Macam-macam petua yang dikongsikan untuk ibu menyusu bagi memastikan misi menjayakan penyusuan dapat diteruskan hingga tempoh 2 tahun. Walaupun kebanyakan ibu dah tahu tapi nak lakukan itu kadang tak sempat.

Bagi ibu yang sedang usaha nak jayakan misi penyusuan ini, perkongsian dari Puan Hana Shahadan ini boleh dicuba.

Lima tip dan petua tambah susu wajib untuk ibu- ibu. Jadi nanti bolehlah buat stok susu frozen bila dah mula bekerja kan. Mungkin ramai yang dah tahu, cuma belum cuba buat kan? Apa kata try sampai jadi.

1) Pastikan mengepam susu secara konsisten. Ada demand susu, baru ada supply. Waktu tengah malam hingga ke pagi adalah waktu terbaik pam susu (walaupun itu waktu mencabar juga). Mommy gunakan double freestyles breastpump mommyhana. Tak perlu mahal yang penting sangat kualiti tu ada. Tak payah nak pasang suis time mengepam.

2) Boleh cuba petua susu fresh blend bersama kurma. (Nak best letak almond sikit) Tapi kalau tak sempat sangat, beli susu kurma farmfresh tu.

IKLAN

3) Minum air rebusan kurma merah/kurma cina. Caranya rebus kurma dalam 10biji dan kemudian minum airnya.

4) Sebut je lobak putih ramai tak suka. Tapi cuba Buat sup lobak putih dengan ayam ke, masukkan lobak putih dengan lada hitam ke. Sedap tau. Cubalah.

5)#Stop Ice. Ini pantang paling kena buat. Kalau tak boleh, cuba sikit2 lah stop. Then perbanyakkan minum air kosong/air suam. Minum sebelum semasa selepas pumping. Legaaa.

Cubalah dulu kita kan target 2 tahun menyusu badan. Hiyakk! Nak tambah pahala kongsikan dengan orang yang mengandung menyusu bersalin dan lain-lain.

Sumber: Hana Shahadan