Pengalaman menghasilkan biskut raya sendiri tidak semuanya indah. Ada juga biskut yang dihasilkan tidak menjadi, hangus dan tidak kurang juga kurang enak. Jika anda tergolong dalam amatur dalam membuat biskut, apa kata anda cuba biskut Almond Cluster ini kerana ia cukup mudah disediakan. Hanya gunakan dua bahan sahaja dan dua langkah, biskut sudah tersedia dijamah. Superb!
Resipi biskut sedap yang dikongsikan oleh Sabariah Sareh ini memamg awesome. Cukup enak dan rangup malah rasanya juga premium. Teramatlah sedap. Anak-anak confirm berebut.
Hari ni nak share resepi biskut raya paling top tahun lepas. Paling senang dan bila kunyah eah dah habis. Tahun lepas kami juai biskut ni tak sampai seminggu je kot dapat order lebih 50 balang. Konsep dia mudah jangan kedekut badam dan coklat je bagi nisbah 1:0.5.
Coklat bila cair dia jadi banyak so amik mudah. 500gram coklat dan 1kg badam tersalut sama banyak. Jom kita tengok cara buat.
Bakar badam bagi rangup. Bakar ni ikut oven masing-masing la. Pastikan badam tu kekuningan dan rangup je bukan hangit. Masa bakar pastikan semua badam kena haba oven tu. Nak sangai pun boleh ikut tahap rajin masing-masing.
Cairkan coklat guna teknik double boil senang je.
Ads
Bila dah cair sejukkan jap je. Lepas tu gaul dengan badam tapi bagi salut semua.
Sudukan ikut saiz bebas suka hati korang la nak besar mana. Dah gaul sudukan camni memang dia cluster gini.
Ads
Ni bila dah mengeras. Sejukkan seketika.
Kemudian sejukkan dalam peti air chiller untuk cepatkan coklat tu mengeras.
Hidangan seperti bihun mungkin sudah terbiasa bagi anak-anak kita. Apa kata kali ini kita cuba kelainan dengan menghidangkan bakso pula untuk anak-anak.
Resipi bakso simple tapi sedap menyengat perkongsian Nor Asiah ini mama wajib cuba. Sedap!
Bakso tengahari ni. Saya pandai makan bakso masa pergi Medan, Indonesia. Sebelum tu tak makan, anak-anak pun ikut suka makan bakso. Tapi area rumah payah jumpa yang kena dengan citarasa. Kalau terasa nak makan bakso saya akan buat sendiri.
Suun saya beli kat kedai aceh dekat umah..Dia cakap suun madura, rasanya dia cakap. Lama dah beli, saya suka buat stok. Bebola saya beli dengan kawan, bukan homemade.
Bumbu ada banyak brand tapi haritu ada brand ni ja kat kedai aceh. Ada masako dan Rayco.
Bahan-bahan:
Tulang lembu -rebus bersama daun bawang 2 pokok
Bahan tumis:
7 ulas bawang putih
3 biji buah keras
1/2 sudu teh lada putih
1 pokok daun bawang
(Tumbuk semua bahan hingga lumat)
Rebus tulang lembu bersama daun bawang hingga empuk.
Bila dah empuk, masukkan sedikit garam dan bahan perasa. Ketepikan.
Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga garing dan perang. Angkat dan toskan. Ketepikan.
Masukkan sepeket bumbu kuah bakso dalam rebusan tulang. Biarkan masak selama 10 minit.
Selepas 10 minit, masukkan bahan tumis yang siap digoreng tadi ke dalam kuah dan masak selama 5 minit.
Tutup tudung periuk dan api kemudian hiaskan dengan daun bawang dan daun sup.
Bahan cili:
6 bj cili besar
5 bj cili kecil
5 bj bawang putih
Rebus semua bahan di atas hingga layu. Angkat dan toskan.
Blend dengan sedikit air. Bila dah hancur, masak bahan blend dengan sedikit minyak, gula melaka, garam dan sedikit perasa.
Memang betul-betul seram ke sampai Faiz Dickie boleh panik tengok adik-adik Bintang Kecil kita menangis dalam Scream Park Sunway Lagoon ni? Kalau tak percaya korang kena layan sampai habis episod pertama Scream Park Challenge ni.
Follow dan subscribe Youtube Channel Bintang Kecil.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Sajian minum petang terasa tidak lengkap tanpa sepinggan manisan pencuci mulut. Namun bagaimana pencuci mulut yang dipilih untuk disajikan kepada anak-anak dan suami di petang hari? Jika buntu dengan menu yang sama, apa kata anda cuba sediakan Apam Susu Gebu Gebas ini. Naik penuh sehingga memenuhi periuk kukus, buat rasa terliur untuk mencuba.
Resipi yang dikongsikan oleh Puan Eyza Liza ini nampak cukup mudah. Malah paling menarik hanya gunakan blender sahaja. Bukan itu sahaja malah apam susunya punyalah gebu malah naik hingga penuh periuk kukus. Tak susah pun, enam bahan sahaja sudah siap sedia untuk anda mula memasak. Jom cuba!
Tengok la hampa…dia punya gebu tu memang tak boleh bincang. Dia punya naik sampai lebih pada bekas.
Apam susu gebu gebas
Bahan A:
Bahan A:
4 bji telur (Suhu bilik)
1 sudu besar ovalette (suhu bilik)
3 sudu besar susu pekat manis (suhu bilik)
1 sudu kecil Asen Vanilla
1 cwn gula
*Semua bahan kat atas ni mix sampai kembang dan putih (ringan)
*Sapa tak ada mixer, nak guna blender pun boleh.
Bahan B:
Tepung gandum 2 cwn (saya pakai cap rose)
*Dah siap blend semua bahan kat atas tu masukkan pula 2 cawan tepung gandum. Kaub balikkan saja) dan gaul bagi sebati.
Lepas tu asingkn dalam 3 ke 4 bekas letak warna beza-beza. Jangan lupa sapu acuan dengan plnta dulu.
Lepas tu boleh la kukus selama 30 minit dengan api yang kuat dan pastikan air mendidih dahulu baru masukkan.
Ok, siap!
Tips:
* Untuk elakkan apam bantat, pastikan tudung periuk kukus dibalut dengan kain dahulu sebab kalau air menitik apam akan jadi bantat dan permukaan tak cantik.
* Macam eyza tak ada lapik apa-apa pun sebab pengukus eyza tak menitik.
* Pastikan mixer atau blend selama mungkin ya, dalam 15 ke 20 minit pun dah ok sebab apam susu ni, lagi lama kita putar, lagi gebu. So sapa yang rajin tu, putar la lama-lama ya.
Selamat mencuba.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Menu berpantang untuk mama, semuanya sedap-sedap belaka. Buat bakal-bakal mama atau yang sedang menjalani tempoh berpantang selepas bersalin, anda tentu sedang tercari-cari menu yang sesuai untuk dimakan dalam tempoh ini. Makanan yang berkhasiat ketika menjalani tempoh berpantang selama 44 hari amat penting bagi memulihkan diri.
Mama-mama yang pertama kali bersalin, mereka pasti akan melalui emosi sebegini, ‘asyik lauk yang sama je. Mana nak dapat zat.. mana nak keluar susu ibu.’ Haa.. jangan nak nafikan, pasti akan ada kata-kata sebegini kan waktu mak-mak berpantang kali pertama.
Anda mungkin rasa lemas dengan lauk berpantang yang sangat plain, ‘zuhud’ dan sama sahaja hampir setiap hari. Sebenarnya ada saja menu berpantang bersalin yang sihat dan berkhasiat. Cuma mama perlulah kreatif mengolahnya agar tak mencampurkan makanan sejuk atau gatal yang boleh menyebabkan bentan.
Puan Nor Sofiah Hussin berkongsi menu berpantang sepanjang lebih dua minggu lepas melahirkan. Mama-mama yang sedang berpantang dan bakal berpantang pun boleh mencubanya.
“Siapa kata lauk dalam pantang tak best. Sedap tu. Siap menambah lagi. Saja nak share menu dan resepi masa saya berpantang lepas 2 minggu lebih bersalin. Siapa nak share silakan. Nanti bila berpantang, boleh tengok balik.”
Bahan:
Ikan
Bawang putih – hiris
Bawang merah – hiris
Halia – hiris
Serai – hiris
Lada hitam
Air limau nipis (bagi yang tak tahan boleh tukar dengan air asam jawa)
Daun ketumbar (dalam gambar guna daun bawang je sebab tak ada stok)
Garam
Gula
Cara masak:
1. Letak semua bahan atas ikan.
2. Kukus ikan sehingga masak.
Bahan:
Ikan
bawang putih -tumbuk
Bawang merah – tumbuk
Halia – tumbuk
Kunyit – tumbuk /serbuk kunyit
Serbuk kari
Garam
Lada hitam
Cara masak:
1. Lumurkan semua bahan pada ikan
2. Bakar ikan sehingga masak.
Bahan:
Ikan (merah/jenahak/tenggiri/siakap) – lumur ikan dengan garam,goreng dan ketepikan.
* tak goreng pun boleh..(pilihan masing-masing)
Bawang putih – kisar
Bawang merah – kisar
Halia – kisar
Sup bunjut ikan
Air
Sayur (lobak,bunga kobis)
Lada hitam
Daun sup
Cara masak:
1. Masukkan bahan kisar, air dan sup bunjut ikan ke dalam periuk
2. Masukkan sayur lobak & bunga kobis
3. Bila sayur dah hampir lembut, masukkan ikan
4. Last sekali masukkan garam dan lada hitam. Bila kuah dah mendidih boleh tutup api. Siap
5. Taburkan daun sup sebelum hidang
Bahan:
Ikan bilis
Bawang putih
Bawang merah
Halia
Kunyit
Lada hitam
Air asam jawa
Cara masak:
1. Tumbuk semua bahan kecuali air asam jawa
2. Masukkan bahan tumbuk tadi dalam periuk, masukkan air asam. Masak hingga mendidih.
Bahan:
Ikan
Bawang putih
Bawang merah
Halia
Halba campur
Daun kari
Air asam jawa
Kari ikan
Tomato
Air
Cara masak:
1. Tumis bawang putih, bawang merah, halia, halba campur dengan sedikit minyak.
2. Masukkan tomato dan daun kari, masak sehingga layu.
3. Masukkan kari ikan. Masak sehingga pecah minyak.
4. Masukkan air, ikan dan air asam jawa.
5. Bila ikan dah masak, masukkan garam tunggu sehingga mendidih. Siap.
Bahan:
Halia
Lada hitam
Garam
Ikan bilis – goreng
Bawang putih – goreng
Cara masak:
1. Sagat halia dan perah/tapis airnya
2. Goreng halia yang disagat tadi dengan api sederhana sehingga garing. Dah siap goreng, toskan minyak.
3. Campurkan halia goreng, ikan bilis goreng, bawang putih goreng, garam dan lada hitam.
4. Gaul sebati dan simpan dalam bekas.
Ayam
Bawang putih – tumbuk
Bawang merah – tumbuk
Halia – tumbuk
Kunyit – tumbuk
Serai – tumbuk
Lengkuas – tumbuk
Serbuk kari
Lada hitam
Garam
Gula / madu
Cara masak:
1. Gaul semua bahan bersama ayam. Perap sekejap.
2. Bakar sehingga ayam masak.
Daging
Kunyit
Bawang putih
Bawang merah
Garam
Lada hitam
Air
Cara masak:
1. Perap daging dengan kunyit, garam dan lada hitam lebih kurang 10 minit, ketepikan.
2. Masukkan daging tadi ke dalam kuali, masukkan sedikit air. Masak sehingga air daging kering dan daging empuk.
3. Kemudian masukkan bawang putih dan bawang merah. Gaul sebati. Siap.
Bahan:
Ayam
Bawang putih – kisar
Bawang merah – kisar
Halia – kisar
Kunyit – kisar
Ketumbar – kisar
Jintan – kisar
Serai – ketuk
Lada hitam
Air asam jawa
Cara masak:
1. Tumiskan bahan kisar dengan sedikit minyak hingga naik bau.
2. Masukkan serai yang diketuk, tumis hingga garing.
3. Kemudian masukkan ayam dan air (ikut nak kuah banyak mana)
4. Tutup kuali dan biarkan ayam masak.
5. Bila ayam dah masak, masukkan garam, asam jawa dan lada hitam. Gaul sebati. Siap.
** Kalau tak nak tumis. Masukkan semua bahan dalam kuali. Tutup kuali, masak sehingga ayam empuk.
Bahan:
Ayam
Halia – hiris
Bawang putih – hiris
Bawang merah – hiris
Sedikit sos tiram
Air
Tepung jagung – untuk pekatkan kuah (optional)
Lada hitam
Garam
Lobak merah (optional)
Daun bawang (optional)
Cara masak:
1. Tumiskan bawang putih, bawang merah & halia dengan sedikit minyak.
2. Bila dah naik bau, masukkan ayam.
3. Masukkan sos tiram, garam dan air. Masak sehingga mendidih.
4. Masukkan lada hitam, lobak dan tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air.
5. Bila kuah dah jadi sedikit pekat. Tutup api dan masukkan daun bawang. Siap.
**Kalau tak nak tumis, masukkan semua bahan kecuali tepung jagung. Renehkan sehingga ayam masak. Bila ayam dah masak, masukkan tepung jagung yang dibancuh, gaul sehingga kuah sedikit pekat. Siap.