Untitled design (21)

Takut dan trauma. Ini yang dapat digambarkan bagi ibu yang baru pertama kali melahirkan anak. Sakit dan rasa tidak selesa sama sekali malah terlalu takut setiap kali doktor memeriksa bukaan pintu rahim.

Pun begitu, proses seluk ini amat perlu dilakukan bagi melihat dan menilai sejauh mana proses kelahiran itu sudah sampai. Ini yang dikongsikan oleh Dr Muhammad Izzat Abd Razak, Pegawai Perubatan Kesihatan Wanita & Kehamilan.

Kena ‘Seluk’ Banyak Kali, Doktor Tak Buat Suka-Suka, Ini Sebabnya!


2 cm , 4 cm , 8 cm , 10 cm tu apa ?

Salah satu tanda ibu telah bersedia untuk bersalin adalah dengan melihat kepada pembukaan pintu rahim. Dalam keadan biasa pangkal rahim yang terletak di dalam vagina berada dalam keadaan tertutup dan tidak membuka. Kadang-kadang ianya terbuka sikit untuk mereka yang pernah melahirkan banyak anak.

Apabila sakit kontraksi bermula, pintu rahim ini menjadi semakin nipis dan perlahan-lahan akan membuka. Darah bercampur lendir dinamakan ‘show’ akan keluar dan ini dikenali sebagai tanda nak bersalin.

Kena ‘Seluk’ Banyak Kali, Doktor Tak Buat Suka-Suka, Ini Sebabnya!

Pangkal rahim ini akan membuka perlahan-lahan bermula dari 1 cm sehingga la diameter nya mencecah 10 cm sebelum ibu boleh meneran bayi keluar.

IKLAN

Bukaan pintu rahim ini ditentukan oleh Vaginal examination dilakukan oleh doktor atau jururawat perbidanan terlatih dengan memasukan jari ke dalam vagina sekaligus mengukur bukaan pintu rahim dengan jari sahaja.

Kena ‘Seluk’ Banyak Kali, Doktor Tak Buat Suka-Suka, Ini Sebabnya!

Jangan panik…….

Ramai ibu berasa takut dan gundah gulana memikirkan mengenai Vaginal examination, lebih-lebih lagi ibu yang takde pengalaman melahirkan.

Relaks, bertenang, tarik nafas dan hembus secara perlahan-lahan. Jangan keraskan badan, jangan kemut sekuat-kuatnya kerana pemeriksan akan menjadi sukar dan ibu akan berasa sakit.

IKLAN

Selain memberitahu mengenai bukaan pintu rahim, vaginal examination juga akan memberitahu mengenai pintu rahim masih keras atau sudah bertambah lembut, kedudukan kepala bayi, selaput air mentuban masih ada atau tidak, terdapat uri atau tali pusat ketika pemeriksaan.

Kena ‘Seluk’ Banyak Kali, Doktor Tak Buat Suka-Suka, Ini Sebabnya!

Maka, vaginal examination ni bukan suka-suka dilakukan, ianya penting untuk menilai sejauh mana proses kelahiran itu sudah sampai. Di dalam dewan bersalin, ianya dilakukan setiap 4 jam, atau lebih awal jika doktor merasakan pemeriksan perlu diawalkan, bergantung kepada perkembangan proses kelahiran.

Ikhlas,
Bukan ‘seluk’ suka-suka.

 

IKLAN

EPISOD 2 PA&MA JOURNEY BERSAMA JOVIANNINA AKAN MENEMUI ANDA MALAM INI!

Ibu dan bapa harus menyokong minat anak-anak. Kerana dari minat itu, ianya akan menyokong tumbesaran anak serta menggalakkan dan mendidik anak-anak membuat perkara yang mereka suka.

Episod kali ini akan membincangkan tentang hobi dan minat anak-anak. Saksikan episod kedua dengan topik Hobi Anak Alaf Baru di Journey Bersama Jovianina pada 2 September Ogos 2020, jam 9 malam.

Kena ‘Seluk’ Banyak Kali, Doktor Tak Buat Suka-Suka, Ini Sebabnya!

#PaMaJourneyBersamaJovianNina
#AstroRIA
#MajalahPAMA

Nak macam-macam info? Join channel Telegram Pa&Ma D Parents

Menarik: Konon Nak Wangi Lepas Mandi Rupanya Bahaya, Henti Sapu Bedak Pada Anak!

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI