Bahaya yang mendatang ditambah dengan penyebaran pelbagai virus membuatkan ramai mak ayah jarang membawa anak-anak keluar rumah. Alasannya kerana takut dengan virus yang bertebaran. Begitu juga dengan alasan kotor dan menyukarkan mak ayah untuk membersihkan anak-anak.

Kenyataan ini benar namun pilihlah tempat yang sesuai supaya anak-anak diberikan kebebasan untuk bergerak, selamat dan selesa serta paling penting dapat didedahkan dengan aktiviti luar sekaligus depat menyedut udara yang lebih segar.

Menurut perkongsian Public Health Malaysia, sekali-sekali dedahkanlah mereka dengan dunia luar. Aktiviti fizikal sebenarnya dapat meningkatkan ketahanan tubuh anak serta meningkatkan imun mereka.

Jika dibandingkan dengan generasi sebelum ini, anak anak kini tidak banyak berpeluang bermain di luar. Hanya duduk di rumah dan langsung tidak terdedah dengan cahaya matahari.

Rasa takut terhadap kekotoran dan penyakit telah mendorong ibu bapa enggan mendedahkan anak dengan persekitaran di luar rumah.

Tidak dinafikan kebersihan adalah SANGAT PENTING, tetapi terlampau bersih juga tidak begitu baik untuk perkembangan ketahanan tubuh anak.

IKLAN

Ini mengehadkan atau membantutkan peluang anak untuk didedahkan kepada pelbagai jenis mikrob ‘baik’ untuk melatih sistem imunnnya untuk bertindak sewajarnya kepada rangsangan.

Oleh itu, jangan simpan anak dirumah, sekali sekala dedahkan mereka dengan dunia luar. Tapi jangan pula sampai mengabaikan kebersihan.

Ini yang disarankan oleh Public Health Malaysia.

Pendedahan kepada persekitaran luar akan merangsang ketahanan tubuh yang lebih kuat serta mengimbangi bakteria baik dan jahat.

Apa mak ayah patut lakukan?

1. Bawa anak nikmati alam, taman rekreasi, hutan dan bukit.

2. Biarkan anak bermain dan menyentuh binatang dan haiwan peliharaan.

3. Banyakkan buah dan sayuran dalam menu harian.

4. Kerap bermain di luar rumah.

5. Elakkan penggunaan antibiotik secara kerap.

6. Dedahkan dengan cahaya matahari.

7. Wajib vaksin!

8. Pilih prebiotik dan Probiotik.