Artikel ni ditulis khas atas pengalaman sebenar seorang ibu. Anaknya menghadapi tahap ketagih gadget yang melampau. Atas perkongsian beliau (nama dirahsiakan) admin diberi keizinan untuk mengolah sumber cerita beliau sebagai fakta untuk umum. Semoga anda mendapat sesuatu yang bermanfaat.

Info: Doktor sahkan seorang kanak-kanak yang terlantar di hospital kerana menghidapi “brain damage” adalah disebabkan kerap bermain ipad.

Ada masalah seperti ini? Pasti ada jika tak dibendung dari sekarang. Apabila anak mula ketagih dengan gadget, misalnya tengok ipad berjam-jam lamanya pasti semua kerja tak menjadi. Anda jeritlah nama anak berulang kali, mungkin hingga nak tercabut anak tekak baru si dia menyahut. Ia petanda awal anak mula ketagih ipad atau gadget.

Anak Ketagih Tengok You Tube, Ipad Berjam-Jam. Macam Mana Nak Buat?  Ibu Ini Kongsikan Caranya

Awas! Kini anak kecil sudah sukar untuk berenggang lagi. Sehinggakan ada yang pandai jawab “kejap, kejap…kejap laaa” . Dan ada juga yang bertukar menjadi tidak sabar sehinggakan semua perkara ingin cepat seperti meminta barang dan lain-lain. Mungkin ini antara kesan jangka panjang dimana anak sudah ‘freez’ dan tak lagi mempunyai waiting period yang normal sebagai seorang kanak-kanak. Step ini sudah ditenggelamkan oleh dunia eletronik yang tidak sewajarnya menjadikan anak sebagai target.

Bayangkan semuanya berada didepan mata. Nak tengok cerita A, klik dan tengok. Nak tukar cerita B, tak perlu tunggu-tunggu 2 saat, klik and play. Begitu juga dengan educational learning yang kononnya membantu dengan adanya Aps yang boleh dimuat turun dengan mudah dan cepat. Hakikatnya anak ini telah pun skip rutin kenormalan pembelajaran. Akibatnya, anak menjadi cepat marah jika gadget kesayangan mereka mula ‘hang’ atau kehabisan bateri. Kadang-kadang, anak-anak ipad ini boleh berubah sikap secara tiba-tiba apabila performance gadget tidak seperti biasa!

Penafian, tidak semua kesan negatif ini berlaku jika digunakan dengan cara yang betul dan pemantauan oleh ibu bapa.

IKLAN

7 Cara ini mungkin membantu anda

  1. Sediakan jadual menonton TV atau Ipad.

Had kan dengan bertegas yang anak-anak hanya boleh menonton pada hari minggu sahaja. Mula-mula memang susah, tapi lama kelamaan mereka akan ikut.

Anak Ketagih Tengok You Tube, Ipad Berjam-Jam. Macam Mana Nak Buat?  Ibu Ini Kongsikan Caranya

  1. Jangan berikan konsep kepunyaan pada anak terhadap gadget.

Contoh 1: “kakak, tolong ambil ipad kejap, mama nak pijam boleh?”

IKLAN

contoh 2: “Adik, papa dah download banyak game dan cerita kartun baru dalam tab adik ni tau”

NO NO NO NO . Full stop!! Jangan sesekali katakan ia milik mereka. Pastikan mereka tahu yang anda merupakan pemilik dan mengawalnya 100%. Tanpa keizinan anda, mereka tak dapat menggunakannya.

  1. Tutup sambungan network di gadget di bahagian tetapan (setting)

Katakan kepada mereka yang Internet sudah rosak atau gunakan alasan yang logik.

IKLAN
  1. Banyakkan interaksi dengan anak

Never let them use or watch the ipad alone – ini orang jawa kata. Duduk sama-sama dan lihat apa yang mereka gemar sangat lakukan atau tonton. Sentiasa berbual tentang cerita yang berkaitan dengan yang anak sedang tonton. Jadi penyibuk sikit apa salahnya.

  1. Jangan Full Charge tablet atau ipad

Gunakan trik ini dengan tinggalkan lebih kurang 15%-20% power kapasiti supaya memadai untuk mereka rasa hilangkan rasa bosan. Kemudian ajaklah mereka untuk belajar dan main seperti susun puzzle, mewarna, bermain flash card dan lain-lain.

Anak Ketagih Tengok You Tube, Ipad Berjam-Jam. Macam Mana Nak Buat?  Ibu Ini Kongsikan Caranya

  1. Ajak anak main dam Ular.

Kenapa gelak? Dengar macam tak logik bukan. Tapi dengan 4 buah dam tersebut, cukup untuk anda, anak anda, adik dan papa untuk join sekali. Pasti riuh rendah satu rumah. Sekurang-kurangnya anda secara tak langsung dapat berkumpul dan bergelak ketawa sambil bermain. Kan indah tu..

  1. Dedahkan mereka dengan playgroup serta aktiviti luar

Biar mereka bermain diluar. Beriadah dan bermain. Mengayuh basikal juga sangat di gemari kanak-kanak usia 4-6 tahun. Jangan cepat marah jika anak main tanah, pasir dan sebagainya. Biar mereka sentuh bumi. Biar mereka berinteraksi dengan alam.

Sumber: Cik Anim (gerobokanim)

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI