Pendarahan dari faraj ketika mengandung boleh jadi petanda sesuatu yang serius pada ibu atau janin. Berhati-hatilah ibu-ibu semua, walau pun secalit. Jangan ambil mudah dan hanya berteka-teki sendiri.

Pendarahan atau bleeding masa hamil perlu dirujuk ke hospital dengan segera. Ia bukan perkara yang boleh dipandang ringan, tidak kira sebanyak mana pun kuantitinya. Dr Rusyainie Ramli berkongsi info mengenai perkara ini.

Pendarahan Dari Faraj Ketika Mengandung Boleh Jadi Tanda Sesuatu Yang Serius Pada Ibu Atau Janin, Walau Pun Secalit!

PENDARAHAN DARI FARAJ KETIKA MENGANDUNG?

Apa juga pendarahan yang keluar dari faraj semasa mengandung wajib pergi jumpa doktor.

Kalau dah jumpa doktor, tapi tak berapa nak faham dengan penerangan dia, tanyalah sampai puas hati. Balik ke rumah mesti dengan pengetahuan yang penuh pasal apa berlaku pada kalian. Dan tak payah lah nak tanya serata alam pasal masalah kalian.

Kalau masih macam ada benda kurang dengan apa yang doktor cakap tu, pergi cari doktor lain. Dan lain doktor sampai dapat jawapan yang meyakinkan.

Tolonglah. Saya merayu jangan jadikan media sosial sebagai tempat rujukan. Ramai sangat makcik, kakak, nenek dan adik bawang yang hujungnya bagi ajaran sesat kang.

Pendarahan melalui faraj pada usia kandungan kurang dari 12 minggu berlaku dalam anggaran ¼ daripada wanita yang hamil. Maka ia dianggap perkara yang biasa namun masih tak boleh dipandang ringan.

 

PUNCA PENDARAHAN PADA TRIMESTER PERTAMA

Pendarahan Dari Faraj Ketika Mengandung Boleh Jadi Tanda Sesuatu Yang Serius Pada Ibu Atau Janin, Walau Pun Secalit!

Pendarahan dari faraj pada semester pertama kehamilan berpunca dari:

#1. PENEMPELAN EMBRIO

Pendarahan disebabkan penempelan embrio di dinding rahim – biasanya sangat sedikit, tapi berlaku di antara hari 6 – 12 selepas persenyawaan berlaku. Kerana ia berlaku sekitar kitaran haid patut bermula, ramai menganggap ianya haid, sedangkan sebenarnya dia mengandung.

#2. KEGUGURAN

Keguguran – ½ dari wanita yang mengalami pendarahan melalui faraj pada semester pertama kehamilan, benar-benar keguguran. Yang selebihnya, kandungan masih berterusan dan ia boleh dikenalpasti melalui ultrasonografi. 1/5 wanita hamil boleh mengalami keguguran dan biasanya ia dikaitkan dengan kandungan itu tidak normal tetapi ia tidak bermakna wanita itu tidak boleh mendapatkan fetus yang sihat pada kandungan seterusnya.

IKLAN

Pendarahan Dari Faraj Ketika Mengandung Boleh Jadi Tanda Sesuatu Yang Serius Pada Ibu Atau Janin, Walau Pun Secalit!

#3. KANDUNGAN LUAR RAHIM

1 dalam 60 wanita hamil boleh mengalami keadaan begini. Embrio sepatutnya menempel di dalam rahim. Malangnya, ia terjadi di luar rahim, biasanya di dalam tiub Fallopio. Tiub Fallopio tidak dapat menampung fetus yang semakin membesar disebabkan tidak cukup nutrisi, tiub Fallopio pecah dan seterusnya berlaku pendarahan dalam ruang abdomen. Ini adalah KES KECEMASAN dan ia mesti ditangani segera di hospital. Simptom biasanya bermula dengan sakit di bawah abdomen, pendarahan melalui faraj dan sekiranya lambat mendapatkan rawatan, ia boleh mengancam nyawa.

#4. KANDUNGAN MOLAR

Kandungan molar juga dikenali sebagai kandungan anggur. Dalam bahasa perubatan dipanggil Molar Pregnancy atau Gestational Trophoblastic Disease. Ia boleh dikesan melalui ultrasonografi.

#5. KEADAAN PANGKAL RAHIM

Disebabkan pangkal rahim menjadi lebih lembut dan lebih sensitif ketika mengandung, ia lebih mudah mengalami sedikit pendarahan ketika hubungan intim.

#6. JANGKITAN

Jangkitan pada faraj, pangkal rahim dan rahim juga boleh menyebabkan pendarahan melalui faraj.

IKLAN

PUNCA PENDARAHAN PADA TRIMESTER PERTAMA & KEDUA

Pendarahan Dari Faraj Ketika Mengandung Boleh Jadi Tanda Sesuatu Yang Serius Pada Ibu Atau Janin, Walau Pun Secalit!

Pendarahan melalui faraj pada trimester kedua dan ketiga adalah tidak normal dan mesti mendapatkan rawatan segera di hospital. Ia biasanya berkaitan dengan masalah pada uri.

#1. Placenta praevia

Placenta praevia – apabila uri melekat secara separa atau pun sepenuhnya menutup bukaan pangkal rahim. Ia merupakan 1/5 daripada pendarahan melalui faraj pada semester ketiga. Risiko nak mengalami masalah ni meningkat apabila wanita pernah menjalani pembedahan Caesarean, mengandung lebih dari 1 janin dan sebelum ni pernah ada keadaan yang sama.

#2. Placenta abruptio

Placenta abruptio – terjadi apabila uri lekang dari dinding rahim secara pramatang dan menyebabkan darah berkumpul dengan banyak di antara dinding rahim dan uri. Wanita lebih mudah mengalami uri lekang sekiranya mengalami darah tinggi yang tidak terkawal, merokok dan kemalangan atau trauma pada abdomen. Sekiranya dia pernah mengalami placental abruption sebelum ini, risikonya lebih tinggi untuk ianya berulang.

#3. Rahim pecah

Rahim pecah – menyebabkan bayi berada dalam ruang abdomen, sepenuhnya atau sebahagian. Sebab risiko nilah, wanita yang pernah bersalin melalui Caesarean dinasihatkan untuk menjarakkan kehamilan dan penggunaan ubat untuk membantu kontraksi digunakan dengan sangat berhati-hati. Wanita yang mengandung lebih dari 4 kali dan rapat-rapat juga berisiko untuk mengalami rahim pecah.

IKLAN

#4. BERSALIN PRAMATANG

Bersalin pramatang – pendarahan yang datang sekali dengan lendir dari faraj, dalam bahasa perubatan dipanggil show, yang disertai dengan tanda-tanda untuk bersalin.

Pendarahan Dari Faraj Ketika Mengandung Boleh Jadi Tanda Sesuatu Yang Serius Pada Ibu Atau Janin, Walau Pun Secalit!

Pendarahan melalui faraj boleh terjadi dengan setakat hanya sedikit atau menjadi banyak sehingga mengancam nyawa wanita dan bayi dalam kandungan. Pendarahan biasanya disertai dengan sakit di bahagian abdomen yang boleh menjadi terlalu teruk. Sekiranya pendarahan tu banyak, wanita itu boleh mengalami simptom seperti jantung berdenyut laju, susah bernafas, pening kepala dan rasa seperti mahu pengsan.

PERLU TAHU JUMLAH DARAH HILANG & SIMPAN TISU/JANIN YANG TERKELUAR

Penting untuk wanita yang yang mengalami pendarahan melalui faraj ketika hamil untuk mengetahui jumlah sebenar darah yang mereka hilang. Bagaimana?

Dengan menggunakan tuala wanita. Bukan tampon. Kira berapa banyak tuala wanita yang dah digunakan.

Kalau ada ketulan tisu atau janin yang keluar dari faraj, bungkus baik-baik dalam kain dan bawa ke hospital.

Pendarahan Dari Faraj Ketika Mengandung Boleh Jadi Tanda Sesuatu Yang Serius Pada Ibu Atau Janin, Walau Pun Secalit!

PERLU CEPAT KE HOSPITAL JIKA BERLAKU PENDARAHAN

Kalau berlakunya keadaan begini, apa yang mesti kena buat?

Pergi hospital!

Tak adanya nak tunggu-tunggu. Ini termasuk dalam kategori kes kecemasan terutamanya kalau pendarahan berlaku selepas kandungan mencecah 28 minggu.

Kalau pendarahan tu banyak dan sakit abdomen yang tak dapat ditahan lagi, dan tak ada siapa nak bawa ke hospital, telefon saja 999.

Sumber: Rusyainie Ramli

Artikel berkaitan: Jangan Main-Main Denggi Masa Hamil! Boleh Akibatkan Bayi Lahir Tak Cukup Bulan Atau Janin Mati Dalam Kandungan

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI