Ibu/isteri juga boleh mengalami stress yang melampau kerana tugasan seharian yang menekan minda. Ibu/isteri terpaksa melakukan tugasan seharian tanpa adanya rehat. Jadi para ibu perlu tahu bagaimana cara yang sesuai untuk mengawal emosi sendiri jika tidak 11 kesan buruk ini akan berlaku dalam kehidupan anda.

Ibu Rasa Stres Anak Jadi Mangsa Keadaan. Suami Beri Isteri Rehat, Jika Emosi Isteri Tak Stabil,11 Kesan Buruk Ini Akan Terjadi

11 KESAN BURUK JIKA ANDA GAGAL KAWAL EMOSI SENDIRI ( BAGI SEORANG IBU )

1 – MUDAH STRESS/TERTEKAN

Sesungguhnya hidup kita memang penuh dengan tekanan, terutamanya bagi seorang isteri/ibu pasti banyak punca tekanan seperti kerja yang bertimbun, penat mengurus rumahtangga, melayan kerenah anak serta tekanan dari adik-beradik ipar, mertua bahkan suami sendiri kadang-kadang boleh buat anda tertekan.

Sesungguhnya tiada lagi isteri/ibu yang tidak stress, tapi itu bukan alasan untuk tunduk pada emosi dan terbawa-bawa stress itu sehingga buat tindakan terburu-buru.

2 – TAK LENA TIDUR

Akibat tidak dapat mengawal emosi negatif ia memberi kesan pada tubuh badan. Sistem tubuh badan turut terpengaruh dengan aura negatif sehingga boleh membuatkan tidur malam kurang berkualiti.

Ibu Rasa Stres Anak Jadi Mangsa Keadaan. Suami Beri Isteri Rehat, Jika Emosi Isteri Tak Stabil,11 Kesan Buruk Ini Akan Terjadi

Walaupun tidur lebih 8 jam tapi badan masih rasa penat seperti tak cukup tidur. Selagi anda tidak boleh “move on”dengan kejadian negatif itu selagi itu ia akan membayangi hidup hingga ke dalam mimpi.

3 – SELALU BURUK SANGKA

Susah untuk bersangka baik bila dalam fikiran kita penuh dengan anasir jahat ( emosi jahat ) yang pengaruhi minda anda untuk sentiasa berfikir buruk pada semua orang walaupun orang itu buat kebaikan.

Kesannya anda susah untuk mempercayai orang lain termasuk suami sendiri. Orang lain pun susah nak mempercayai anda selepas itu.

IKLAN

4 – MUDAH MENGHUKUM ANAK

Tugas seorang ibu adalah menjaga dan melayan kerenah anak-anak. Anak kecil bukan ada akal seperti orang dewasa yang boleh bezakan mana baik mana buruk, jadi tanggungjawab ibu untuk mendidik anak ini.

Oleh itu ibu mestilah pandai mengemudi emosi sendiri semasa mendidik anak-anak supaya tidak terlalu mengikut emosi dan mudah-mudah jatuh hukum pada anak.

5 – ANAK JADI MANGSA KEADAAN

Anak kecil masih kosong dalam menilai keadaan ibu, mereka tidak tahu bezakan ibu sedang penat atau relax. Dalam fikiran mereka hanya tahu mahu bermanja dan berpeluk dengan ibu mereka.

Anaklah yang selalu jadi mangsa keadaan si ibu melempiaskan haba kemarahan dan tengkingan yang akan buat si ibu menyesal kemudiannya.

6 – MENJADI IKUTAN ANAK-ANAK

Sebagai ibu bukan akademik sahaja yang perlu di didik pada anak, banyak lagi kemahiran hidup ( Life Skill ) yang patut mereka belajar. Antaranya ialah bagaimana mengendalikan emosi diri supaya mereka tidak terbawa-bawa dengan emosi negatif dan lakukan kesilapan yang beri penyesalan tak sudah akhirnya.

7 – HUBUNGAN SOSIAL TIDAK MESRA

IKLAN

Bukan sahaja dengan suami malah dengan orang sekeliling juga hubungan sosial ( Social Relationships ) tidak mesra dan kurang bergaul.

Ironiknya mereka yang selalu marah-marah walaupun hal kecil memang akan suka menyendiri kerana sebernarnya mereka tak suka marah-marah

Tapi menyendiri tidak akan menyelesaikan masalah, sepatutnya perlu belajar kawal emosi marah. Tak semestinya bila kita marah kita kena lepaskan.

8 – TIDAK NAMPAK HIKMAH DALAM MUSIBAH

Sentiasa mengeluh dan menyalahkan takdir bila di timpa musibah. Apabila minda di penuhi dengan pemikiran separa sedar ( Subconscious Mind ) yang negatif membuat anda tak dapat melihat gambaran sebenar dan hanya tertumpu pada musibah di depan mata sahaja.

Sesungguhnya setiap musibah itu adalah ujian dan ada hikmah besar di sebaliknya yang di luar jangkaan manusia.

9 – RASA PENAT TAK PERNAH HILANG

Susah nak hilang rasa penat. Walaupun kerja dah siap tapi minda masih tak berehat. Masih lagi berlegar-legar pemikiran negatif di dalam fikiran.

IKLAN

Ibu Rasa Stres Anak Jadi Mangsa Keadaan. Suami Beri Isteri Rehat, Jika Emosi Isteri Tak Stabil,11 Kesan Buruk Ini Akan Terjadi

Kerana mereka yang gagal kawal emosi pada awalnya akan sentiasa di bayangi dengan penyesalan, kemarahan, kebencian dan sentiasa rasa bimbang ( anxiety disorder )

10 – TIDAK BOLEH BERFIKIR SECARA RASIONAL

Selalu membuat keputusan terburu-buru sebelum buat pertimbangan. Terlalu ikut emosi ketika itu sehingga melakukan tindakan yang tidak rasional seperti tengking, terkam, memukul, rotan dan mencubit anak sendiri.

Memang ada ketika emosi sedang meluap-meluap, secara spontan tangan bergerak sendiri tetapi bagi anak yang jadi mangsa, mereka nampak ia sebagai ancaman. Parah bila anak sentiasa rasa terancam bila nampak anda, anda nak panggil makan pun mereka dah takut.

11 – TIADA EMPATI ( MEMAHAMI EMOSI ORANG LAIN )

Bila kita gagal kawal emosi sendiri bagaimana kita nak memahami emosi orang lain? Memang mustahil kita boleh rasa apa yang orang lain rasa sedangkan kita sendiri tidak faham apa yang kita rasa.

Oleh itu untuk lahirkan sifat empati yang kuat dalam diri terutama bagi seorang ibu yang perlu memahami emosi anak-anak, anda perlu belajar kenal dan kawal emosi sendiri dahulu.

Anda adalah kapten kepada emosi anda sendiri, kemudilah emosi anda sebaik mungkin jangan biarkan ia karam.

Belajar cara kemudi yang betul, jangan terikut-ikut dengan cara orang lain tanpa kita sesuaikan dengan kelemahan diri.

Nak jadi “Mak Singa” tak salah tapi pastikan anak tak tercedera emosinya dan jadi “Singa Kelaparan” yang menerkam orang lain bila marah. Tolong share pesanan ini ya.

Sumber: Mohd Fhais

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI