Setiap pasangan yang berkahwin pasti menginginkan cahaya mata. Tidak kisahlah sama ada anak lelaki ataupun perempuan, asalkan bayinya sihat sudah cukup membahagiakan. Pun begitu, ramai juga ibu dan ayah mengharapkan agar anak sulung mereka lelaki. Dah namanya rezeki, anak kedua dan seterusnya pun lelaki.

Bukan satu rahsia anak lelaki sememangnya lantang, aktif, lasak dan sukar dijaga. Sebelum anda naik darah, berikut beberapa tip yang ingin Pa&Ma kongsikan agar anda kekal waras ketika membesarkan mereka.

Artikel Menarik: [Kalau Anak Bosan, Biarkan. Bosan Akan Jadikan Anak Lebih Kreatif & Bijak]

Sebelum mempunyai anak, kita pastinya mengidamkan anak-anak yang mudah dijaga. Bergelar ibu bapa, kita dengan pantas akan menyedari anak lelaki biasanya bertenaga, agresif dan lebih banyak akalnya berbanding anak perempuan.

Anak Lelaki Ramai, Asyik Kena Jadi Singa Je! Tapi, Itulah ‘Bodyguard’ Kita Bila Dah Besar Nanti

Artikel Menarik: [Isteri Banyak ‘Tolak Tepi’ Kemahuannya, Selalu Dulukan Suami & Anak-Anak]

PANTAU TAHAP AGRESIF ANAK

Ia perkara normal apabila anak lelaki suka bermain dengan senjata (pistol, pedang dan sebagainya), dan kemudian beraksi seolah-olah mereka membunuh orang jahat. Jika anak lelaki anda pernah bermain begini, ia menunjukkan impian mereka untuk menjadi penyelamat dan menegakkan keadilan.

Anak Lelaki Ramai, Asyik Kena Jadi Singa Je! Tapi, Itulah ‘Bodyguard’ Kita Bila Dah Besar Nanti

IKLAN

Melakonkan watak sebagai polis dan penjahat atau bermain ala-ala situasi berdepan zombi dapat menggalakkan anak anda untuk bertindak mengikut logik (yang mana betul dan salah). Setiap kali mereka bermain begini, anda memainkan peranan penting untuk memantau dan menegur jika ia keterlaluan.

Banyak menonton rancangan di televisyen juga boleh menjadi faktor mereka bermain dengan kasar. Oleh itu, anda harus sentiasa peka dengan cara mereka bermain dan pastikan mereka tahu sejauh mana mereka boleh bermain secara kasar dan agresif.

TIDAK PERLU MARAH, CUKUP SEKADAR MENERANGKAN PERKARA YANG HARUS MEREKA TAHU SUPAYA MEREKA FAHAM DAN BUKANNYA MENGELAK DARIPADA MELAKUKANNYA KERANA TAKUT DIMARAHI ANDA.

TUNJUKKAN CONTOH YANG BAIK

Anak lelaki biasanya lebih banyak menyimpan memori dan sentiasa ingat apa yang berlaku di persekitaran mereka. Untuk membentuk sahsiah diri yang baik dalam diri mereka, anda harus menjadi contoh terbaik. Bapa terutamanya digalakkan untuk melayan isteri, ibu dan adik-beradik perempuan dengan penuh rasa hormat dan kasih sayang agar anak-anak dapat menjadikan anda contoh.

Salah satu cara yang baik untuk mengajar anak lelaki cara untuk melayan orang lain dengan baik adalah dengan sentiasa bercerita kepada mereka akan kepentingan serta ganjaran menjadi manusia yang sentiasa baik dengan orang lain.

IKLAN

TEKANKAN CIRI-CIRI KEBAIKAN DAN SENSITIVITI

Untuk mengembangkan sisi sensitif anak lelaki anda, jelaskan kepada mereka kepentingan berkongsi alat mainan dengan rakan atau berbuat baik kepada haiwan. Anda juga boleh membacakan cerita tentang lelaki dalam sejarah yang memperjuangkan keamanan dan kebaikan. Cari peluang untuk mewujudkan peranan sebagai lelaki yang positif dengan menghabiskan masa berkualiti dengan mereka atau menggalakkan mereka untuk menyertai kerja-kerja amal.

Artikel Lain: [Buat ‘Screen Mirroring’ Dari Telefon Ke TV. Sesuai Bagi Anak Yang Belajar Kelas Online]

MERAIKAN ANAK LELAKI DENGAN KASIH SAYANG DAN PENGHARGAAN JUGA BOLEH MENJADIKAN MEREKA LEBIH MUDAH MENDENGAR KATA.

GALAKKAN EKSPRESI EMOSI

Sentiasa galakkan anak-anak anda untuk meluahkan perasaan mereka. Biasanya anak lelaki lebih suka memendam perasaan mereka, tetapi sebagai ibu bapa anda harus peka dan bijak untuk menggalakkan mereka bercerita. Anda boleh bercerita dan minta pendapat mereka tentang sesuatu hal.

IKLAN

Anak Lelaki Ramai, Asyik Kena Jadi Singa Je! Tapi, Itulah ‘Bodyguard’ Kita Bila Dah Besar Nanti

Ini memberi mereka satu perasaan dihargai dan menjadikan mereka lebih bersikap terbuka untuk berkongsi sebarang masalah. Jangan menghakimi tetapi galakkan mereka untuk bercerita dengan memberi pendapat yang neutral dan tidak menyalahkan mereka.

BERI ANAK RUANG

Anak lelaki suka bermain secara bebas. Mereka tidak selesa dikawal dan dikongkong. Beri ruang kepada mereka untuk bermain dengan menyediakan satu kawasan khas untuk mereka bermain. Di situ, biarkan mereka untuk menjadi diri sendiri tanpa dihalang untuk berbuat apa saja. Sesekali sertai mereka dan sediakan aktiviti yang boleh dibuat bersama.

JIKA BERMAIN DENGAN AYAH, BANYAKKAN PERMAINAN SURVIVAL. IBU PULA BOLEH BANYAKKAN BERMAIN DENGAN AKTIVITI SKIL HARIAN.

Anak Lelaki Ramai, Asyik Kena Jadi Singa Je! Tapi, Itulah ‘Bodyguard’ Kita Bila Dah Besar Nanti

Jika diberi peluang dan ditunjukkan cara sebenar untuk membesar menjadi anak yang menyenangkan, ibu bapa harus mengambil inisiatif untuk melatih anak-anak sedari kecil. Elakkan terlalu banyak memarahi mereka kerana ia akan memberi impak kepada emosi serta tumbesaran mereka.

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI