Mengapa anak selalu menangis bila tak nampak ibu depan mata. Anak-anak sering kali menunjukkan tingkah laku menangis apabila mereka tidak dapat melihat ibu mereka. Fenomena ini sebenarnya adalah hal yang biasa dan mempunyai penjelasan psikologi serta biologi yang mendalam.

Kalau boleh ke mana sahaja ibunya pergi mahu diikuti. Pendek kata langsung tidak boleh berenggang. Bila tidak nampak kelibat ibunya, mulalah si kecil menangis.

Mengapa Anak Selalu Menangis Bila Tak Nampak Ibu Depan Mata

Mengapa Anak Selalu Menangis Bila Tak Nampak Ibu Depan Mata

Berikut beberapa sebab utama mengapa anak kecil menangis apabila tidak melihat ibu mereka.

1. Kecemasan Perpisahan (Separation Anxiety)

Kecemasan perpisahan adalah satu fasa perkembangan yang normal di mana anak-anak merasa takut dan cemas apabila dipisahkan daripada ibu atau penjaga utama mereka. Pada usia ini, anak-anak mula memahami bahawa mereka adalah entiti yang terpisah daripada ibu bapa mereka dan ini menimbulkan ketakutan bahawa ibu mungkin tidak akan kembali apabila pergi. Ketakutan ini adalah refleks semulajadi yang membantu dalam proses perkembangan emosi mereka.

2. Keperluan Asas Emosi

Anak kecil sangat bergantung kepada ibu mereka bukan sahaja untuk keperluan fizikal seperti makanan dan keselamatan, tetapi juga untuk keperluan emosi. Kehadiran ibu memberikan rasa aman dan tenang kepada anak-anak. Apabila ibu tidak kelihatan, anak-anak merasa kehilangan sumber keselamatan dan ini mencetuskan tangisan sebagai cara untuk memanggil ibu kembali.

Mengapa Anak Selalu Menangis Bila Tak Nampak Ibu Depan Mata

3. Perkembangan Kognitif

Pada usia ini, perkembangan otak anak-anak sedang pesat. Mereka mula memahami konsep keabadian objek, iaitu pemahaman bahawa sesuatu yang tidak kelihatan masih wujud. Walau bagaimanapun, pemahaman ini masih belum matang sepenuhnya. Jadi, apabila ibu keluar dari pandangan, anak mungkin merasa bahawa ibu telah hilang sepenuhnya.

4. Perkembangan Sosial dan Emosi

IKLAN

Anak-anak kecil sedang belajar bagaimana untuk membina hubungan dan kepercayaan dengan orang di sekeliling mereka. Ibu adalah figura utama dalam proses ini. Tangisan adalah cara anak untuk mengekspresikan perasaan tidak selesa, takut, atau keperluan akan kehadiran ibu untuk memastikan bahawa hubungan dan kepercayaan tersebut kekal utuh.

Cara Mengatasi Dan Menangani Tangisan Anak:

Walaupun tangisan anak boleh menjadi mencabar bagi ibu bapa, terdapat beberapa cara yang boleh membantu dalam menangani situasi ini:

Beri Jaminan

Berikan jaminan kepada anak bahawa ibu akan kembali. Beritahu mereka dengan suara yang lembut dan tenang bahawa anda hanya akan pergi sebentar dan akan kembali.

Latihan Perpisahan

Latih anak untuk terbiasa dengan perpisahan pendek. Mulakan dengan meninggalkan mereka sebentar dalam bilik lain dan perlahan-lahan tambahkan tempoh masa perpisahan.

IKLAN

Mainan Kesayangan

Berikan anak mainan atau objek kesayangan yang boleh memberikan rasa aman apabila ibu tidak berada di sisi.

Mengapa Anak Selalu Menangis Bila Tak Nampak Ibu Depan Mata

Rutin Yang Konsisten

Pastikan ada rutin harian yang konsisten. Rutin yang tetap boleh memberikan rasa kestabilan dan keyakinan kepada anak.

Waktu Kualiti Bersama

Luangkan masa berkualiti bersama anak untuk membina kepercayaan dan hubungan yang kukuh. Ini boleh membantu anak merasa lebih aman walaupun ibu tidak berada di sisi untuk seketika.

IKLAN

Kesimpulannya, menangis adalah cara anak-anak kecil menyatakan keperluan dan perasaan mereka. Dengan memahami sebab-sebab di sebalik tingkah laku ini, ibu bapa boleh membantu anak-anak mereka mengatasi kecemasan dan membina rasa aman yang lebih kukuh.

Baca artikel lain: Anak Menangis Biarkan Saja Sampai Reda, Betul Ke Cara Macam Ni? Mak Ayah Jangan Tersalah!

Letak Je Terus Anak Menangis, Bukan Mengada Tapi Ini Puncanya Anak Tak Mahu Duduk Dalam Carseat!

Risau Anak Menangis, Ibu Beri Hadiah  Nota Comel Pada Penumpang Flight

 

 

 

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) sekarang!

Dapatkan lebih ilmu keibubapaan di Tik Tok Pa&Ma @pama.my

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI