Wahai ibu, janganlah terlalu mudah untuk percaya dengan petua-petua karut. Jangan pertaruhkan nyawa dan keselamatan bayi. Tidak semua perkara boleh dipulihkan dengan urutan. Semoga kisah ini menjadi iktibar kepada semua.

Uri bawah atau placenta previa adalah salah satu komplikasi yang sering dihadapi para ibu hamil. Mempunyai beberapa tahap, ia adalah satu keadaan yang tidak dapat diubati. Ibu yang mengalami placenta previa berada dalam kategori kehamilan berisiko tinggi.

Benar urutan boleh memberikan kesan terapi yang bagus tapi bagi ibu yang mengalami plasenta previa, ia bukanlah idea yang baik. Berusaha dan berikhtiarlah namun jangan sampai memudaratkan dan tidak mengendahkan nasihat doktor.

Kisah ibu muda yang mengalami plasenta previa dan mendapatkan urutan daripada bidan kampung yang dikongsi daripada Poliklinik Az-Zaara ini diharapkan membuka mata semua.

Saya nak balik kampung, nak suruh bidan kampung urut bagi uri naik.

Ada seorang ibu muda, yang pertama kali mengandung didapati mengalami Placenta Previa Type 3, dia disahkan tidak boleh bersalin secara normal kerana uri menghalang laluan bersalin. Sewaktu itu, dia 28 minggu mengandung.

 Urut Nak Naikkan Uri, Tapi Alami Pendarahan Teruk & Terpaksa Bersalin Caeser! Nyawa Bayi Hampir Melayang

NASIHAT DOKTOR TIDAK DIENDAHKAN

Surat rujukan ke hospital diberikan agar dia mendapat rawatan susulan di hospital dengan segera. Namun nasihat itu tidak dipedulikan.

Atas nasihat orang lain, ibu tersebut mengambil keputusan untuk berubat dengan cara kampung. Dia berjumpa dengan seorang bidan kampung tua, yang ‘berpengalaman’ dalam mengurut ibu mengandung dan ibu dalam pantang. Salah satu ‘kapakaran’ beliau adalah urut untuk menaikkan rahim.

Jadi selepas 2-3 kali urut, bidan tersebut menerangkan kepada si ibu bahawa urinya sudah naik dan tidak lagi menghalang laluan untuk bersalin. Jadi ibu tersebut sudah boleh bersalin secara normal. Bidan itu juga mencadangkan si ibu tersebut bersalin terus dengannya nanti apa bila sampai waktunya.

IKLAN

Gembira bukan kepalang ibu muda tersebut. Bersyukur dengan keputusannya untuk tidak meneruskan rawatan di hospital. Rasa seperti doanya telah dimakbulkan. Pulanglah si ibu dengan hati yang berbunga.

 PENDARAHAN TERUK HINGGA HAMPIR PENGSAN

Selang 2-3 minggu selepas itu, si ibu dapati ada darah yang keluar, namun rasa sakit untuk bersalin tidak ada, darah semakin lama semakin banyak keluar. Dia dan suami terus berjumpa dengan bidan tersebut. Setelah beberapa jam rawatan bidan tersebut, namun darah masih tidak berhenti. Si ibu semakin lemah, pucat dan hampir pengsan. Tidak puas hati dengan rawatan bidan tersebut, si suami mengambil keputusan untuk membawa isterinya yang hampir pengsan itu ke hospital.

Urut Nak Naikkan Uri, Tapi Alami Pendarahan Teruk & Terpaksa Bersalin Caeser! Nyawa Bayi Hampir Melayang

Setibanya di hospital, dia dibawa ke zon kecemasan. Pakar sakit puan dihubungi. Rupa-rupanya si ibu telah mengalami pendarahan teruk akibat uri dibawah.

Sebenarnya uri tersebut tidak berganjak sedikit pun walaupun selepas diurut oleh bidan itu. Keadaan si ibu amat genting pada waktu itu, tekanan darah semakin menurun, jantungnya berdegup sangat kencang untuk menghantar darah yang tinggal sedikit ke organ-organ utamanya.

Dia juga sangat pucat dan mula meracau-racau. Ujian darah menunjukkan paras hemoglobin ibu tersebut sangat rendah iaitu hanya 5 berbanding yang normal adalah 12. Keadaannya pada waktu itu adalah sangat genting.

IKLAN

 Urut Nak Naikkan Uri, Tapi Alami Pendarahan Teruk & Terpaksa Bersalin Caeser! Nyawa Bayi Hampir Melayang

Doktor pakar mula berbincang dengan si suami. Tindakan segera perlu diambil untuk menyelamatkan nyawa si ibu. Pembedahan segera perlu dilakukan walaupun bayi masih tidak cukup bulan untuk memberhentikan pendarahan dan menyelamatkan nyawa si ibu.Urut Nak Naikkan Uri, Tapi Alami Pendarahan Teruk & Terpaksa Bersalin Caeser! Nyawa Bayi Hampir Melayang

Jadi bagaimana dengan nyawa bayi? Pakar bedah sakit puan dan pakar kanak-kanak akan berusaha sebaik mungkin untuk menyelamatkan kedua-duanya. Namun keutamaan sekarang adalah menyelamatkan nyawa ibu.

Setuju dengan saranan doktor pakar, pembedahan mula dilakukan. Syukur pada ilahi, pembedahan berjaya dilakukan, pendarahan dapat diberhentikan. Nyawa ibu berjaya diselamatkan.

Urut Nak Naikkan Uri, Tapi Alami Pendarahan Teruk & Terpaksa Bersalin Caeser! Nyawa Bayi Hampir Melayang

Namun bayi yang dilahirkan sangat pra matang iaitu pada 32 minggu. Dia dimasukkan ke unit rawatan rapi untuk pemeriksaan lanjut. Akibat dari pembedahan secara tidak dirancang terpaksa dilakukan, bayi tidak mempunyai paru-paru yang matang dan sangat berisiko mendapat jangkitan kuman.

Selepas pembedahan dilakukan, si ibu menerima 8 bag darah untuk menstabilkan keadaannya.

IKLAN

 Urut Nak Naikkan Uri, Tapi Alami Pendarahan Teruk & Terpaksa Bersalin Caeser! Nyawa Bayi Hampir Melayang

Kisah ini disiarkan supaya menjadi iktibar kepada semua.

 INFO MENGENAI URI 

Uri tidak boleh naik semula walaupun di urut.

Uri akan naik sendiri tanpa perlu diurut jika sebelum 28 minggu.

Selepas 28 minggu, kedudukan uri tidak akan banyak berubah sehingga bersalin.

Jika didapati mengalami uri dibawah, pastikan ibu mendapat rawatan susulan di hospital dengan segera. Si ibu sangat berisiko mendapat pendarahan yang tidak boleh diberhentikan seperti yang berlaku pada ibu tadi.

Kes seperti ini, bayi perlu diberikan suntikan agar paru-paru baby lebih cepat matang sekiranya pembedahan awal perlu dilakukan.

Sama-sama kita doakan agar si ibu dan bayi tersebut selamat dan kes seperti ini tidak lagi berlaku.

Sumber: Poliklinik Az-Zaara

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI