Dalam rumah tangga perlukan pengorbanan yang besar, kesetiaan serta kesefahaman. Suami isteri perlu memainkan peranan masing-masing dan saling membantu untuk mewujudkan suasana yang harmoni.

Sebagai suami, berilah pujian pada isteri dalam setiap tugasanya di rumah dan sebagai isteri sambutlah kepulangan suami yang mencari rezeki dengan penuh kegembiraan. Masing-masing punyai peranan yang besar untuk membentuk kebahagiaan rumah tangga. Ikuti perkongsian dari Tuan Syafiq.

“Sedap Awak Masak” Walaupun Ayat Ni Simple, Tapi Mampu Hilangkan Penat Isteri Di Dapur

Dulu masa baru kahwin, pernah saya cakap dengan bini. “Nanti bolehlah awak tolong buatkan saya bekal makanan setiap hari untuk pergi kerja”. Bini saya kata “boleh saja” sambil tersenyum.

Tahun pertama kahwin. Setiap hari saya bawa bekal ke office. Dan setiap kali tu juga, bila keluar makan dengan kawan-kawan, saya tak kisah menjinjit beg makanan dan makan bersama-sama dengan mereka.

Tahun seterusnya, saya dikurniakan cahaya mata. Rezeki. Pertambahan ahli keluarga membuatkan kehidupan kami menjadi semakin utuh. Tapi sedikit sebanyak ia telah mengambil masa bini untuk melebihkan masa di dapur.

IKLAN

Kemas Beg Balik Kampung Mencabar Bagi Isteri, Suami Jangan Pertikai! Angkat Je Susun Dalam Kereta

Kalau dulu, bini akan habiskan masa yang agak lama di dapur. Setiap hari dia akan mencuba resepi-resepi baru. Malah ada jua satu ketika, pelbagai lauk dimasak walhal kami berdua je yang makan.

Bila ada anak, masa di dapur menjadi semakin kejap. Kadang-kala, tak sampai beberapa minit ke dapur, dia sudah kembali ke dalam bilik untuk menyusukan anak, lepas tu saya ambil alih, dia bersihkan diri dan terus solat. Itu belum cerita anak menangis ketika dia baru pegang kuali. Kagum betul saya. Tak pernah dia tinggal tanggungjawab sebagai seorang isteri. Ajaibnya, masakan dia masih rasa yang sama seperti tahun-tahun sebelumnya. Sedap!

IKLAN

Tapi ada juga bila hari yang dia cuti, saya kerja. Bila saya balik kerja, dia akan cakap “Hari ni saya tak makan lagi. Anak tak boleh tinggal. Asyik menangis je nak berteman”. Tanpa banyak soal, saya minta dia bersiap, start kereta dan bawa saja ke mana tempat dia mahu makan.

Besar tanggungjawab seorang isteri. Pengorbanan melahirkan anak sudah cukup besar, belum lagi dia berusaha yang terbaik memberikan untuk si suami.

Sebagai suami, buatlah yang terbaik untuk isteri. Walaupun dengan sekadar mengurutkan kaki ketika dia mengeluh kepenatan, dan meminjamkan telinga ketika dia cuba meluahkan setiap masalah yang dihadapi di pejabat.

Dan mengucapkan terima kasih untuk setiap hidangan dan mengatakan “sedap awak masak” juga mampu mengurangkan sedikit kepenatan yang dia lalui.

IKLAN

Benar.

Kita pada akhirnya, akan bersama kelak dengan orang yang kita sayang.

Dan kita masih punya masa lagi untuk belajar lebih menghargai antara satu sama lain.

Sumber: Syafiq Ridhwan

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI