Mengidam adalah satu pengalaman yang dialami oleh kebanyakan ibu mengandung. Mengidam berlaku mengikut waktu atau dalam tempoh kehamilan yang berbeza di antara seseorang wanita. Begitu pun, mengidam semasa mengandung tidak dirasai oleh semua wanita hamil.

Menurut Jururawat, Noor Nabila Masfuzah atau lebih dikenali Bel Nawhen, mengidam membawa maksud sebagai keinginan yang tinggi terhadap sesuatu jenis makanan yang dirasai ketika mengandung. Adakala, jika keinginan itu jika tidak dipenuhi, emosi si ibu akan dilanda badai.

Mengidam, Ibu Mengandung Jangan Terlalu Ikutkan Keinginan

Mengidam, Ibu Mengandung Jangan Terlalu Ikutkan Keinginan Terutama Yang Bukan-bukan

Wanita mengandung rata-ratanya mengalami keinginan yang sangat tinggi untuk makan sesuatu. Bukan sahaja jenis makanan boleh dimakan yang diidamkan tetapi juga bahan bukan makanan seperti kapur dan kepingan cat atau tanah ini diistilahkan sebagai ‘pica’.

Jangan terkejut ada ibu mengandung yang craving untuk menyedut bau petrol hingga diletakkan di tisu untuk dihidu bila perlu.

Mengidam, Ibu Mengandung Jangan Terlalu Ikutkan Keinginan Terutama Yang Bukan-bukan
Kredot foto: Pexels

Apakah kaitan mengidam dengan kehamilan?

Ada segelintir pakar perubatan mengatakan bahawa mengidam adalah disebabkan oleh perubahan hormon yang berlaku dalam tubuh wanita mengandung.

Perubahan hormon boleh meningkatkan kepekaan deria bau (yang berkait rapat dengan deria rasa) pada wanita mengandung, sekaligus mempengaruhi pemakanannya.

Malahan, alahan semasa mengandung seperti pening, kembung perut, keletihan atau muntah-muntah akibat perubahan hormon juga boleh menjadi asbab kepada wanita hamil untuk mengidam makanan yang boleh melegakan alahan mereka.

Mengidam, Ibu Mengandung Jangan Terlalu Ikutkan Keinginan Terutama Yang Bukan-bukan

Selain itu, kekurangan zat makanan dan vitamin di dalam tubuh seseorang ibu hamil itu yang telah mencetuskan rasa mengidam seperti:

• Mengidam makanan laut mungkin disebabkan oleh kekurangan “calcium” dan “sodium”.
• Mengidam kekacang dan bijirin pula mungkin berpunca daripada kekurangan magnesium di dalam tubuh
• Mengidam minum ais atau air batu pula mungkin disebabkan kekuranfan zat besi.
• Mengidam coklat pula menunjukkan peningkatan dalam keperluan kalori atau mungkin kurang vitamin B.

IKLAN

Sebenarnya, mengidam ni kadangkala perlu untuk meningkatkan jumlah kalori untuk pertumbuhan serta pembentukan janin.

Terutama Yang Bukan-bukan

BAHAYA

Mengidam boleh mendatangkan masalah apabila ibu mengidam sesuatu yang pelik seperti makan tepung atau benda yang bukan makanan seperti tisu, tanah liat dan sebagainya.

Mengidam benda yang bukan makanan (PICA) harus dielakkan kerana ia mungkin akan memudaratkan bayi dan ibunya. Jika anda mempunyai keinginan tinggi untuk mengambil sesuatu yang pelik atau bukan makanan, berjumlah doktor untuk langkah seterusnya.

Semasa hamil, pemakanan haruslah seimbang dengan jumlah kaliru serta khasiat yang mencukupi bagi membantu ibu dan janin sihat sepanjang bulan-bulan kehamilan.

Mengidam, Ibu Mengandung Jangan Terlalu Ikutkan Keinginan Terutama Yang Bukan-bukan
Kredit foto: Pexels

Elakkan mengidam menguasai hati dan fikiran anda. Terutama yang mengidam melampau seperti setiap hari pagi petang siang malam nak makan aiskrim sahaja. Atau mungkin pagi mahu sate ayam, malam mahu sate daging. Tidak ada sumber karbohidrat di mana-mana.

• Bukan tak boleh nak makan, tapi berpada-pada. Ambil makanan pada jumlah yang kecil. Asalkan dapat merasa. Saya tahu kaum wanita seperti kita ni bagaimana jika kehendak tidak dipenuhi

IKLAN

• Seeloknya tekankan kepada makanan yang rendah kalori seperti yoghurt dan oat meal.

• Jika craving tersangatlah parah, seeloknya cari aktiviti yang boleh membuatkan anda melupakannya seperti berjalan-jalan bersama pasangan ataupun mungkin menonton wayang. Tapi janganlah pergi jalan tempat senang nak dapat benda yang anda idamkan. Memang tak menjadilah nak lupakannya.

• Jangan terlalu diikutkan mengidam. Tidak mahu makan nasi langsung, tidak mahu sentuh nasi jika tidak dapat apa diidam. Bukankah kesihatan diri dan janin yang perlu kita ambil berat. Maka ambillah makanan yang lengkap dan seimbang termasuk susu, bijirin, sayur dan buah-buahan.

• Divert keinginan dengan melakukan aktiviti fizikal dan senaman yang dibenarkan oleh doktor.

Bagaimanapun yang paling penting disini adalah sokongan moral dari suami dan ahli keluarga kerana emosi ibu mengandung sering tidak stabil akan menjadikan makanan sebagai teman rapat, kerana itulah ramai yang cakap bahawa pelukan seorang suami mampu meredakan emosi isteri. Ehem!

Oh ya, kaitan mengidam dengan air liur bayi yang meleleh adalah mitos. Kerana tidak ada kaitan antara keinginan ibu dengan janin yang dikandung.

Mengidam, Ibu Mengandung Jangan Terlalu Ikutkan Keinginan Terutama Yang Bukan-bukan

IKLAN

Sebenarnya lelehan air liur itu adalah bagi tujuan:

*Membersihkan – Air liur yang mengalir keluar membuatkan mulut lebih lembap dan bersih.

*Mengenal rasa – Air liur membantu bayi lebih mengenali rasa sehingga boleh membantu meningkatkan selera makan.

*Pelincir – Ketika si kecil tumbuh gigi, aliran air liur berfungsi untuk mencegah gejala radang di sekitar gigi

Apakah Yang Perlu Anda Lakukan Sekiranya Anda Mengidam Bahan Bukan Makanan?

Bertenang. Perlu diketahui bahawa bukan anda seorang sahaja yang menghadapi perkara ini. Pastikan anda memaklumkan kepada doktor atau pegawai perubatan yang merawat anda. Selain itu, ambil maklum tentang status hemoglobin (Hb) anda. Cuba kunyah chewing gum tanpa gula bagi mengalih tumpuan anda mengidam kepada bahan bukan makanan dan maklumkan kepada suami dan rakan anda supaya mereka sentiasa membantu mengingatkan anda agar tidak makan bahan tersebut.

Kredit: Jururawat, Bel Nawhen myhealth.gov.my

Artikel berkaitan: “Nak Ambil Bau Saja” Seminggu Mengidam Bau Tayar, Ibu Hamil Lega Dapat Cium Bau Tayar Di Kedai!

“Ada Ibu Hamil Mengidam Telur Penyu, Saya Tak Berani Jual” – Peniaga Telur Penyu

Menantu Mengidam Nasi Tomato, Mentua India Sanggup Masak Juadah Berbuka

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI