Kartun animasi ini wujud hasil kepesatan teknologi dibantu oleh daya imaginasi yang tinggi dan usaha gigih di kalangan penggiat hiburan tanah air dan antarabangsa. Tidak keterlaluan jika dikatakan cerita animasi sememangnya dicipta khas sebagai salah satu cabang hiburan dan informasi kepada golongan kanak-kanak.

“Elak Bagi Anak Tengok 21 Cerita Kartun Ini” Parenting Influencer Kongsi Anak Mungkin Boleh Celaru Jantina

Namun tak semua kartun animasi sesuai di tonton oleh anak-anak. Terdapat beberapa cerita animasi yang menjadi cerita kegemaran anak-anak kini tetapi sebenarnya menyampaikan mesej yang negatif. Ikuti perkongsian ini.

Seram giler cerita kartun sekarang banyak sangat agenda nak normalisasi hubungan songsang.

“Elak Bagi Anak Tengok 21 Cerita Kartun Ini” Parenting Influencer Kongsi Anak Mungkin Boleh Celaru Jantina

Kalau tak nak anak-anak kita ada masalah Kecelaruan Jantina jangan la bagi mereka tengok cerita cerita kat bawah ni..

Semua ini ada terselit adegan adegan yang mencelarukan jantina anak anak kita seperti lelaki cium lelaki, perempuan couple dengan perempuan, pasangan dua ibu & dua ayah.. aduhai, kita yang tengok ni pun jadi geli..

1. Hey Duggee
2. Blue’s Clues
3. Peppa Pig
4. Bubble Guppies
5. Sesame Street
6. My Little Pony
7. Jurassic world
8. Buzz lightyear
9. Sailormoon
10. Baymaxx
11. Steven Universe
12. She-Ra And The Princess Of Power
13. The Owl House
14. Spongebob
15. The Legend Of Korra ( avatar )
16. Ok Ko! Let Be Heroes
17. The Loud House
18. Arcane
19. Adventure Time
20. Kipo And The Age Of Wonderbeast
21. Amphibia

IKLAN

Baca Juga:

Di Mana Mereka Sekarang? Kanak-Kanak Hilang Masih Belum Di Temui Sehingga Kini

Puding Dadih Susu & Buah Naga, Resepi Simple Untuk Bayi Yang Dalam Fasa ‘Teething’

Resepi Rendang Ayam & Kuah Kacang Versi Bayi, Memang Sedap! Baby Pun Boleh Makan Makanan Raya

Menurut Prof. Madya Dr. Hamdan Daniel M.Sharib pula, animasi boleh memberi kesan kepada cara berpakaian dan bertutur anak-anak. Bagi mereka yang menitikberatkan hal-hal keagamaan (khasnya mereka yang beragama Islam) dan bersikap terbuka, pasti memahami apa yang cuba diterangkan. Islam sendiri menuntut umatnya supaya berpakaian mengikut syariat yang telah ditetapkan (menutup aurat) sama ada bagi lelaki atau perempuan. Jika diperhatikan sebilangan kartun-kartun animasi yang dibawa masuk dari luar, cara watak mereka berpakaian agak bertentangan dengan apa yang dituntut dalam Islam. Bagi kanak-kanak, mereka langsung tidak menyedari akan hal ini. Oleh itu, sebagai ibu bapa atau orang yang lebih dewasa, sudah menjadi tanggungjawab kita untuk menjelaskan hal yang sebenar kepada mereka. Didiklah anak agar berpakaian dengan betul dan sesuai sejak kecil lagi.

IKLAN

Untuk mengurangkan kesan negatif yang wujud, terdapat beberapa saranan yang mungkin boleh digunakan terutama oleh ibu bapa.

Kawal siri animasi yang ditayangkan di televisyen. Pastikan kanak-kanak menonton cerita yang mempunyai mesej positif dan bukan cerita yang mengarut yang langsung tidak difahami jalan ceritanya.

Jika kanak-kanak berkeras untuk menonton siri animasi yang tidak dipersetujui oleh ibu bapa, pastikan ibu atau bapa mengikuti atau duduk bersama-sama mereka menonton. Ini membolehkan ibu atau bapa terus membetulkan elemen-elemen negatif yang mungkin wujud dalam siri tersebut sebelum kanak-kanak menerimanya bulat-bulat.

Dedahkan kanak-kanak dengan aktiviti-aktiviti fizikal lain yang lebih menarik agar perhatian mereka terhadap rancangan kartun di televisyen dapat dialihkan.

IKLAN

Sebagai ibu bapa yang lebih bijak dan matang, jangan terlalu mengikut kehendak kanak-kanak walau mampu sekalipun. Dalam erti kata lain, jangan terlalu menyokong apa sahaja yang dinyatakan atau dikehendaki oleh kanak-kanak. Setiap maklumat yang ingin disampaikan harus jelas dan dapat diterima oleh akal si kecil. Contohnya, kurangkan atau jangan membeli barangan yang tertampal gambar atau poster watak kartun animasi yang kurang sesuai untuk mereka. Usaha ini diharap dapat mengurangkan minat mereka terhadap kartun yang dimaksudkan sedikit demi sedikit.

Rujukan :
https://en.m.wikipedia.org/wiki/LGBT_representation_in_children%27s_television

Kredit:Mohd Fhais Salim,Prof. Madya Dr. Hamdan Daniel M.Sharib

 

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI