Sebagai ibu bapa, tentu sekali kita ingin anak-anak tidur awal dan dapat tidur yang secukupnya. Untuk anak mendapatkan tidur yang cukup dan tidak terlalu lewat malam, kita harus menerapkan rutin harian yang baik untuk anak-anak terutama sejak mereka kecil. 

Jika ada sebarang masalah pada artikel ini di facebook, sila klik/type Trending diwebsite majalahpama link www.www.majalahpama.my untuk artikel penuh.

Doktor Sheikh Muszaphar berkongsi tentang rutin harian beliau dan isteri yang dilakukan sejak anak pertamanya lagi. Menurut beliau, ibu bapa perlu berdisiplin dalam menerapkan rutin harian anak-anak. Ikuti perkongsian beliau dalam memupuk rutin harian untuk anak-anak setiap malam.

Bersedia untuk tidur

“Ramai Mengadu Anak Tidur Lewat Malam” Doktor Sheikh Muszaphar Kongsi Rutin Anak Tidur Awal Tanpa Meragam

IKLAN

Kami cuba mengekalkan rutin untuk anak kembar seperti yang kami lakukan pada anak perempuan kami. Anak kembar kami sangat suka dengan rutin ini. Saya tak dapat menyangkal kepentingan rutin!

Rutin si kembar seperti makan malam bermula pada jam 6.30 petang yang biasanya terdiri daripada beras, lobak dan kentang dan seterusnya mandi sebelum Maghrib.

Mereka biasanya bermain selama sejam sama ada dengan kakak-kakaknya atau dengan mainan mereka. Susu pada pukul 9 malam dan biasanya mereka mula berasa mengantuk sekitar 9.30 malam dan seterusnya mereka akan tidur.

“Ramai Mengadu Anak Tidur Lewat Malam” Doktor Sheikh Muszaphar Kongsi Rutin Anak Tidur Awal Tanpa Meragam

IKLAN

Adam & Noah akan bangun awal dan biasanya bangun pada pukul 5.35 pagi. Bila mereka bangun mereka akan mengejutkan yang lain. Mereka juga merupakan jam saya untuk bangun dan solat subuh. Kami cuba mengekalkan rutin sekerap mungkin. Masalah akan timbul bila kami ada tetamu atau membawa mereka keluar yang tentu akan mengganggu rutinnya.

Ramai yang mengadu kepada saya mengapa anaknya tidur lewat malam atau tidur kebanyakannya pada waktu siang. Saya menyalahkan ibu bapa yang tidak membuat rutin untuk anak mereka tidur awal.

Berkata-kata itu lebih mudah daripada melaksankan terutama untuk kami sebagai ibu bapa yang mempunyai jadual kerja yang berbeza. Tetapi cubalah tak kira apa pun halangan untuk menjadikan rutin tersebut tidak berubah kerana pastinya ia akan menjadikan hidup lebih mudah bagi kita untuk membesarkan mereka. Selamat Malam semua 

IKLAN

PS: Kadang-kadang saya bermain dengan si kembar untuk membuatkan mereka rasa penat

Sumber: Instagram Dr Sheikh Muszaphar Shukor

“Ramai Mengadu Anak Tidur Lewat Malam” Doktor Sheikh Muszaphar Kongsi Rutin Anak Tidur Awal Tanpa Meragam

Saksikan rancangan Pa&Ma episod Dunia Si Kembar Selasa ini, pukul 12 tengah hari dan ulangannya 9 malam di Astro Prima dan Maya HD

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI