Cuti sekolah yang sudah bermula sejak Sabtu lalu memberi peluang kepada ibu bapa untuk mencipta momen bersama anak-anak. Selain merangka percutian bersama anak, ada baiknya kita pastikan anak-anak dalam keadaan baik dan sihat.

Tambah pula musim hujan yang melanda negara kini. Jadi perlu berhati-hati. Dr Kamarul Ariffin Noor Sadan berkongsi langkah yang perlu diambil mak ayah sepanjang cuti ini.


Cuti sekolah dah bermula! Ibubapa mohon beri perhatian perkara-perkara ini. Sebagai ibubapa, sangat penting untuk kita pastikan anak-anak sentiasa dalam keadaan sihat dan selamat sepanjang cuti sekolah ini. Berikut adalah beberapa langkah yang perlu diambil oleh ibubapa untuk tujuan itu:

◾️Galakkan anak anda untuk makan makanan yang seimbang, serta elakkan makanan berlemak dan manis yang berlebihan. Selain itu, pastikan mereka minum secukupnya. Ini akan membantu mereka mengekalkan tahap tenaga yang diperlukan.

◾️Pastikan anak anda mendapat tidur yang mencukupi pada setiap malam, iaitu sekitar 7-8 jam sehari. Tidur yang cukup penting untuk kesihatan fizikal dan mental mereka, dan akan membantu mereka kekal terjaga dan fokus sepanjang hari.

Anak Cuti Sekolah Jangan Biar Terperuk Dalam Rumah, Hargai Masa Bersama!

IKLAN

◾️Galakkan anak anda untuk kekal aktif sepanjang cuti sekolah dengan mengambil bahagian dalam aktiviti luar dan sukan. Ini akan membantu mereka untuk kekal sihat dan cergas, serta mencegah mereka daripada menjadi malas dan tidak aktif.

◾️Ingatkan anak-anak anda tentang pentingnya untuk sentiasa selamat. Ini termasuk mengelakkan dari terlibat aktiviti jenayah, elak bercakap dengan orang yang tidak dikenali, memberitahu ahli keluarga ke mana mereka pergi, dan sebagainya.

Anak Cuti Sekolah Jangan Biar Terperuk Dalam Rumah, Hargai Masa Bersama!

 

IKLAN

◾️Pantau masa skrin anak anda dan pastikan mereka tidak menghabiskan banyak masa di dalam peranti mereka. Terlalu banyak masa skrin boleh menyebabkan kekurangan aktiviti fizikal, gangguan tidur, dan interaksi sosial yang berkurangan.

◾️Kemaskini pengambilan vaksinasi mereka: Jika anak anda perlukan sebarang vaksinasi semasa cuti sekolah, pastikan untuk menjadualkan temujanji dengan klinik terdekat. Ini akan membantu melindungi mereka dari penyakit yang boleh dicegah.

◾️Galakkan anak anda untuk mengamalkan amalan kebersihan yang baik, seperti mencuci tangan kerap dan mengelakkan menyentuh muka mereka, untuk mencegah penularan penyakit. Pada musim sekolah, kes penyakit berjangkit akan meningkat.

IKLAN

Anak Cuti Sekolah Jangan Biar Terperuk Dalam Rumah, Hargai Masa Bersama!

Secara keseluruhan, kuncinya adalah untuk membantu anak-anak anda mengekalkan gaya hidup sihat semasa cuti sekolah.

Ini akan memastikan mereka sentiasa sihat dan ceria, serta bersedia untuk kembali ke sekolah apabila semester baru bermula kelak.

Semoga bermanfaat!

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI