Bagi ibu bapa bekerja, memperuntukkan masa untuk anak-anak adalah sangat terhad. Ketika waktu malamlah baru dapat meluangkan masa bersama-sama, makan bersama dan melayan karenah mereka. Sebenarnya walau bagaimana sibuk sekalipun, ibu bapa perlu meluangkan masa yang secukupnya untuk anak-anak.

Idea yang dikongsikan oleh Dr Ain Zul ini paling mudah nak dilakukan. Tak perlu teman anak bermain puzzle, melukis atau mewarna bersama-sama sebaliknya bacakan buku cerita untuk anak-anak. Anak-anak paling mengingati momen-momen sebegini.

Idea luangkan masa dengan anak untuk parents yang sibuk.

No matter how busy you are, kena spend jugak quality time dengan anak.

Idea paling senang adalah bacakan buku pada anak-anak kecil. Tak perlu lama sebab attention span anak kecil tak lama. Dapat 15 minit sehari pun dah sangat okey, lebih-lebih lagi parents yang busy.

1) Keeps lots of books, biasa anak umur 2-3 tahun pergi kedai buku, dorang pilih sendiri buku yang menarik, colourful & attractive.

2) Anak kecik biasa akan suka baca buku yang sama berulang kali.

3) Boleh ajar anak namakan objek/ perkataan dalam buku.

4) Pilih buku yang sesuai, gambar besar (kalau boleh real pictures), tak banyak perkataan.

 

5) Beli buku yang tebal, sebab tak mudah koyak atau hancur bila masuk mulut.

6) Repeat nursery rhymes kalau paling maaaalasss sangat nak bacakan buku. Tapi parents kena join anak contohnya menyanyi, dancing.

Anak kecil belajar perkataan baru melalui apa yang didengar, pembacaan dan nyanyian lah yang paling senang.