Memberikan bayi puting tiruan menimbulkan pelbagai pendapat di kalangan pihak. Masuk angin, gigi  jongang dan sebagainya menjadi ketakutan bagi ibu bapa yang ingin memberikan anak puting. Pandangan yang diberikan oleh konsultan tangisan bayi ini boleh anda jadikan panduan.

Rupa-rupanya memberikan bayi pun ada langkah-langkahnya. Tidak sekadar memberikan tanpa ilmu, ibu bapa perlu tahu beberapa perkara seperti tanda-tanda bayi lapar atau sekadar mahukan comfort sucking yaang boleh dipenuhi dengan hisapan pada puting ini. Berikut ialah perkongsian daripada Puan Uswatun Hasanah, Konsultan Tangisan Bayi dari Baby Language;

Sejak sekian lama kita di hidangkan dengan kata-kata tak enak tentang puting tiruan hingga buat ramai dari kita ‘anti puting’ akibat prasangka TERMASUKLAH saya suatu ketika dahulu.

Prasangka saya berakhir bila ilmu menyapa kerana saya tiada HUJAH ILMIAH untuk membalas dan mati akal dengan fakta depan mata.

Nak Bagi Bayi Puting, Boleh. Bila Pandai Hisap Jari, Masuk 4-6 Bulan Pastikan Stop

#1: Hisap puting = hisap angin kosong?

Lihat gambar bayi menghisap puting yang saya sertakan. Celah mana ye angin luar nak masuk? Jadi di mana asas hujah hisap angin kosong ini? Saiz puting yang di pilih mestilah sesuai dengan mulut bayi anda supaya pelekapan puting ke mulutnya kemas.

Hal yang sama di tekankan bila bayi menyusu badan dan bila bayi mengguna botol. PELEKAPAN MESTI KEMAS. Pelekapan yang kemas ada beberapa tujuan antaranya untuk kelancaran aliran susu (jika menyusu) , keselesaan dan meminimumkan kemasukan udara.

Ya, pelekapan tak kemas ketika menghisap puting boleh meningkatkan jumlah kemasukan udara ke dalam badan bayi seiring masa. Namun, jika itu berlaku, adakah ia salah puting atau salah ibubapa yang memilih puting?

Paling penting, udara bukan boleh masuk ketika menghisap puting saja. Sejumlah kecil udara akan sentiasa boleh masuk ke dalam badan bayi semasa menangis, tergelak, menyusu, menelan air liur dan bernafas menerusi mulut. Jadi, mengapa ‘salahkan’ puting saja?

Nak Bagi Bayi Puting, Boleh. Bila Pandai Hisap Jari, Masuk 4-6 Bulan Pastikan Stop

#2: Beri puting = menipu bayi ?

Buat yang belum tahu, tujuan menghisap kepada bayi ada dua iaitu;

1: Untuk mengenyangkan (nutritive sucking) dan;

2: Untuk mententeramkan (non nutritive sucking/comfort sucking).

Jika IBU TAHU bayi jelas, nyata dan terang sedang lapar, SENGAJA menyumbat puting tiruan kepada mereka itu ‘jahat’ kerana ia ibarat menipu bayi.

Soalnya, berapa lama bayi kecil yang sedang kelaparan boleh tertipu? Adakah logik bayi yang sedang kelaparan boleh berpuas hati menghisap puting kosong cukup lama hingga terlelap misalnya? Ini super tak logik. Lagi pula, yang jahat dalam situasi ini itu siapa? Ibu atau puting?

Bayi kecil adalah makhluk paling jujur yang tak akan berhenti menuntut keinginannya selagi tak di penuhi.

Satu bukti mudah? Ramai bayi masih enggan berhenti menangis walau sudah letih di pujuk ibu hanya kerana teknik menenteramkan ibu itu salah. Ibu yang penyayang dan sabar tetapi teknik yang salah, bayi tetap menangis.

Kenapa ini berlaku? Kerana bayi jujur. Mereka TAK BERFIKIR untuk menangis dan TAK BELAJAR untuk menangis serta TAK MEMILIH ORANG untuk menenangkannya. They just do it. Straight and simple. Lapar, tak selesa, rasa tak selamat dan sakit = mereka menangis. Kenyang, selesa, rasa selamat dan sihat = mereka diam. Itulah bayi kecil.

Jadi, anda masih rasa boleh menipu bayi kecil yang kelaparan dengan jayanya bermodalkan puting tiruan?

Nak Bagi Bayi Puting, Boleh. Bila Pandai Hisap Jari, Masuk 4-6 Bulan Pastikan Stop

Perlu tahu tanda bayi lapar

Ibu perlu terlebih dahulu tahu membezakan bayi lapar atau tidak. Ilmu itu harus di dapatkan bukan saja dari bidang penyusuan bayi tetapi juga dari bidang tangisan bayi.

Bayi yang hanya mahukan ‘comfort sucking’ contohnya bayi hanya mahu menghisap untuk rasa rilek (mamai) sebelum tidur, lalu di berikan puting, jadi apa masalahnya? Celah mana pula menipunya?

Baik, mungkin ada yang kata, kenapa tak di beri bayi ‘comfort sucking’ di dada ibu saja? Bukankah lebih baik dan lebih mudah? Ya, saya 100% setuju kerana saya juga adalah ibu yang menggunakan dada untuk ‘comfort sucking’ kepada anak sulung saya.

FAKTANYA, BUKAN SEMUA BAYI SUKA comfort sucking di dada ibu berlama-lama. Ada sebahagian bayi yang jadi marah-marah bila di sua dada ibu ketika dia hanya cuba mahu ‘chill’ dan rilek, termasuk anak kedua saya .

Kenapa? Kerana ‘masalah’ dengan payudara ibu ialah ia tetap akan mengeluarkan susu setiap kali di rangsang dengan hisapan tak kiralah jenis hisapan apa pun. Mekanisma menyusu (makan) di dunia ini dan ketika di dalam rahim tak sama.

Menyusu di dunia ini adalah satu pekerjaan buat bayi. Mereka perlu menangis/menyampaikan signal ➡ mengesan lokasi sasaran puting berdasarkan bau dan reflek rooting➡ menggerakkan rahang dan memulakan hisapan➡menggerakkan lidah untuk membantu proses menelan susu➡ menyilih ganti aksi menyusu dan bernafas dengan cepat dan berkesan di sepanjang proses.

Maka ya, ada bayi yang jadi ‘bengang’ bila perlu melakukan ini ketika mereka hanya mahu rilek dan tidur. Sebahagian bayi pula mempunyai keinginan menghisap yang ‘over active’ dan sukar di penuhi ibu di celah-celah tuntutan hidup yang lain. Maka inilah 2 contoh bagaimana puting amat membantu.

Nak Bagi Bayi Puting, Boleh. Bila Pandai Hisap Jari, Masuk 4-6 Bulan Pastikan Stop

#3: Puting = gigi jongang = jangkitan telinga = lambat cakap = ketagih = kegagalan penyusuan ibu (keliru puting) = alat ‘shut up’?

Puting di saran cerai menjelang usia anak pandai hisap ibu jari iaitu sekitar usia 4-6 bulan. Sebab, hisap ibu jari itu aktiviti hisap juga. Maka, ia memberi kesan menenteramkan yang sama. Bezanya kini ,anak telah ada kekuatan otot untuk mendapatkan sumber ‘menghisap’ itu dengan sendiri iaitu jarinya.

Bila anak telah mahir hisap jari, boleh lah terus cerai puting. Lagi pula, macam mana pula anak nak hisap kedua-dua, jari dan puting serentak, bukan?

Bila ibu bapa cerai IKUT SARANAN usia 4-6 bulan ini, anak belum ada gigi atau baru hanya ada beberapa batang gigi susu sahaja. Jadi, tak timbul langsung isu rosak gigi atau jonggang.

Nak Bagi Bayi Puting, Boleh. Bila Pandai Hisap Jari, Masuk 4-6 Bulan Pastikan Stop

Apatah lagi isu lambat atau masalah percakapan. Ini kerana puting di saran cerai SEBELUM usia proses aktif bercakap bermula.

Alahai..sudahlah. Kurang beberapa bulan kita bakal ke tahun 2020. Letih rasanya nak menjawab skeptikal remeh – temeh di atas. Semua tohmahan di atas teramat sangat lapuk dan telah banyak kali di jawab oleh terlalu ramai professional dalam banyak artikel. Google je lah ye?

Sumber: USWATUN HASANAH MOHD HABIB
KONSULTAN TANGISAN BAYI
THB EDU USA
DBL SYDNEY
THE WONDER WEEKS ACADEMY

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI