Bila dah ada anak sendiri ni kan, baru tahu baby ni sebenarnya ada satu bau dia yang tersendiri. Bau dia macam sedap-sedap dan kalau sekali cium tu, nak cium lagi dengan penuh kegeraman.

Di sebalik diri kita rasa susah, kehadiran anak ini dianggap pembawa rezeki dan kebahagiaan buat ibu bapa. Percayalah anak juga yang akan beri sinar saat ibu bapa hampir putus asa.

Bangun Pagi, Peluk Anak Sekurangnya 3 Kali. Jadi Mudah Lembut Hati, Dengar Kata!

5 tip mendidik anak soleh:

▪1. Bangun pagi, peluk anak sekurangnya 3x dan usap kepalanya dan berselawat sambil berniat dalam hati (bergantung pada niat kita untuk anak)

IKLAN

▪2. Lembutkan hati anak
Hembus pada ubun-ubun, makanan dan pakaian
– Surah AlFatihah
– Surah Al-Hasyr (ayat 21-24)
– Surah Taha (ayat 1-5)
– Ayat Qursi
– zikir ya Latif

▪3. Setiap kali nak nasihat anak, baca 3 nama Allah dan hembus :
– Ya ‘Aziz
– Ya Jabbar
– Ya Mutakabbir

Bangun Pagi, Peluk Anak Sekurangnya 3 Kali. Jadi Mudah Lembut Hati, Dengar Kata!

IKLAN

▪4. Doa khas agar keluarga jaga solat dan elok perangai. (Surah Ibrahim : ayat 40)

▪5. Sentuh lembut ubun-ubun anak dengan tangan kanan sambil doa dan nyatakan harapan. Sebaiknya setiap malam dalam keadaan baru hendak tidur ketika otak sedang berehat dan lebih mendengar kata.

(Dipetik dari Buku Mendidik Anak Cara AlFateh)

IKLAN

Sumber : aisyah rich & The Faiz Ibrahim

Anak dah boleh merangkak laju? Ayuh mama papa yang ada baby comel-comel tu, inilah masanya untuk sertai Baby Merangkak Race! Daftar sekarang di link ini: https://toko.ideaktiv.com/product/simpan-sspnxpama-baby-merangkak-race/

Bangun Pagi, Peluk Anak Sekurangnya 3 Kali. Jadi Mudah Lembut Hati, Dengar Kata!

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama)