Disahkan Diabetes Type 1 ketika berusia 4 tahun lebih, adik Ireena Dhabitah yang kini berumur 6 tahun terpaksa bergantung dengan suntikan insulin sepanjang hayat.

Berkongsi cerita mengenai Dhabitah, ibunya Asmawati Mohd Salleh berkata setiap hari Dhabitah perlu lakukan 4 kali suntikan insulin untuk memastikan rutin hariannya tak terganggu.

Sehari 4 Kali Cucuk. Disahkan Diabetes Type 1, Dhabitah Bergantung Insulin Sepanjang Hayat

“Bermula dengan waktu sarapan, satu suntikan diikuti dengan makan tengah hari yang memerlukan dua kali suntikan (insulin untuk makan dan insulin 12 jam), waktu makan malam dan akhir sekali sebelum tidur (insulin 12 jam).

“Setiap hari juga suntikan tak boleh buat di tempat sama dan perlu lakukan ikut arah jam bagi elakkan kulit kematu. Bila dah kematu dan cucuk juga di tempat sama, ubat tak jalan.

“Bagi yang rasa takut dengan jarum mungkin rasa tak mampu, tapi apakan daya inilah cara untuk memastikan bacaan gula Dhabitah stabil.

Sehari 4 Kali Cucuk. Disahkan Diabetes Type 1, Dhabitah Bergantung Insulin Sepanjang Hayat

“Sebagai ibu saya nak yang terbaik buatnya. Alhamdulillah suami, kakak dan abangnya juga banyak membantu untuk memastikan Dhabitah sihat,” katanya.

Bukan sebab pemakanan

IKLAN

Asmawati menjelaskan semasa mula-mula Dhabitah disahkan Diabetes Type 1 kami macam tak percaya kerana bab pemakanan memang sangat dititikberatkan oleh suami untuk anak-anak.

“Namun apabila doktor menjelaskan yang Diabetes Type 1 ini bukan disebabkan pemakanan tetapi kerana imun badan menyerang pankreas kami reda dengan ujian yang Allah beri ini.

“Kami pun tak jangka kesakitan ini akan ditanggung oleh Dhabitah kerana sejak lahir hingga disahkan Diabetes Type 1, dia seorang anak yang aktif.

“Seminggu sebelum dia disahkan sakit, dalam sehari Dhabitah kerap kencing, asyik nak minum air dan sebelum masuk tidur pun kena letak air dalam botol kerana dia cepat haus. Kadang tu, waktu tidur bila air yang diisi dalam botol habis dia akan kejutkan saya untuk minum lagi.

Sehari 4 Kali Cucuk. Disahkan Diabetes Type 1, Dhabitah Bergantung Insulin Sepanjang Hayat

“Lagi satu yang saya perasan tubuhnya makin susut dan mukanya cengkung walaupun masa itu dia masih aktif macam biasa hinggalah pada satu hari lihat dia asyik baring dan lemah.

IKLAN

“Apabila bawa ke klinik dan doktor ambil darah, bacaan gulanya 31 dan sangat tinggi. Doktor jelaskan kalau terlambat boleh jadi koma dan terus di hantar ke hospital,” kongsinya.

Sehari 4 Kali Cucuk. Disahkan Diabetes Type 1, Dhabitah Bergantung Insulin Sepanjang Hayat

Kritikal Masuk ICU

Semasa rawatan di hospital, Dhabitah dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) dan dalam keadaan kritikal selama dua hari.

“Masa itulah kami suami isteri berasa sedih dan macam tak percaya apa yang berlaku. Alhamdulillah selepas 18 hari di hospital dan mendapat penjelasan doktor barulah kami boleh terima hakikat dan kini hidup Dhabitah kena bergantung sepenuhnya pada insulin.

IKLAN

 

“Dhabitah kena berdisiplin dan tak boleh skip cucuk. Memandangkan dia masih kecil dan belum faham, kami sekeluarga yang kena banyak main peranan supaya dia mampu membesar seperti kanak-kanak lain.

“Rezekinya juga bila dah masuk pra sekolah, guru-guru pun faham keadaannya dan banyak membantu. Walaupun setiap pagi saya kena cucuk dulu sebelum dia sarapan bersama kawan-kawan di sekolah semua itu tiada masalah,” ujarnya.

 

 

 

 

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI