Mengapa perkembangan sosial penting untuk anak? Perkembangan sosial kanak-kanak adalah proses di mana kanak-kanak belajar bagaimana berinteraksi dengan orang lain, memahami dan mengurus emosi, serta membina hubungan.

Ia penting kerana membantu kanak-kanak mengembangkan kemahiran berkomunikasi, empati dan bekerjasama yang diperlukan untuk kehidupan seharian dan masa depan mereka.

Pembangunan sosial yang sihat membolehkan kanak-kanak membina keyakinan diri dan keterampilan sosial.

Sekiranya kanak-kanak tidak mengalami perkembangan sosial yang sepatutnya, mereka mungkin akan menghadapi kesukaran dalam membina hubungan, mengurus emosi dan berinteraksi dengan berkesan dalam masyarakat.

Bagaimana untuk memupuk perkembangan sosial anak-anak? Kanak-kanak masih dalam proses perkembangan mereka, maka aktiviti yang hendak dilakukan itu mestilah mengikut fasa dan sesuai dengan umur mereka.

Tip Bantu Anak Kembangkan Kemahiran Sosial, Baru Anak Berani & Pandai Kawal Emosi!

Aktiviti perkembangan sosial kanak-kanak 1-2 tahun

IKLAN

Bermain bersama
Libatkan kanak-kanak dalam permainan yang memerlukan penglibatan individu lain seperti menyusun blok atau permainan interaktif. Ini akan mengajar mereka tentang adab menunggu giliran dan berkongsi dengan orang lain.

Selain itu, ia juga boleh memupuk kemahiran komunikasi dalam perkembangan sosial kanak kanak 1-2 tahun.

Sesi bercerita
Sesi bercerita dan berdiskusi tentang karakter dan plot cerita boleh membantu anak mengembangkan pemahaman tentang emosi dan perspektif orang lain. Cara ini bagus untuk perkembangan sosial kanak-kanak.

Aktiviti muzik bersama
Menyertai kelas muzik atau bermain alat muzik sederhana seperti dram dan marakas bersama anak boleh membina kepekaan terhadap irama bersama dan sifat kerjasama.

IKLAN

Tip Bantu Anak Kembangkan Kemahiran Sosial, Baru Anak Berani & Pandai Kawal Emosi!

Aktiviti perkembangan sosial kanak-kanak 4 tahun

Permainan peranan (roleplay)
Permainan peranan seperti berlakon sebagai doktor, guru atau chef membolehkan kanak-kanak mempraktikkan dan memahami pelbagai peranan sosial dan emosi. Ini juga baik untuk perkembangan sosial kanak-kanak.

Sukan dan permainan berkumpulan
Melibatkan anak dalam sukan seperti bola sepak atau permainan berkumpulan seperti ‘polis dan perompak’ boleh membina kemahiran kerjasama, mengurus kemenangan dan kekalahan.

IKLAN

Aktiviti seni bersama
Projek seni berkumpulan seperti melukis mural atau membuat kolaj boleh menggalakkan ekspresi diri dan penghargaan terhadap sumbangan orang lain. Ini cara terbaik untuk perkembangan sosial kanak kanak 4 tahun.

Tip Bantu Anak Kembangkan Kemahiran Sosial, Baru Anak Berani & Pandai Kawal Emosi!

Aktiviti perkembangan sosial kanak-kanak 5 tahun

Permainan papan dan kad
Permainan papan (board game) dan kad yang sesuai seperti ‘UNO’, boleh mengajar anak untuk mengikuti peraturan, mengatur strategi dan berinteraksi secara positif dengan pemain lain.

Aktiviti sukarelawan
Melibatkan anak dalam aktiviti sukarelawan seperti membersihkan taman atau membantu di rumah kebajikan boleh memperkenalkan anak dengan konsep membantu orang lain dan empati sosial. Ini juga bagus untuk perkembangan sosial kanak-kanak.

Perkhemahan atau kelas kurikulum tambahan
Menyertai perkhemahan atau kelas seperti berenang atau seni bela diri akan membina kemahiran sosial dalam suasana yang lebih berstruktur bersama rakan sebaya.

Sumber: Hello Doktor

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI