Bermula awal tahun ini kerajaan mewajibkan kanak-kanak berumur 12 tahun ke bawah menggunakan kerusi keselamatan di dalam kereta. Tapi mungkin masih ada anak-anak yang tidak selesa untuk terus diam dengan tali pinggang keselamatan dipasang kepada mereka sepanjang perjalanan.

Kalau kita lihat memang banyak tip yang dikongsi oleh ramai ibu bapa bagi melatih anak-anak untuk membiasakan diri berada dalam kerusi keselamatan di dalam kereta. Perkongsian sebegini bolehlah diambil sebagai cara untuk ibu bapa lain juga mengajar anak-anak untuk duduk di dalam kerusi keselamatan.

Seperti perkongsian yang dibuat oleh seorang pensyarah psikologi, Akif Basri tentang cara yang dia dan isterinya sedang lakukan untuk melatih anak lelakinya yang berumur 1 tahun 6 bulan.

Menurutnya cara yang sedang dilakukan itu nampaknya memberikan kesan yang positif.

Saya dan isteri dalam fasa latih anak duduk car seat. Anak kami lelaki, umur 1 tahun 6 bulan. Ini beberapa cara yang kami sedang cuba. Nampak agak berkesan.

 1) Konsisten Setiap kali masuk kereta, kena duduk car seat, walaupun nak jalan dekat2 tak sampai 5 minit. Nangis pun nangis lah. Nak bagi dia faham setiap kali masuk kereta, itu kerusi dia & dia wajib duduk di situ.

2) Distraction Mula2, kami bagi banyak distraction. Antaranya, sambil saya drive, isteri akan cuba distract anak dengan menyanyi, membaca buku, bermain. Nampak berkesan untuk jangka masa pendek sahaja. Terkini, kami ubah cara. Kami tak distract. Kami biar dia bosan.

IKLAN

Kawal emosi anak dengan cakap berulang-ulang

3) Biar anak bosan Bila anak bosan, mula2 dia akan nangis. Bila dia nangis, saya akan cakap dengan nada yang sedikit tegas: “Duduk diam-diam. Adik kan good boy” Kemudian dia akan diam sekejap (tak sampai 5 minit). Kalau dia nangis balik, saya akan cakap: 

“Sikit lagi, nak sampai dah.” dan ulang2: “Duduk diam-diam. Adik kan good boy” Setiap kali saya tegur, dia akan diam untuk tempoh waktu tertentu.

Dia tak nangis lagi. Dia cuba kawal nangis dia. Dia cuba kawal emosi dia sendiri tanpa external distraction daripada kita. Ini namanya latihan emotional regulation. Dia akan cuba “coping skills” sendiri. Lama2 dia akan tertidur sendiri. Haha.

4) Pastikan keperluan cukup Kalau nak jalan jauh, pastikan dia dah makan, minum susu, lampin dah tukar. Maknanya keperluan asas dia dah cukup.

5) Berhenti seketika Kalau jalan jauh (contohnya lebih sejam), saya akan berhenti seketika di RnR atau tempat yang selamat. Bila berhenti kereta, kita boleh angkat daripada car seat. Boleh bagi minum susu, makan, main2. Boleh bawa keluar jalan2 sekejap. 

Budak2 ni memang tak boleh dipaksa duduk diam lama sangat. Dia memang perlu bergerak. Sekali sekala kita perlu biarkan mereka bebas untuk tempoh waktu tertentu, asalkan selamat. 

Beri ganjaran sebab berjaya duduk sampai ke destinasi

6) Gajet Gajet ni memang magik. Memudakan urusan. Bagi sahaja anak gajet, settle. Kita boleh buat kerja lain. Ramai ibu bapa mesti setuju dengan saya

Tetapi WHO tak galakkan bagi anak <2 tahun untuk bagi gajet.

Jadi kami cuba sedaya upaya untuk kurangkan. Kalau tengok pun sekejap sahaja, dan kami akan interaksi dengannya sambil tengok. Contohnya Bila tengok haiwan dalam gajet, kita akan sebut nama haiwan satu per satu supaya kita ada interaksi dengan anak, bukan hanya anak dan gajet.

 Setakat ini nampak agak berkesan. Mula2 duduk car seat memang akan nangis, tetapi bila buat cara 1-5 tadi dia akan belajar untuk duduk diam tanpa nangis. Tetapi kadang kala ada juga hari yang dia “moody.” Biasalah kan?

 Kalau tuan2 dan puan2 ada tips lain, jemput kongsi.

 Oh lupa satu lagi.

 7) Reward Bila dah sampai destinasi dan dia “behave well,” wajib puji, tepuk tangan, peluk untuk menunjukkan dia dah berjaya dan kita seronok dengan tingkah laku dia yang positif.

Sumber: Akif Basri