Bersalin secara normal ataupun pembedahan adalah bergantung atas nasihat pakar selepas dia melihat kondisi si ibu. Ada yang kata “untunglah” si ibu kerana melahirkan secara pembedahan, tak perlu rasa sakit. Ada pula yang kata berutung si ibu yang bersalin normal tak perlu berpantang lebih.

Baca: Lebihan Nasi Jangan Dibuang, Boleh Buat Nugget Nasi. Anak Pasti Suka!

Tak kisahlah cara apa sekalipun, kedua-dua kaedah tetap berisiko dan tetap sakit. Kita tak perlu bandingkan kerana ibu-ibu ini tetap ‘struggle’ untuk melahirkan bayi mereka. Bagi yang tertanya-tanya bagaimana dan kenapa bersalin secara pembedahan perlu dilakukan, ikuti perkongsian penuh daripada Dr. Abdul Rahim Nor

ILMU PEMBEDAHAN CAESAREAN. Artikel 1112. “Apa itu pembedahan Caesarean? Bahaya tak? Anda dilahir melalui ‘PINTU’/Czer atau ‘TINGKAP’/Vaginal? “

Wahai semua ibu-ibu yang mengandung dan wahai bapa-bapa yang mengakibatkan ibu-ibu mengandung.

Wahai anak-anak semua, ia bukan pilihan anda di lahirkan melalui TINGKAP atau PINTU!!

Takdir Allah

Doktor nak nasihat ni, Uoll mesti tau sedikit ilmu bab Czer ni sebelum digelar papa atau mama.

A. Dah lah mengandung 9 bulan, bila mai time nak beranak yang terbaik bersalin secara normal melalui PINTU biasa/faraj.

Orang tua kata KELUAR BERSOPAN. Tapi bila kandungan alami masaalah pada ibu atau bayinya.. pembedahan Czer terbaik…. bersalin keluar je melalui TINGKAP le.

B. Pembedahan caesarean (C-section/Czer) adalah pembedahan oleh pakar perbidanan di bahagian perut & rahim (uterus) ibu untuk melahirkan anda.

IKLAN

Pembedahan czer ada yang dirancang (elektif) atau yang tak dirancang (emergency). Anda atau bayi anda menghadapi komplikasi ketika dalam kehamilan atau semasa proses kelahiran yang mengancam nyawa. Maka anda/bayi anda perlu dilahirkan secepat mungkin, untuk selamatkan nyawa ibu dan anaknya sekali.
Terpaksalah ibu mengandung ni di Czer untuk bersalin & bukan bersalin seperti biasa (vaginal delivery).

Baca: Walaupun Pil Perancang Banyak Kelebihan Tapi Jangan Suka-Suka Telan, Minta Nasihat Doktor

C. Sebab-sebab Czer di lakukan:

1. Sebab lakukan Czer kerana dari ibunya, seperti:

(a) Saiz ruang pelvik/punggul sempit dan mengakibatkan kesulitan untuk melahirkan bayi secara normal. Selalunya jika uoll jenis saiz kecil/kemetot

(b) Proses kelahiran terhenti separuh jalan atau slow down, Bukan kerana PKP… Hihihi. Delay progress in delivery menyebabkan anak lemas dalam kandungan sebab serviks belum membesar secukupnya/not ripen lebih pada 5 centimeter. Proses persalinan ini jadi lambat atau terhenti. Czer dimestikan untuk selamatkan bayi yang terapit dalam saluran peranakan.

(c) Posisi uri uri/plasenta previa. Tahu tak ketika bayi dalam kandungan ibu, sumber nutrisi bayi daripada ibu kita lalu masuk melalui placenta ke talipusat & terus kepada kita yang masih fetus. Jika posisi ari-ari ini terlalu rendah atau menutupi cervix, maka jalan lahir normal/vagina akan hadapi ROAD BLOK/tertutup. Terpaksa lah fetus di keluarkan melalui tingkap/dengan operasi caesar.

(d) Abruptio placentae didefinisikan sebagai pemisahan plasenta pramatang dari rahim. Ibu dengan abruptio plasenta, biasanya hadir dengan pendarahan & kontraksi rahim. Janin dalam stress sebab oxygen & nutrisi terputus antara ibu & anak.

(d) Rupture uterus/Pecah Rahim. Terutama bagi ibu-ibu yang ramai anak. Dinding rahim anda dah tak kuat menanggung kontraksi semasa kelahiran ramai fetus yang saiz besar-besar. Hal ni menyebabkan pendarahan pada ibu & mengganggu oksigen pada bayi. Kecemasan Czer amat diperlukan.

(e) Prolaps tali pusat terjadi sebelum feutus keluar melalui serviks & vagina untuk dilahirkan. Kalau ketika ni rahim berkontraksi akan menyebabkan tekanan pada tali pusat yang aliran darah & oxygen ke bayi tersekat. Bayi boleh meninggal. Emergensi Czer diperlukan segera.

(f) Pernah lalui operasi Czer dulu.Doktor dapati ramai ibu-ibu yang pernah Czer tobat lahom serik nak beranak lagi. Tapi setahun kemudian muka tu juga doktor jumpa mengandung lagi. Kelahiran normal vaginal boleh dicuba tapi 90% kelahiran berikutnya di Czer juga kerana takut rahim pecah jika beranak cara biasa.

(g) Diabetes. Jika anda ibu-ibu menderita diabetes gestasional ketika kehamilan atau menderita diabetes, kemungkinan baby BESAR/BIG BABY dalam kandungan. Terpaksa lahir baby besar melalui TINGKAP la dengan Czer.

(h) Preeklampsia. Preeklampsia adalah dimana si ibu ada tekanan darah tinggi ketika kehamilan. Ini akan akibat saluran darah mengecil & mencegah plasenta mendapatkan jumlah darah dan oxigen yang cukup untuk fetus. Operasi Czer diutamakan.

(i) Kalau ibu tu ada Herpes genital aktif di vaginal. Maka kelahiran vaginal tak di galakan untuk elak bayi daripada infeksi virus tersebut.

2. Sebab-sebab lakukan Czer kerana FEUTUS seperti:

A. Ukuran bayi besar/Big baby. Selalunya bayi normal dilahirkan dalam 2.5 – 4 Kg. Kalau lebih, bayi dianggap terlalu besar & berbahaya untuk dilahirkan cara normal Vaginal. Terbaik prosedur Czer diutamakan.

B. Posisi bayi songsang. Percubaan beranak secara normal boleh dicuba. Jika ada kesulitan, Czer amat diperlukan.

C. Bayi pramatang. Bayi tak cukup bulan. Elok Czer untuk selamatkan nyawa baby.

D. Fetal distress. Ia berlaku jika bayi dalam kandungan kurang dapat oxygen.

E. Cacat dalam kandungan. Nasihat melahirkan secara Czer untuk kurangkan komplikasi.

F. Kelahiran kembar. Boleh lahir cara normal tergantung pada posisi bayi dalam rahim, berat bayi & usia kandungan. Demi keselamatan, nyawa & elak komplikasi bagi bayi kembar & ibu. Elok Czer terbaik.

Wahai sahabat-sahabat yang di gelar SUAMI, faham-faham je lah:
Bukan senang NAK DAPAT ANAK.
Bukan senang NAK MENGANDUNG.
Bukan senang NAK BERANAK, ikut pintu atau TINGKAP.
Baru lah tahu…. Bukan senang, NAK SENANG. 🤣🤣😂😂😁👌👍😎

**Peringatan:
JANGAN PROMOTE PRODUK anda di artikel kesihatan ni. Anda akan di dakwa KKM.

Kredit: Dr. Abdul Rahim Nor