Kehamilan luar rahim atau ektopik juga dikenali sebagai kehamilan tiub adalah komplikasi kehamilan apabila embrio melekat di luar rahim. Tanda-tanda dan simptom secara klasik termasuk sakit perut dan pendarahan vagina.

Shima Anuar yang juga merupakan seorang pelakon pernah mengalami kehamilan di luar rahim. Ketika itu kandungannya berusia tiga bulan. Shima turut berkongsi pengalaman mengerikan yang dialaminya pada tahun lalu yang membuatkan dirinya hampir kehilangan nyawa.

Shima Anuar Pernah Hamil Luar Rahim, Sampai Tak Boleh Bergerak & Bercakap

“Doktor cakap, saya hampir kehilangan nyawa. Saya mengalami kekurangan darah sehingga 2.5 liter. Tekanan darah saya 60/30 dan wajah saya kelihatan sangat putih dan pucat.

“Tetapi saya sangat berterima kasih pada Dr. Susanna yang merawat. Ia adalah satu pengalaman yang mengerikan, memang sakit sangat-sangat.

“Sampai tak boleh bergerak, tak boleh bercakap. Selepas proses pembedahan selesai, saya dah tak respons, doktor beritahu.

“Disebabkan itulah, kena masuk unit rawatan rapi (ICU) dan buat pemindahan darah. Kena potong di tempat jahitan luka pembedahan Czer.”

Shima Anuar Pernah Hamil Luar Rahim, Sampai Tak Boleh Bergerak & Bercakap

 

IKLAN

Shima Anuar Pernah Hamil Luar Rahim, Sampai Tak Boleh Bergerak & Bercakap

Katanya lagi, sebelum ini dia tidak pernah tahu kehamilan luar rahim itu begitu sakit sehingga boleh menyebabkan ibu mengandung kehilangan nyawa.

Untuk info, Shima telah mendirikan rumah tangga dengan seorang ahli perniagaan, Mohd Dolih Toha, 54 tahun.

Dan hasil perkahwinana mereka dikurniakan sepasang cahaya mata, Mariam Sophia 4 tahun, Mikhael Imaan, 3 tahun dan Harris yang dilahirkan pada 2 Ogos 2023 yang lalu.

Shima Anuar Pernah Hamil Luar Rahim, Sampai Tak Boleh Bergerak & Bercakap

IKLAN

Berikut dikongsikan fakta tentang kehamilan luar rahim:

1. Ada wanita mengalaminya selepas mengandung kali pertama. Ada juga ketika anak kedua atau seterusnya.

2. Kehamilan luar rahim juga lebih sinonim dengan nama ektopik yang bermaksud ‘di tempat yang salah’.

3. Dalam kebanyakan kes hampir 98 peratus, implantasi berlaku di dalam tiub fallopio. Ia turut dikenali sebagai kehamilan tiub (tubal pregnancy). Apabila kehamilan ini berkembang, ia menyebabkan kesakitan dan pendarahan. Jika dibiarkan, tiub fallopio ini boleh pecah dan mengakibatkan pendarahan dalaman.

4. Dalam kebanyakan kes hampir 98 peratus, implantasi berlaku di dalam tiub fallopio dan sebab itu ia turut dikenali sebagai kehamilan tiub (tubal pregnancy). Apabila kehamilan ini berkembang, ia menyebabkan kesakitan dan pendarahan. Jika dibiarkan, tiub fallopio ini boleh pecah dan mengakibatkan pendarahan dalaman.

IKLAN

5. Wanita dinasihatkan bertemu pakar sakit puan sebaik saja disahkan hamil lima minggu awal bagi melihat kandungan berada di tempat yang sepatutnya. Pemeriksaan imbasan dilakukan untuk mengesahkan yang ia bukan kehamilan ektopik. Ada kalanya ujian darah perlu dilakukan untuk memastikannya supaya tindakan selanjutnya boleh dilakukan sekiranya anda hamil ektopik.

6. Bagi wanita yang disahkan mengandung luar rahim doktor akan mengeluarkan kandungan ektopik itu menerusi pembedahan secara laparoskopi atau laparotomi. Tiub fallopio juga akan dikeluarkan. Jenis pembedahan juga bergantung kepada keadaan pesakit dan doktor yang merawat.

7. Ada kalanya, ektopik boleh dirawat menerusi pengambilan ubat atau secara konservatif, tetapi ini hanyalah jika kandungan ektopik dikesan pada peringkat awal.

8. Adalah sangat penting membuat pemeriksaan awal sebaik saja haid tidak datang seperti biasa. Ini membolehkan kehamilan ektopik dapat dielakkan.

9. Ektopik dan kesuburan tiada kaitan kecuali pesakit mempunyai masalah endometriosis atau jangkitan pada tiub

10. Dalam sesetengah keadaan walaupun ia membahayakan nyawa ibu hamil, wanita yang mempunyai sejarah kandungan luar rahim masih berpeluang hamil pada masa akan datang.

Kredit foto: Instagram Shima Anuar

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI