Bukan semua dari kita berada dan mampu untuk makan sedap-sedap setiap hari. Kerana itulah perlu kita didik anak-anak kita untuk berbagi rezeki. Berkongsi rezeki bersama anak-anak yang kurang senang.

Perkongsian seorang pendidik, Cikgu Fadli Salleh yang cukup dikenali ramai ini bercerita kisah anak-anak muridnya yang berkongsi bekalan buat ramai yang kagum.

Walau masih kecil namun mereka tidak berkira malah sanggup berkongsi rezeki dan bekalan yang dibawa dari rumah dengan kawan-kawan. Didiklah anak kita berkongsi.

Untuk mak-mak pula, masaklah lebih sedikit untuk dikongsikan bersama kawan-kawan. Kawan-kawan gembira, anak kita pun gembira.

“Kawan Kata Ibu Masak Sedap” Cikgu Kagum Anak Murid Tak Lokek Kongsi Bekal Dengan Kawan, Rezeki Dikongsi!


IBU TERBAHAGIA DI DUNIA

Aku rasa, orang yang paling bahagia melihat gambar ini ialah si ibu yang memasak untuk bekal anaknya ini. Bekas kosong dibawa pulang dan bila anak bercerita,

“Bu, bekal tadi adik makan dengan kawan-kawan adik. Kawan-kawan adik kata masakan ibu sedap.”

IKLAN

Esoknya pasti si ibu memasak lagi dengan penuh bersemangat. Kawan-kawan mereka ini, bukan tak ada duit untuk makan. Tapi bila ada yang mengajak makan, mereka pakat makan beramai-ramai.

Makan beramai-ramai ini menambah selera. Betul tak? Malah, masa aku ambil gambar mereka, sempat lagi murid ini mempelawa aku,

“Cikgu nak tak? Jom makan sama-sama.” Allahu. Jujur sungguh anak-anak ini. Tiada sedikit rasa penting diri. Tiada rasa tamak dan ingin makan sorang-sorang.

Aku menyeru pada ibu bapa sekalian, kaum ibu khususnya. Jika kalian ada kesempatan untuk sediakan bekal makanan untuk anak-anak, tolong sediakan. Sediakan lebih sedikit ya.

“Kawan Kata Ibu Masak Sedap” Cikgu Kagum Anak Murid Tak Lokek Kongsi Bekal Dengan Kawan, Rezeki Dikongsi!

Paling penting, ajar anak mengajak kawan dia makan bersama. Ajar anak berkongsi rezeki. Itu amalan yang sangat mulia.

IKLAN

Murid yang membawa bekal ini bukan dari golongan kaya raya. Bekal makanan dia pun cuma nasi goreng biasa sahaja.

Tiada apa yang istimewa. Namun sikap anak itu yang dididik baik supaya berkongsi sangat aku kagumi. Banyak sahaja murid yang membawa bekal sedap dan mahal. Spaghetti, nugget, sosej dan makanan yang lebih mahal serta sangat menyelerakan.

Namun waktu pulang, bila si ibu memeriksa bekal makanan anak mereka, lebih dari separuh bekal makanan itu berbaki. Tidak habis!

Maka si ibu mula tawar hati untuk memasak yang sedap-sedap kerana seringkali membazir dan anak tidak habiskan makanan.

Tolong ajar anak berkongsi. Ajar anak berkawan. Ajar anak supaya habiskan bekal yang dibawa.

IKLAN

Kami guru di sekolah saban hari mengingatkan murid agar berkongsi bekal. Terutama dengan murid yang miskin dan kurang berkemampuan.

Kalian ajar anak-anak di rumah, kami di sekolah pula ingatkan. InsyaAllah, generasi yang lebih cakna bakal kita lahirkan.
Begitulah.

#MFS
– Sebekas nasi goreng dikongsi lima. –

Menarik: Sikit Lagi Dengar Sampai Kuala Kedah, Marah Anak Macam Komando, Ramai Terhibur Dengan Suara Mua Bellaz

“Kawan Kata Ibu Masak Sedap” Cikgu Kagum Anak Murid Tak Lokek Kongsi Bekal Dengan Kawan, Rezeki Dikongsi!

Anak belum lancar membaca? Belajar cara mudah nak ajar anak tanpa perlu rasa stres, daftar secara percuma di https://toko.ideaktiv.com/product/ajar-anak-cepat-belajar/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!

Pa&Ma

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI