Bia melancong ke negara matahari terbit iaitu Jepun, pasti pujian diberikan kerana tahap kebersihan serta disiplin rakyat di sana. Bukan sahaja rakyatnya bangga dengan negara mereka bahkan sangat memandang tinggi penggunaan bahasa ibunda negara itu.

Bukan itu saja bahkan kemajuan teknologi serta sistem pendidikan di sana juga patut dijadikan inspirasi kerana mereka sering dilihat sentiasa berada di hadapan negara lain.

Sistem pendidikan mereka juga lebih menerapkan tentang moral berbanding perkara lain yang melatih rakyat Jepun untuk mengutamakan disiplin sedari masih kecil.

Baca Juga:

Bangga Dengan Kerja Ayah! Kanak-Kanak Ni Gayakan Uniform Ayah Untuk Tema Kerjaya

“Anak Tu Kan Rezeki Dari Allah.” 14 Tahun Berkahwin, Beto Kusyairy Bahagia Bersama Isteri

‘Kantoi’ Tengah Seronok Makan Tepi Fridge, Menangis Bila Butter Kena Rampas. Lucu Sungguh!

Berkongsi tentang pemerhatian sepanjang menetap di Jepun, Dr. Fitri Yusof yang merupakan seorang doktor falsafah berkongsi di laman Twitter miliknya tentang tahap pendidikan di Jepun.

Ikuti perkongsian beliau ini;

IKLAN

TAHAP PENDIDIKAN DI JEPUN

Ini benda yang saya selalu perhatikan semasa duduk di Jepun. Saja kongsikan.

1. Masa Tadika (Yōchien)

Mak bapa hantar lagi, tapi aktiviti dia main dan moral. Belajar cuci tandas, gosok gigi, susun selipar. Jalan dalam kereta tolak. Lintas jalan angkat tangan/bendera kuning.

Belajar Tentang Moral & Banyak Bermain. Murid Di Jepun Enjoy Pergi Sekolah!
Gambar Hiasan

2. Shōgakkō (6 hingga 12 tahun)

Masa ni baju ikut suka hati. Tak ada lagi baju uniform. Tapi kerja sekolah dah mula banyak. Main pun banyak. Sekolah biasanya walking distance, cikgu akan tunggu kat simpang dan greet anak-anak.

IKLAN
Belajar Tentang Moral & Banyak Bermain. Murid Di Jepun Enjoy Pergi Sekolah!
Gambar Hiasan

3. Chūgakkō (12-15 tahun)

Waktu ni dah ada baju uniform. Ni kira dah shonen la ni. Sekolah pagi, petang tu ada aktiviti kokurikulum. Dan ya, loceng sekolah bunyi memang sama macam dalam cerita Jepun.

Kōkō (15-18 tahun)

Ada sekolah biasa, ada sekolah private. Sekolah private biasa ada link dengan Uni. Baju putih biasa masa summer, masa winter pakai baju hitam.

Daigaku (Uni, 19tahun) atau Senmongakko (Sekolah Vokasional)

IKLAN

Jepun umur legal minum arak adalah 20 tahun, jadi 1st year Uni (19 tahun) takkan minum arak walaupun ada majlis meraikan diorang. Diorang lebih kepada menikmati setiap usia tu dan explore life di Uni. Ada enjoy bukatsu.

Jujurnya, jepun antara terbaik la kalau nak enjoy hidup di dunia. Tapi tulah, hidup bukan hanya matlamat dunia. Cabaran muslim kat sana banyak.

 Apa Malaysia boleh belajar dari Jepun dari segi pendidikan?

1. Penekanan moral di awal pendidikan, bukan akademik.

2. Jarak sekolah yang walking distance dan keselamatan. Negara akan jimat masa, tenaga dan petrol yang banyak kalau sekolah walking distance.

3. Bebanan kerjaya guru. Cikgu kat sana enjoy kot. Mungkin kena kaji gaji guru tadika, gaji para guru mencukupi tak. Supaya cikgu tak fikir dah side income job dan fokus mendidik anak bangsa.

Bila anak-anak seronok, tak adalah ‘drama’ bila tiba masa nak ke sekolah kan? Bila dah dilatih dari kecil tentang nilai moral, anak-anak akan membesar menjadi individu yang beradab, tinggi disiplin dan sentiasa positif.

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama)

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI