Nak salahkan siapa jika anak mula bersikap kurang ajar dan susah nak dengar kata bila dengan ibu bapa sendiri. Renungkan! Ini lah yang dah terjadi dalam masyarakat hari ini.

Dalam masa sama, anak yang mula bersekolah juga sudah pandai melawan guru sehingga langsung tiada rasa hormat. Situasi ini cukup meresahkan dan rata-ratanya bimbang dengan sikap anak-anak sekarang.

Malah perkongsian oleh Prof Dr Muhaya juga mengambarkan ibu bapa sekarang meletakkan pendidikan dunia nombor satu berbanding pendidikan berasaskan al-Quran yang sepatutnya dimartabatkan.

Nasihat Prof Muhaya, Jadikan al-Quran Sebagai Asas Didikan Kalau Tak Mahu Anak Bersikap Kurang Ajar

Sedih baca ni. Amat benar sekali. Dari rakan. Jom renungkan dan lihat apa ilmu kita beri pada anak-anak kita. Apakah membahayakan atau menyelamatkan mereka dari seksa di dunia dan akhirat?

IKLAN

Jangan salahkan pelajar yang semakin kurang ajar..Ini salah sistem meletakkan dunia untuk dikejar dan asas akhirat bukan keutamaan untuk dibelajar.

Ibnu sina mengaji agama dan hafal quran dulu baru menjadi ahli fizik

Ibnu khaldun mengaji agama dan hafal quran dulu baru menjadi ahli sosiologi

IKLAN

Umar Abd.Aziz mengaji agama dan hafal quran dulu baru menjadi pemerintah yang adil

Al-Khawrizmi menghafal quran dulu sebelum menjadi pakar matematik

Dan di zaman kita..Dr.Afifi Akiti berpengajian sekolah pondok sehingga sekarang menjadi pensyarah di Universiti Oxford.

IKLAN

Kesemua cendekiawan Islam belajar akhirat dahulu baru belajar bab dunia tapi sistem kita sekarang dah terbalik dan memang direka sebegitu rupa untuk melemahkan umat Islam.

Kembalilah sistem pendidikan asal mengutamakan al-Quran dan sunnah sebagai asas pendidikan barulah diajar dengan pendidikan sains, matematik dan sebagainya.

Sekolah akademik diutamakan dan sekolah agama dikelas keduakan. Maka tidak hairan juga jika mahkamah sivil menjadi yang teragung dan mahkamah syariah hanyalah picisan ini semua hasil sistem pendidikan yang kita amalkan.

InshaAllah jika ilmu akhirat menjadi teras pendidikan nilai akhlak dan ilmu yang tinggi akan dapat diterapkan oleh anak bangsa kita. Cikgu-cikgu dah tak pening kepala lagi dengan sikap anak-anak yang semakin tidak boleh diajar. Jangan kita biarkan anak bangsa kita dimanipulasi dengan sistem pendidikan berorientasikan barat..Inilah hasil jangka masa panjang mereka.

Sumber: Prof Dr Muhaya

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI