Bagi ibu hamil pertama kali atau ibu yang sudah lama tidak hamil, info terkini mengenai pemeriksaan-pemeriksaan pranatal di klinik ibu dan anak ini amat membantu.

Ibu hamil pertama kali mungkin akan berasa janggal dengan pemeriksaan yang dilakukan di klinik. Info yang dikongsikan oleh jururawat Lara Marina ini boleh dijadikan panduan. Berikut ialah perkongsiannya;

Artikel berkaitan: [Buat Sebelum Kandungan Cecah 12 Minggu Untuk Elak Late Booking, Nurse Kongsi Langkah Buat Buku Pink]

Jururawat Kongsi Tentang Pemeriksaan Ibu Hamil di KKIA. Rupanya Ada Sebab Buku Pink Perlu Dibawa Sentiasa

Apa yang akan berlaku semasa pemeriksaan pranatal anda?

Pemeriksaan rutin akan dilakukan pada setiap temu janji untuk memastikan anda dan bayi anda sihat.

Temu ramah ringkas dengan jururawat (akan bertanya soalan-soalan asas mengenai keadaan kesihatan anda ketika itu dan pergerakan bayi).

Pemeriksaan dengan doktor bertugas (apabila perlu, tidak semestinya pada setiap kali).

 • Ujian air kencing untuk mengesan protein dan gula.
 • Pemeriksaan tekanan darah.
 • Ukuran berat badan.
 • Memegang perut anda untuk memeriksa kedudukan bayi,saiz dan perkembangannya.
 • Mendengar degupan jantung bayi. Ini boleh dilakukan menggunakan stetoskop khas (Pinard).
 • Memeriksa sekiranya anda mengalami bengkak kaki, tangan atau muka.

Ujian darah

Semasa pemeriksaan pranatal pertama di KKIA, anda akan menjalani satu ujian darah untuk memeriksa:

 • Kumpulan darah anda
 • Faktor rhesus
 • Sebarang jangkitan termasuk HIV, sifilis dan HEPATITIS B

Satu ujian darah untuk memeriksa kadar hemoglobin anda akan dilakukan setiap tiga bulan. Walau bagaimanapun, sekiranya anda didapati mempunyai masalah ANEMIA (Kekurangan darah) doktor mungkin akan membuat pemeriksaan yang lebih kerap.

Suntikan Kancing Gigi

Jika ini adalah kehamilan pertama anda, suntikan kancing gigi akan diberikan sejurus anda dapat merasa atau mengenalpasti pergerakan bayi. Dos yang kedua akan diberi sebulan kemudian.

Bagi kehamilan seterusnya, satu dos bagi setiap kehamilan sahaja diperlukan dan diberikan untuk melalikan anda dan bayi daripada kesan penyakit kancing gigi.

MGTT (Modified Glucose Tolerance Test)

Di antara bulan ke5 dan ke7 kehamilan, anda akan menjalani Ujian toleransi glukos oral untuk menguji Kencing manis. Ujian ini memerlukan anda berpuasa semalaman sebelum menjalani ujian darah. Jika anda mempunyai faktor risiko tambahan untuk kencing manis, ujian tersebut akan dilakukan semasa awal kehamilan dan mungkin diulang pada trimester ketiga jika ujian pertama didapati normal.

IKLAN

Ujian MGTT wajib bagi kandungan pertama jika pesakit berusia 25 tahun ke atas, obesiti atau mempunyai ahli keluarga yang ada sejarah kencing manis.

Jururawat Kongsi Tentang Pemeriksaan Ibu Hamil di KKIA. Rupanya Ada Sebab Buku Pink Perlu Dibawa Sentiasa

Pemeriksaan Payudara

Semasa pemeriksaan pertama anda di KKIA, jururawat atau bidan mungkin akan memeriksa payudara untuk memastikan tiada ketulan tidak normal dan untuk memastikan tiada masalah apabila menyusukan nanti. Jururawat akan berbincang dengan anda dan memberi nasihat tentang penyusuan badan.

Imbasan Ultrabunyi (ultrasound)

Sebilangan klinik kerajaan menyediakan ultrasound secara terhad manakala sebahagian lagi tidak menyediakan kemudahan ini. Kebanyakan KKIA bergantung kepada kaedah manual seperti mengukur perut dan mendengar degupan jantung bayi.

Di klinik kerajaan yang mempunyai kemudahan ultrabunyi atau ultrasound, anda mungkin akan diimbas dua kali :

 • sekali dalam trimester pertama untuk mengesan sebarang ketidaknormalan, kehamilan berganda dan untuk menolak kemungkinan kehamilan di luar rahim (ektopik)
 • Sekali dalam trimester ketiga untuk memeriksa perkembangan bayi dan kedudukan plasenta anda.

Jika anda mahu mendapatkan ujian-ujian pranatal yang lain seperti imbasan atau scan untuk sindrom down, anda perlu mendapatkannya di klinik atau hospital swasta.

Jururawat Kongsi Tentang Pemeriksaan Ibu Hamil di KKIA. Rupanya Ada Sebab Buku Pink Perlu Dibawa Sentiasa

IKLAN

Pemeriksaan Pergigian Semasa Hamil

Ada di antara KKIA yang berada dalam kawasan klinik-klinik kerajaan yang turut menempatkan klinik pergigian. Setiap wanita mengandung yang datang ke klinik tersebut akan diberi pemeriksaan pergigian di situ. Di KKIA yang tidak mempunyai kemudahan tersebut pula, anda akan dirujuk ke klinik pergigian terdekat.

Di klinik pergigian, doktor gigi akan memeriksa gigi dan gusi anda dan memberi nasihat mengenai penjagaan pergigian semasa mengandung.

Jururawat Kongsi Tentang Pemeriksaan Ibu Hamil di KKIA. Rupanya Ada Sebab Buku Pink Perlu Dibawa Sentiasa

 

SIAPA AKAN MEMERIKSA

Setiap kali anda datang untuk membuat pemeriksaan pranatal di KKIA, anda akan dibantu oleh seorang jururawat perbidanan. Pemeriksaan dengan doktor yang bertugas akan dilakukan sekurang-kurangnya sekali untuk imbasan dan pemeriksaan kesihatan keseluruhan. Pemeriksaan dengan doktor seterusnya hanya dijalankan apabila perlu. Pada pemeriksaan seterusnya anda mungkin akan berjumpa doktor yang berlainan. Ini adalah perkara biasa.

Jika terdapat sebarang komplikasi atau isu-isu tertentu berkaitan kehamilan anda, doktor di KKIA mungkin akan merujuk anda kepada doktor pakar di hospital kerajaan.

Kehamilan anda akan dirujuk kepada doktor pakar sekiranya berlaku keadaan ini iaitu:

IKLAN
 1. Kehamilan anda dikategorikan sebagai berisiko tinggi
 2. Terdapat komplikasi kepada ibu semasa mengandung.
 3. Anda memerlukan ujian-ujian lain yang tidak terdapat di KKIA.

Jururawat Kongsi Tentang Pemeriksaan Ibu Hamil di KKIA. Rupanya Ada Sebab Buku Pink Perlu Dibawa Sentiasa

LAWATAN KE RUMAH

Jururawat atau bidan-bidan akan melawat pesakit di rumah selepas bersalin untuk memeriksa keadaan ibu dan anak.

Terdapat banyak perkhidmatan sokongan pranatal di KKIA. Anda boleh bertanya jururawat dan doktor sebarang soalan berkenaan kehamilan atau pun kesihatan bayi anda. Jika anda mempunyai masalah atau kebimbangan, anda boleh pergi ke klinik atau hospital kerajaan berdekatan dengan membawa buku pranatal anda. Sebilangan KKIA dan hospital kerajaan juga mengadakan seminar penyusuan bayi dan persediaan melahirkan bayi.

Dalam kes kecemasan, ibu boleh ke klinik kerajaan atau klinik ibu mengandung yang berdekatan atau pun hospital. Jangan lupa bawa buku pranatal anda bersama.

Bolehkah anda dapatkan penjagaan lepas bersalin?

Selepas bayi anda dilahirkan dan anda telah keluar daripada hospital, seorang jururawat atau bidan yang berdaftar dengan kerajaan daripada KKIA akan melawat anda secara berkala di rumah untuk memeriksa keadaan anda dan bayi.

Jururawat atau bidan tersebut akan memberi bantuan dan panduan serta sokongan berkenaan penyusuan, memandikan bayi dan penjagaan bayi yang baru lahir. Mereka akan menggalakkan anda berehat dan memberi nasihat mengenai cara terbaik untuk menjaga kesihatan fizikal dan emosi anda.

Peringatan :

Sila bawa buku merah anda ke mana saja anda pergi, Incase anda tiba-tiba tidak sedarkan diri, pihak yang berkenaan akan tahu tentang sejarah kehamilan anda dan amat membantu untuk sebarang keputusan yang akan dibuat (Kandungan ke berapa, yang ke berapa minggu, sesuai utk kelahiran yang bagaimana).

Artikel berkaitan: [Buat Sebelum Kandungan Cecah 12 Minggu Untuk Elak Late Booking, Nurse Kongsi Langkah Buat Buku Pink]

Sumber: Lara Marina


Jururawat Kongsi Tentang Pemeriksaan Ibu Hamil di KKIA. Rupanya Ada Sebab Buku Pink Perlu Dibawa Sentiasa

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI