Minum air masak dari cawan adalah antara perkara pertama yang kita kena latih bayi seawal mula makan.
Walaupun bayi sudah cukup dapatkan hidrasi daripada susu, air masak sangat penting untuk:
1️. Latih anak minum menggunakan cawan
2️. Bersihkan mulut selepas makan
3️. Elakkan anak sembelit
4️. Buat anak belajar rasa dan hopefully sukakan air masak nanti!
Bila nak latih anak minum menggunakan cawan, saya cadangkan anda cari cawan yang kecil (saya suka ezpz) dan isikan air dalam kuantiti kecil. Bila anak nak minum, bantu letakkan cawan di bibir anak dan condongkan. Kira 1 – 2 – stop supaya tak terlalu banyak air masuk
Once anak dah biasa dan minum air dari cawan dengan yakin tanpa keluar semula air, boleh bertukar kepada straw pula. Pentingnya guna cawan berbanding sippy cup adalah untuk perkembangan oral motor anak dan mengelakkan masalah speech delay.
Ohh btw anak minum air masak tak boleh lebih 4 oz sehari ya. Kecuali kalau suhu terlalu panas dan nampak anak peluh banyak sangat!
Kredit: Dr Amalina Mohd Daud
Anak dah boleh merangkak laju? Ayuh mama papa yang ada baby comel-comel tu, inilah masanya untuk sertai Baby Merangkak Race!. Daftar sekarang di link ini: https://toko.ideaktiv.com/product/simpan-sspnxpama-baby-merangkak-race/
Jom, kongsikan foto comel si manja anda bertemakan Jungle Cuties di SINI! Ada hadiah menarik menanti.(https://www.majalahpama.my/pencarian-bayi-pilihan-pama/)
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Doktor Kongsi Tip Mudah Nak ‘Power Up’ Otak Anak, Hanya Guna Seikat Pegaga!
Apabila anak pulang ke sekolah mereka letih. Begitu juga otak mereka. Lebih-lebih apabila tiada nutrisi untuk otak diambil mereka.
Petang ada kelas PAFA. Malam pula ada tuisyen. Sampai lembik budak-budak ini.
Soalnya dengan begitu banyak aktiviti gunakan otak sepanjang hari, dapatkah mereka bertahan? Dapatkah otak mereka mencerap semua maklumat? Atau ia hanya jadi kelas sosial?
Kita pastinya tidak mahu duit yang dilaburkan hanyut begitu sahaja. Keputusan anak masih tidak seberapa. Hasil masih jauh dari yang kita suka.
Cara mudah ialah sediakan secawan air pegaga:
1. Ambil seikat pegaga. Basuh. Bersihkan.
2. Masukkan ke dalam blender.
3. Masukkan air. Ikut kepekatan mana yang kita mahu.
4. Blend.
5. Campurkan dengan madu atau gula apong (di Sarawak sahaja) atau gula kabong.
Hidangkan. MUDAH dan CEPAT.
Pegaga tingkat imun sistem. Buka pembuluh darah di dalam OTAK. Nutrisi mudah masuk. Maklumat segera dihadam. Memori semakin baik. Ini adalah tips mudah power up otak anak-anak.
Kelebihan Daun Pegaga;
Mempunyai sifat perlindungan kepada sistem saraf (neuroprotective)
Ekstrak pegaga dikatakan mempunyai sifat perlindungan yang baik untuk sistem saraf akibat daripada kandungan kompaun antioksidan yang terdapat di dalamnya. Memandangkan kesan stres oksidatif dan juga gangguan dalam mekanisma antioksidan semula jadi badan memainkan peranan penting dalam pembentukan penyakit kognitif seperti penyakit Alzheimer (AD) jenis sporadik, ekstrak Centella asiatica (CAE) melalui tindakan antioksidannya dikatakan berpotensi untuk mencegah defisit kognitif hasil daripada pendedahan kronik kepada radikal bebas. Sebagai contoh, satu kajian yang melihat tindakan terbitan bahan asiaticoside menentang kesan toksik beta-amyloid pada kultur sel dan juga hirisan bahagian hippocampus mendapati ia berupaya untuk menghalang kematian sel yang dicetuskan oleh radikal bebas dan juga daripada pendedahan kepada beta-amyloid. Pendedahan kepada beta-amyloid merupakan salah satu mekanisma yang membawa kepada terjadinya penyakit Alzheimer. Terbitan kompaun asid asiatik yang terdapat dalam ekstrak pegaga juga menunjukkan kesan perlindungan saraf yang signifikan pada sel kortikal otak dengan cara menguatkan mekanisma perlindungan oksidatif sel.
Dalam satu kajian lain yang membabitkan tikus yang telah diberikan streptozotocin untuk mencetuskan gangguan kognitif dan stres oksidatif, CAE telah diberikan (100, 200 dan 300 mg/kg selama 21 hari) sebagai rawatan untuk melihat keupayaan CAE untuk menambah baik fungsi kognitif tikus tersebut di samping menzahirkan keupayaan antioksidan yang terdapat di dalamnya. Dalam kaitan yang bergantung kepada dos (dose-dependent relationship), tikus-tikus yang telah dirawat tersebut didapati berupaya untuk menunjukkan peningkatan fungsi kognitif mereka. Penurunan paras malondialdehyde (MDA) yang signifikan dan juga peningkatan paras antioksidan glutathione dan enzim catalase diperhatikan dalam tikus-tikus yang dirawat dengan 200 dan 300 mg/kg CAE. Kompaun-kompaun yang terdapat dalam CAE ini terbukti berkesan dalam memberi perlindungan kepada sel-sel saraf daripada kecederaan oksidatif.
Pencegahan strok sekunder dan peningkatan keupayaan kognitif pasca-strok
Strok, atau dikenali sebagai angin ahmar dalam warga tempatan, boleh mengakibatkan penurunan keupayaan kognitif. Kekerapan gangguan kognitif selepas strok iskemia ini berada pada julat 20 hingga 30%, dengan risiko yang meningkat dalam dua tahun pertama selepas diserang strok. Sekitar 25% pesakit yang telah diserang strok akan menghidap dementia dan risiko kumpulan pesakit pasca-strok untuk menghidap dementia dalam masa 5 tahun akan datang adalah sebanyak 9 kali ganda berbanding populasi sihat, khususnya pada domain memori dan keupayaan untuk memfokus. Mengurus dan merawat gangguan kognitif selepas diserang strok bermatlamat untuk mencegah strok sekunder (diserang strok lagi sekali) dan untuk menambah baik keupayaan kognitif.
Kandungan homocysteine yang tinggi dikenali sebagai faktor risiko untuk strok. Untuk tujuan itu, rawatan pencegahan untuk serangan strok sekunder ditumpukan pada mengurangkan paras homocysteine dalam darah. Pengambilan asid folik sekitar 0.5-5mg sehari didapati berjaya untuk mengurangkan paras homocysteine dalam darah sebanyak 15-40% dalam masa 6 minggu. Memandangkan penggunaan gabungan ubat-ubat seperti sedatif, antikegelisahan, antimurung dan ubat-ubat saraf yang lain adalah mahal dan berupaya untuk menyebabkan pelbagai kesan sampingan yang tidak diingini, fokus kajian semasa adalah untuk melihat kepada alternatif yang lebih semula jadi. Untuk tujuan itu, CAE digunakan sebagai bahan kajian.
Walaupun selepas menghidap serangan strok, penggunaan CAE juga dikenal pasti mampu untuk memberikan peningkatan fungsi kognitif pesakit yang efektif. Dalam kajian tersebut, dos 750 mg dan dos 1000 mg CAE telah digunakan manakala dos sebanyak 3 mg digunakan untuk asid folik. Berbeza dengan kajian lain yang bersifat praklinikal, kajian ini melibatkan 48 pesakit-pesakit yang telah diserang strok yang mempunyai masalah kognitif dan telah dirawat di dua hospital di Yogyakarta, Indonesia. 17 pesakit diberikan CAE pada dos 1000mg/hari, 17 lagi pesakit diberikan CAE pada dos 75mg/hari dan 14 subjek terakhir dirawat menggunakan asid folik 3mg/hari, selama 6 minggu. Selepas tempoh 6 minggu kajian, para pengkaji mendapati berdasarkan sistem permarkahan MoCA-Ina, kesemua kumpulan menunjukkan penambahbaikan dari segi keupayaan kognitif berbanding keupayaan masing-masing sebelum menjalani rawatan. Apa yang menarik adalah walaupun tiada perbezaan signifikan antara keberkesanan CAE dan juga asid folik dalam meningkatkan keupayaan kognitif pesakit pasca-strok, CAE didapati dapat menghasilkan peningkatan domain kognitif memori yang lebih baik berbanding asid folik.
Mempunyai sifat antiradang dan tahan sakit
Penggunaan pegaga untuk merawat sakit sendi dan juga rasa sakit secara am pada tubuh badan telah lama dipraktikan. Walaupun amalan rawatan tradisional tidak ditambah dengan sebarang pembuktian saintifik dan penjelasan yang terperinci, kini keupayaan untuk CAE menghasilkan kesan tahan sakit dan juga sifat antiradang ini telah banyak dilaporkan oleh kajian-kajian praklinikal. Kesan tahan sakit ini diuji dengan memberikan CAE dalam bentuk akueus pada dos 10, 30, 100 dan 300 mg/kg pada tikus kajian manakala kesan antiradang diuji dengan sampel keradangan kaki tikus akibat suntikan prostaglandin E2. Dari sudut kesan tahan sakit, kajian tersebut mendapati bahawa CAE berkesan dalam menghasilkan tindakan antikeradangan dan juga berupaya untuk menghasilkan kesan tahan sakit yang sama kuat dengan ubat aspirin, namun tidak sekuat kesan ubat tahan sakit yang lain seperti morfin.
Terdapat satu kajian yang melihat kesan madecassoside, salah satu komponen yang terdapat dalam CAE, ke atas penyakit arthritis cetusan kolagen jenis II (CIA) dalam tikus. Kajian yang bertujuan untuk melihat kesan terapeutik dan juga mekanisma tindakan madecassoside terhadap CIA itu melibatkan formulasi oral pada dos 10, 20 dan 40 mg/kg yang diberikan selama 20 hari. Berdasarkan ujian histopatologi, para pengkaji mendapati bahawa penggunaan bahan aktif tersebut berjaya untuk mengurangkan pencerobohan sel-sel keradangan ke dalam rawan dan juga darjah hiperpalasia lapisan synovium. Tindakan ini menunjukkan kesan perlindungan daripada kerosakan sendi yang biasa dilihat dalam penyakit arthritis. Tambahan lagi, madecassoside juga menurunkan paras antiCII IgG, menghalang tindak balas hipersensitif lengah terhadap CII dan pada kadar sederhana, menekan pembahagian limfosit cetusan CII daripada nodus limfa di bahagian popliteal.
Rumusan daripada kajian yang telah dilakukan adalah madecassoside cukup berkesan dan berjaya dalam menghalang pembentukan penyakit CIA dalam tikus, dan mungkin juga mewakili komponen aktif utama yang terdapat dalam pegaga bagi menjelaskan penggunaan tradisionalnya dalam merawat sakit sendi. Keputusan kajian-kajian ini mencadangkan bahawa penggunaan tradisional CAE dalam merawat rasa sakit dan sakit sendi secara khususnya adalah tindakan yang mempunyai justifikasi dari sudut pandang sains.
Membantu masalah ketidakcekapan vena (venous insufficiency)
Salah satu daripada kesan utama CAE ke atas tisu penghubung (connective tissue) yang diketengahkan oleh dapatan kajian adalah ia dapat membantu menguatkan saluran vena yang lemah. Dalam rawatan untuk penyakit scleroderma, ia mungkin membantu untuk menstabilkan kadar pembesaran tisu penghubung, mengurangkan pembentukannya dengan cara merangsang pembentukan hyaluronidase dan chondroitin sulfate, di samping menghasilkan kesan imbangan ke atas tisu penghubung. CAE dilaporkan bertindak ke atas dinding salur darah, menghasilkan kesan perlindungan daripada kecederaan mikroangipati akibat daripada tekanan darah tinggi dan ketidakcekapan vena. CAE juga membantu untuk mengurangkan kadar penapisan salur darah kapilari dengan meningkatkan paramater mikro-peredaran.
Mempunyai sifat antikeresahan
Dalam pelbagai budaya timur, ekstrak pegaga telah lama digunakan untuk menghasilkan kesan penenangan dan antikeresahan. Dalam karya tamadun India, ekstrak daripada tumbuhan pegaga dikatakan mempunyai kesan seperti penenang, pelega dan juga sifat yang menyokong kepintaran dan kecerdasan otak. Kesan penenang ini dikenal pasti berpunca daripada bahan aktif brahmoside dan juga komponen brahminoside, manakala aktiviti antikeresahan dikatakan disumbang oleh aktiviti ikatan kepada reseptor cholecystokinin (CCKB), sejenis reseptor protein G yang mengikat hormon peptida cholecystokinin (CCK) atau hormon gastrin. Reseptor CCKB ini dikatakan memainkan peranan dalam mengawal keresahan, rasa sakit, ingatan dan juga rasa lapar dalam manusia dan juga binatang.
Kredit: DrRizal Abu Bakar, Hello Health Group
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Bubur Nasi Bersantan, Lagi Tinggi Khasiat Untuk Anak!
Bubur kosong mungkin sudah biasa atau ditambah dengan ayam dan ikan. Apa kata kali ini mama tambahkan sedikit khasiat santan ke dalam bubur anak. Sedap berlemak. Anak lagi suka.
Resipi paling simple ini bukan hanya tinggi khasiat malah menariknya, rasa lemak buat anak lebih suka untuk macam. Tak percaya jom cuba resipi simple Pn Azila Basri.
Bubur nasi campur santan. Baby suka sangat.
Bahan-bahan:
Beras
Isi ayam – cincang halus
Daun sederi
Sedikit santan
1. Masak beras dengan air sampai jadi bubur.
2. Bila bubur dah nk masak, masukkan ayam & daun saderi. Biarkan masak sekejap.
3. Tunggu sekejap & last sekali masukkan santan.
4. Kacau-kacau sekejap dan dah siap.
**Kuantiti saya agak-agak saja.
Selamat mencuba mommies!
Santan tinggi asid laurik
Rugi kalau tak ajar anak suka makanan bersantan dari mereka kecil. Santan, tinggi dengan asid laurik. Asid laurik, seakan antibakteria dan antivirus yang boleh melawan jangkitan kuman dalam badan anak-anak. Bagus sangat untuk imuniti anak-anak.
Antara masakan bersantan yang boleh dipelbagaikan untuk anak pelbagai peringkat usia:
1. Nasi lemak
2. Masak lemak kobis
3. Masak lemak ikan, udang dan ayam
4. Kari ayam dan ikan
5. Lontong dan sebagainya
* Untuk bayi, sediakan dalam versi bayi dengan menggantikan susu cair atau menambahkan santan pada kuantiti berpadanan.
