Perasan tak ada waktu-waktu tertentu anak kita yang tidur dah lama tiba-tiba bangun dalam keadaan menangis seolah-olah macam tak puas tidur.

Kadang tu ibu bapa siap marah lagi si kecil atasa alasan tidur dah berjam-jam, bangun tetap juga merengek. Ok sebelum anda menambahkan lagi bad mood anak pada hari itu, ini 5 sebab kenapa anak menangis bila bangun tidur.

Perkongsian dari penulis ilmu keibubapaan, Taufiq Razif ini sangat membantu.

#1 – Sleeping Discomfort

Tilam tak sesuai, pampers terlampau penuh, panas dan berpeluh pun boleh buatkan anak kita menangis masa dia bangun. Rasa tak selesa tu yang buatkan anak kita nak melalak je bila bangun.

#2 – Feeling hungry

Bila anak dah tidur 8-10 jam tanpa makan minum ni memang buatkan perut anak bagi signal untuk diisi lah. Tu yang bangun bangun je terus melalak mintak susu tu. Pedih perut la katakan.

Bangun Tidur Menangis, Step Pertama Jangan Marah. Redakan Dulu Mood Anak

IKLAN

#3 – Anxiety Awakening

Bila bangun-bangun je mak ayah dah tak ada depan mata memang boleh trigger rasa cemas anak. Ni normal je. Lebih kurang Separation Anxiety juga macam anak jadi cemas bila kita hantar dia ke rumah pengasuh atau dia tak nampak kita bila kita ke tandas atau ke dapur.

Cuma Anxiety Awakening ni adalah anak rasa cemas bila bangun tidur sebab kita tak ada depan mata dia. Tu yang dia melalak cari kita tu.

#4 – Sleep Inertia

Bila anak bangun bangun je dia rasa groggy, rasa mengantuk sangat sangat dan rasa nak melalak, tu mungkin anak kita tengah kena Sleep Inertia.

IKLAN

Sleep Inertia ni terjadi sebab :

💤 Kita bangunkan dia masa dia tengah dalam fasa Rapid Eye Movement Sleep (REM sleep). Bahasa mudahnya adalah kita bangunkan dia masa dia tengah nyenyak sangat tidur

💤 Masa kita kejut tu level hormon Melatonin yang menyebabkan anak kita mengantuk tu masih banyak lagi. Tu yang anak kita melalak sebab dia masih mengantuk sangat lagi

Biasanya akan ambil masa 30 minit – 1 jam juga untuk anak kita betul betul recover daripada Sleep Inertia tu. Fuh!

#5 – Lack of Quality Sleep

IKLAN

Bila kualiti tidur anak tak cukup, emosi anak akan mudah terganggu. Tu yang dia jadi irritable sikit. Contohnya jadi mudah nangis tanpa sebab setiap hari ataupun jadi mudah mengamuk tanpa sebab setiap hari.

Bangun Tidur Menangis, Step Pertama Jangan Marah. Redakan Dulu Mood Anak

Sebab tu lah sebelum tidur tu :

💤 JANGAN main gadget atau tengok TV beberapa jam sebelum waktu tidur. Takutnya bila kita tutup lampu pun mata anak masih terkebil kebil tak boleh tidur sebab ‘blue light’ daripada gadget tu boleh buatkan anak susah tidur

💤 Jangan bagi anak terlalu penat sangat sebelum tidur. Berpada pada lah kalau nak bagi anak bermain sebelum tidur sebab bila anak terlalu penat pun tidurnya boleh terganggu sebab badan dan otak dah jadi Overtired

Tolong sampaikan ilmu ni pada pasangan masing masing dan juga semua ibubapa di luar sana sebab ilmu ni tersangat la penting bagi ibubapa yang masing ‘berperang’ dengan perangai anak masing masing.

Sumber: Taufiq Razif

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI