Masih ramai lagi dalam kalangan ibu-ibu tak ambil berat mengenai pengambilan asid folik. Bagi yang tengah merancang nak mengandung atau sekarang berada di awal trimester kehamilan, sebaik-baiknya jangan culas makan suplemen ni.

Tahukah anda, supplemen ini bertujuan untuk mengelak bayi anda mendapat kecacatan pada tiub saraf atau NTD. Dan proses kecacatan ini bermula seawal 1 bulan kehamilan.
NTD adalah seperti:
– Encephalocele
– Spina bifida
– Anencephaly

Kecacatan seperti anencephaly di mana tempurung kepala tidak berkembang dan tertutup. Ini mendedahkan otak bayi dan seterusnya menyebabkan ia tidak terlindung daripada air ketuban dan hakisan. Tisu otak yang lembut ini akan hancur dan hilang. Bayi yang akan dilahirkan ini adalah bayi tanpa otak. Disebabkan bayi memerlukan otak untuk bernafas selepas bersalin, bayi anencephaly ini tidak mampu dan terus meninggal.

Bagaimana ia boleh dikesan?

Penyakit ini boleh dikesan seawal penghujung trimester pertama atau awal trimester kedua dengan menggunakan ultrasound.

IKLAN

Semua ini boleh dicegah dengan mengambil folic acid. Anda perlu mengambil asid folic seperti berikut:

✅ 1 bulan sebelum mengandung.
✅ Sepanjang trimester pertama dan seterusnya

Pada bakal-bakal ibu atau yang merancang untuk mendapatkan anak bolehlah mulakan ye.

P/s
Asid Folic bukan untuk
– Mudah hamil
– Pil kesuburan

IKLAN

Khasiat lain Asid Folic adalah

✅ Membantu pembentukan sel baru
✅ Membantu perkembangan sel darah merah dan mencegah anemia yang disebabkan kekurangan folate
✅ Mengurangkan risiko cleft palate, penyakit jantung kongenital, dan kelahiran pramatang

Kredit: Public Health Malaysia 

IKLAN

Nak tahu lanjut mengenai mengapa pentingnya asid folik untuk ibu mengandung, tonton video Dr Nurhalimah Bt.Mohd Zali, Pakar Obstetrik & Ginekologi, Pantai Hospital Laguna Merbok.

Dah masuk hujung tahun ni, biasanya mama papa pasti buat persediaan anak-anak masuk ke sekolah. Apa yang patut kita nak buat supaya anak-anak tak kekok dan teruja nak ke sekolah?

Jom ikuti perkongsian ilmu bermanfaat dari Dr Tengku Putri Zainab Ab Malek (Pakar Perunding Pediatrik), Pn Nurul Sheriena Musa (Konsultan Perkembangan Kanak-kanak & Terapis Cara Kerja) serta sharing dari selebriti Yana Samsudin bagaimana dia melatih anaknya untuk belajar tiga bahasa. Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/tip-a-z-anak-ready-ke-sekolah/

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)