Bila bergelar ibu, rutin harian automatik berubah. Mula dari celik mata sehingga nak lelap, urusan rumah tangga dan anak banyak lagi belum selesai. Biasanya ibu walaupun dah tidur namun tetap rasa penat bermakna anda belum dapat rehat cukup. Mungkin juga ibu tidak mendapat tidur yang berkualiti atau tidak tidur dengan betul.

Jika keadaan ini berterusan lama-lama emosi ibu jadi tak stabil dan anak-anak akan terkena tempiasnya tanpa sengaja.

Bagaimana nak pastikan keadaan ini terkawal, Penulis Ilmu Keibubapaan, Encik Taufiq Razif ada penjelasannya.

Ibu tak cukup tidur emosi mudah meletup

“Kenapa saya asyik nak marah anak je bang?”

IKLAN

Hati hati, ibu yang tak cukup tidurnya memang mudah meletup emosinya. Jumlah tidur harian seorang ibu ni umpama AKAUN BANK. Bila seorang ibu tu tak tidur, ianya umpama kita ambil duit daripada AKAUN BANKnya sedikit demi sedikit.

Kalau Ibu Asyik Nak Marah, Tandanya Tak Cukup Tidur. Lagi Dibiarkan Bahaya!

Itu yang kita namakan sebagai SLEEP DEBT! Makin banyak isteri tak tidur, makin banyak SLEEP DEBTnya. Makin banyak SLEEP DEBTnya, makin kacau emosi dan fizikalnya.

Kalau ikut National Sleep Foundation, wanita perlukan tidur 20 minit lebih banyak daripada lelaki kerana otak mereka lebih ‘multitasking’ dan perlukan waktu yang lebih lama untuk ‘recover’.

IKLAN

Kalau Ibu Asyik Nak Marah, Tandanya Tak Cukup Tidur. Lagi Dibiarkan Bahaya!

Tetapi aduh kesiannya, bila tengok statistik rupanya 18% wanita menderita tak cukup tidur dibandingkan cuma 8% je lelaki yang menderita tak cukup tidur padahal otak wanita lebih perlukan tidur yang cukup.

Kredit: Taufiq Razif

IKLAN

Ayuh, kembalikan kesegaran dan tenaga anda bersama pasangan tersayang melalui Bengkel Refresh & Recharge: Jom Kembali Semangat! Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/jom-kembali-semangat/

Kalau Ibu Asyik Nak Marah, Tandanya Tak Cukup Tidur. Lagi Dibiarkan Bahaya!

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI