Hernia atau angin pasang banyak berlaku di kalangan bayi. Bagi bayi ini, keadaan lebih teruk kerana perut yang sedikit buncit disalah ertikan sebagai kembung perut dan dibedah secara DIY oleh bapanya untuk ‘membebaskan’ udara yang terperangkap.

INFO MENGENAI HERNIA

Hernia adalah adalah satu jenis penyakit yang kerap dialami oleh kebanyakan bayi. Ia adalah satu benjolan tidak normal bagi organ dalaman keluar melalui pembukaan normal atau tidak normal, tetapi masih berada di bawah lapisan kulit. Ini disebabkan kelemahan pada dinding di dalam perut kerana otot bayi belum matang.

Secara umum terdapat dua jenis hernia iaitu dalaman (internal) dan luaran (external). Internal bermaksud hernia yang berada di dalam tubuh dan tidak boleh dilihat secara mata kasar manakala external hernia lebih mudah dikesan kerana dapat dilihat dari luar.

Jenis yang sering ditemui ialah hernia inquinal yang muncul di lipatan paha dan umbilical hernia yang muncul di kawasan pusat. Bayi umumnya mengalami external hernia yang boleh dilihat dengan mata kasar.

Hernia umbilical berlaku apabila kandungan isi usus membentuk satu bonjolan di kawasan pusat di mana ada kelemahan sokongan di dinding perut.

IKLAN

Bayi Hernia Disangka Kembung Perut, Hampir 10 Inci Usus Rosak Dibedah Bapa Untuk Keluarkan Angin

IBU BAPA CUBA MERAWAT SENDIRI

Nasib bayi berusia 41 hari itu kurang baik apabila ibu bapanya sendiri cuba untuk merawat dengan melakukan ‘pembedahan secara DIY’. Fakta yang mengerikan ialah kira-kira 20 inci usus kecil bayi ini ditarik keluar untuk membebaskan angin terperangkap yang menyebabkan ‘kembung’.

IKLAN

Bayi Hernia Disangka Kembung Perut, Hampir 10 Inci Usus Rosak Dibedah Bapa Untuk Keluarkan Angin

Menurut laporan media China, si kecil ini bagaimana pun telah dibawa ke hospital dan pembedahan dilakukan untuk memasukkan kembali usus yang dikeluarkan.

Bayi Hernia Disangka Kembung Perut, Hampir 10 Inci Usus Rosak Dibedah Bapa Untuk Keluarkan Angin

IKLAN

Doktor mengesahkan yang bayi lelaki ini telah mengalami umbilical hernia dan 40 to 50sm (15.7 to 19.7 inci)’ telah dikeluarkan semasa pembedahan DIY dan 25sm (9.8 inci) sudah pun bertukar menjadi hitam kerana terdedah di luar badan selama 3 jam.

Bapa bayi berkenaan tidak menyangka usus kecil bayinya akan keluar sebaik sahaja pembedahan DIY dilakukannya. Bayi berkenaan bagaimana pun dilaporkan stabil dan mendapat rawatan di bahagian rawatan rapi (Intensive Care Unit).

Semoga kisah ini boleh dijadikan pengajaran kepada ibu bapa supaya tidak melakukan rawatan sendiri sebaliknya mendapatkan rawatan dari pihak perubatan yang bertauliah.

Sumber: Mail Online

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI