Anak Anda!

Ini kerana Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengiktiraf ketagihan kepada permainan video sebagai gangguan kesihatan mental.

IKLAN

Rujukan terbaru WHO mengenai penyakit yang diiktiraf dan didiagnos menghuraikan ketagihan terhadap permainan digital serta video sebagai ‘corak tingkah laku permainan yang berterusan atau berulang yang menjadi begitu meluas sehingga mengatasi tahap kepentingan perkara lain dalam kehidupan.’

Klasifikasi Penyakit Antarabangsa ICD yang dikemas kini sejak 10 tahun lalu kini merangkumi 55,000 kecederaan, penyakit dan punca kematian.

Ia menjadi asas untuk rujukan WHO serta pakar lain bagi melihat dan bertindak balas terhadap trend kesihatan.

IKLAN

Ketua Pengarah WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus berkata dalam satu kenyataan: “Ia membolehkan kita lebih memahami apa yang membuatkan orang sakit dan meninggal dunia, selain mengambil tindakan untuk menghalang kesengsaraan seterusnya menyelamatkan nyawa.

Sumber: Berita Harian

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI