Bila dah marah pada anak memang sukar untuk meredakannya. Ibu ayah yang selalu marah anak cubalah buat cara dikongsi ibu ini untuk meredakan kemarahan.

“Ha, kan dah tumpah air milo tu.Ummi kan dah cakap minum air elok-elok.Habis kotor seluar baju,melekit-lekit satu badan! “

Ibu Ayah Yang Selalu Marah Anak Cubalah Buat Cara Dikongsi Ibu Ini Untuk Redakan Marah
Tip redakan marah oleh Ummi Hanna

Semua ibu bapa tidak pernah terlepas dari memarahi anak. Dengan pelbagai masalah di pejabat dan kerja yang berlambak di rumah, perangai anak-anak kadang kala membuatkan kita melepaskan segala kemarahan pada si kecil tanpa disedari.

Berikut merupakan 7 langkah yang bijak dan senang untuk mengawal kemarahan kita terhadap anak-anak.

Semoga kita semua dikurniakan kesabaran yang tinggi dalam mendidik anak-anak

Sekolah pertama anak-anak bermula di rumah.

  1. SETIAP ANAK ITU UNIK DAN ISTIMEWA.

“Cuba tengok kakak tu,baik je dia kn?Kenapa awk ni nakal sangat?”

IKLAN

“Kalau ummi buat cmni dulu,memang dah kena la dgn tok pa”

Ini antara ayat perbandingan yang kita biasa gunakan kepada anak. Anak kecil juga mempunyai hati dan perasaan. Cuma tidak mampu diluahkan.Cuba berhenti membandingkan anak-anak.Setiap anak itu unik dan istimewa.Bergembiralah dengan setiap keunikan anak-anak kita.

Ibu Ayah Yang Selalu Marah Anak Cubalah Buat Cara Dikongsi Ibu Ini Untuk Redakan Marah

2. MEMBERI PELUKAN KEPADA ANAK SEERATNYA

Ibu bapa perlu bijak mengawal emosi ketika anak-anak mula buat perangai.Apabila mereka bergaduh antara satu sama lain.Tarik salah seorang dan cuba tenangkan.Peluk seeratnya.Apabila anak-anak sedang marah,mereka dalam fasa “api”. Kitalah sebagai airnya.
Minta anak-anak menarik nafas sedalamnya dan hembus perlahan-lahan.Biarkan dia tenang.

IKLAN

3. MENJERIT DAN MEMBEBEL HANYA AKAN MEMBURUKKAN KEADAAN

Bila anak sedang meragam, mereka tidak dapat fokus pada percakapan kita dengan baik. Menjerit-jerit dan membebel hanya menambahkan ketegangan mereka dan yang lebih teruk,mereka akan mengikut perbuatan kita.Pilihlah waktu yang sesuai untuk menegur.

4. SEJUKKAN BADAN

Jika perasaan marah sedang meluap-luap, ambil sedikit masa untuk mengasingkan diri.Cara terbaik adalah dengan mencuci muka atau mengambil wudhuk ataupun minum segelas air jika perlu.Sedikit sebanyak, air ini dapat menyejukkan ‘api’ kemarahan.

IKLAN

Ibu Ayah Yang Selalu Marah Anak Cubalah Buat Cara Dikongsi Ibu Ini Untuk Redakan Marah

5. KENAL PASTI WAKTU ‘BERMASALAH’

Kenal pasti waktu anda kerap melenting. Rasa penat dan keadaan yang tidak terkawal sering membuatkan kita cepat marah. Oleh itu, cuba fikirkan cara untuk mengatur jadual secara efisyen agar anda dapat menguruskan waktu ‘bermasalah’ ini dengan lebih baik. Bertolak ansur dengan pasangan kunci kebahagiaan.

6. LETAK DIRI DI POSISI ANAK

Ibu Ayah Yang Selalu Marah Anak Cubalah Buat Cara Dikongsi Ibu Ini Untuk Redakan Marah
Bayangkan kalau kita berada di tempat anak.Apakah yang akan kita rasa?Tengah excited nak bermain dengan ibu ayah, anak pula dimarah dan diherdik sedangkan mereka belum faham apa-apa tentang masalah di tempat kerja.
Kena sentiasa beringat bahawa anak-anak mempunyai hati yang perlu dibelai dan dijaga sebaiknya.

7. AMALKAN MENYEBUT “YA ALLAH”

Berdoalah yang baik-baik ketika kita diselubungi rasa panik, kelam-kabut, atau stress. Sekurang-kurangnya kita cepat-cepat beristighfar dan menyebut ” Ya Allah”. Ringkas,mudah dan sangat mujarab dalam meredakan api kemarahan.

Sumber: Ummi Hanna

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI