Anak tolak untuk minum susu memang boleh buat ramai ibu pening kepala. Tentu ramai ibu yang risau bila menghadapi situasi si kecil enggan minum susu walaupun sudah pelbagai jenama susu ditukar.

Ibu mana tak risau bila anak langsung tak nak minum susu yang merupakan salah satu sumber kalsium penting untuk tumbesaran sihat si kecil. Kalau anda pun menghadapi situasi macam ini, maka tak salah untuk cuba praktiskan cara yang dikongsi oleh Puan Ir Siti Hajar dalam usaha mengendalikan anak yang tak nak mnum susu.

TIPS HANDLE ANAK REJECT SUSU

Hai mama yang gojes cantik kevavooom. Stress ke tu anak reject susu? Stress ke tu dah banyak kali tukar susu? Stress ke tu sampai naik hantu? Hehehehe.

IKLAN

Sama la dengan saya. Kita ni punya lah habes masa nak cari yang terbaik. Kita ni punya lah spent duit nak bagi dia kuat dan cerdik. Tapi dia reject macam tuuuuu je. Masa hana cerai susu dedulu, punya lah ahzab nak bagi dia minum. Ada sampai pakai picagari.

Yer, tahu. Bila dah dua tahun tak perlu kerap susu sebab dah makan. Tapi, bukan terus tinggal cam tu je. Sekurangnya dua kali sehari kena minum susu. Meh mummy chomel berkongsi pengalaman. Ceeeewah. Mama yang baru cerai susu, dan mama yang selalu buntu tukar susu take note ye.

Tips handle anak reject susu mazhab mummy :

  1. Buat susu khas untuk anak aktiviti di luar. Contoh di playground, di library. Bila dia haus, dia takda pilihan lain. Susu tuuuu je ada
  2. Beli kan cawan yang menarik, warna terang dan menambat hati anak. Beli beberapa pilihan, cawan ada pemegang, sippy cup, dan cawan straw. Anak setahun dah boleh ajar cawan ye
  3. Tengok keserasian dalam tempoh 3-7 hari. Sembelit adalah tanda anak tidak serasi. Ubat rawat sembelit di farmasi bukan satu solusi. Cegah dengan menukar kepada susu yang tinggi inulin, prebiotic dan probiotic seperti susu nouqman.
  4. Sabar sabarrr dan sabarrrrrr. Mak mak hebat memang tinggi kesabarannya. Mula mula suku cawan, dua hari lepas tu setengah cawan. Pujuk dan tawan lah hati anak kesayangan anda.

Best ke best? Nak tahu tips menarik berkaitan susu lagi?

Salam kejayaan dari mummy chomel!