Bagi ibu yang pertama kali hamil dan bakal melahirkan, semuanya pasti rasa kekok dan janggal. Pengalaman pertama dalam melalui Sembilan bulan tempoh kehamilan pastinya sesuatu yang cukup indah untuk dilalui. Setiap orang ada cabaran dan dugaan yang tersendiri baik ketika hamil mahupun ketika melalui proses bersalin. Pasti ada cerita yang boleh dikongsikan untuk bakal ibu yang lain.

Dalam satu thread yang dibuat oleh seorang wanita yang merupakan pegawai perubatan, dia berkongsi tip untuk ibu-ibu yang pertama kali bakal melahirkan bayi untuk lebih bersedia menghadapi saat melahirkan bayi buat pertama kali.

Here’s a thread for mommies yg nk beranak during admission in hospital. This is sincerely based on my observations as houseman cabuk :

— Athira Halim (@noksihlm) November 5, 2019

Bawa baju anak yang sesuai untuk mudahkan kerja doktor dan jururawat

Perkongsian oleh Athira Halim yang bertugas sebagai doktor pelatih di sebuah pusat perubatan memang sangat menarik kerana apa yang diketengahkan kebanyakkannya memang berlaku dalam masyarakat kita.

Amalkan konsep redha nak kena ‘seluk’

Doktor tersebut turut menasihatkan wanita yang bakal melahirkan agar lebih bertenang terutamanya sewaktu proses pemeriksaan bukaan Rahim. Suasana yang tenang akan memudahkan urusan pemeriksaan dibuat.

Masa nak beranak jangan panik, dengar je arahan nurse

Buat ibu yang pertama kali melahirkan pasti debarannya berganda. Maklumlah tak tahu apa yang nak dibuat ketika dalam dewan bersalin. Doktor ini sarankan jangan panik dan dengar sahaja arahan yang diberikan oleh jururawat.

Yang C-Sec biar sembuh secara semulajadi

Doktor ini turut menasihatkan ibu yang telah melahirkan secara pembedahan atau c-sec untuk tidak terlalu bergantung pada pati ikan haruan. Sebaiknya biarkan luka sembuh secara semulajadi. Menurutnya sumber protein juga tidak hanya ada pada pati ikan haruan malah boleh juga didapati dari ayam serta jenin ikan yang lain.

Sila rancang kehamilan seterusnya

Turut diselitkan sedikit nasihat buat yang baru melahirkan agar merancang kehamilan seterusnya agar si ibu dapat sembuh secara keseluruhan

Ni ha aku share trus page last buku pink. Sini mommies boleh baca jnis2 perancang. *pinjam buku pink patient hehe* pic.twitter.com/StAOruesQn

— Athira Halim (@noksihlm) November 6, 2019

sumber: Athira Halim