Menarik:10 Kali Kira Jari Anak Tapi Waktu Tu Dia Tenang, Sweetnya Ucapan Aiman Hakim Buat Isteri
Dengar cerita ada yang tak nak balik sebab seronok sangat main air. Faiz Dickie sempat tunjuk bakat terjun sampai perut mengandung pun hilang. Nak tahu siapa juara challenge kali ini, kenalah tengok sampai habis.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Sup Kebal Imun, Mama Selalulah Beri Anak Makan, Elak Selalu Sakit
Mama keraplah memberi anak-anak makan sup kebal imun atau immune-boosting meal. Ia sebenarnya sup biasa tetapi menggunakan bahan-bahan yang memang terkenal membantu meningkatkan pertahanan badan iaitu lobak putih, tulang-tulang dan isi ayam, bawang putih, bawang holland/merah dan celery (saderi).
Kita sedia maklum, bayi dan kanak-kanak belum mempunyai sistem imun badan yang kuat untuk mengelakkan daripada sebarang jangkitan kuman dan penyakit. Itulah sebabnya anak-anak kecil perlu dijauhkan daripada persekitaran yang tercemar, orang-orang yang tidak sihat dan makanan yang boleh menjadi punca penyakit.
Sup Kebal Imun, Mama Selalulah Beri Anak Makan
Biasanya ibu-ibu akan beri anak suplemen untuk menguatkan sistem imun badan mereka. Sebenarnya ada cara yang mudah sangat untuk bagi badan anak kuat dan tak mudah dijangkiti kuman. Jom pelajari cara menyediakan sup kebal imun atau immune-boosting meal ini.
Bahan-bahan:
Bawang putih
Bawang holland/merah
2 batang celery (saderi)
2 batang daun bawang
2 batang lobak putih
2 batang lobak merah
3 biji tomato
Tulang ayam (semua anggota badan ayam termasuk kaki kecuali kepala)
Cara membuat:
1. Potong kecil semua bahan-bahan.
2. Masukkan semua bahan ke dalam periuk. Kalau ada slow cooker lagi bagus.
3. Masukkan air sehingga tenggelam semua bahan.
4. Masak dengan api perlahan kira-kira 8 jam. Kemudian kisar dan tapis.
Selain dimakan terus, anda boleh bekukan sup ini dalam kiub ais, bekas kiub makanan bayi atau bekas bertutup dan dijadikan stok untuk apa-apa masakan di dalam peti sejuk. Kalau simpan di tempat dingin beku, boleh tahan berbulan tetapi kalau hanya disimpan di bahagian bawah peti sejuk, hanya tahan lima hari.
Dalam seminggu, sekurang-kurangnya tiga kali boleh bagi anak makan sup ini sama ada dihidangkan dalam bentuk sup atau masukkan dalam masakan lain.
Elak Selalu Sakit
KEBAIKAN SUP KEBAL IMUN KEPADA SI MANJA:
1. MENGUATKAN LELANGIT BAYI
Susu ibu dan susu formula agak manis rasanya, dengan memberikan sedikit rasa savori ia membantu meluaskan lelangit bayi.
2. MENGUATKAN TULANG DAN GIGI
Sup ini kaya dengan bahan mudah dihadam dan membentuk kalsium dan magnesium, yang penting untuk bayi anda membina tulang yang sihat dan gigi yang kuat.
3. MEMBANTU MEMBINA TISU PERANTARA DAN SENDI
Sup ini mengandungi glucosamine dan chondroitin, iaitu dua nutrisi penting untuk sendi dan membantu membina sendi-sendi bayi. Sup ini juga sumber terbaik gelatin dan kolagen, kunci utama membina dan menyokong perantara tisu.
4. MENGURANGKAN RISIKO ALERGI
Kekerapan makan sup ini meningkatkan keupayaan badan untuk menguatkan lapisan usus, yang mampu mengurangkan risiko alergi dan sensitiviti terhadap makanan.
5. MENYOKONG SISTEM IMUN DAN PENGHADAMAN
Asid amino yang terkandung dalam sup membantu merangsang sistem imun dan meningkatkan penghadaman.
Kredit foto (top image): Freepik
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI