Pasti ibu-ibu yang dah ada anak lelaki berderet tetap nak juga seorang anak perempuan. Begitu juga bagi pasangan yang ada semua anak perempuan teringin juga seorang anak lelaki kan? Tapi semua ni orang kata rezeki. Andai kata dapat alhamdulillah, jika memang dah tertulis rezeki dapat semua lelaki atau perempuan, tetap terima dengan berlapang dada.

Cumanya kisah yang dikongsikan oleh Puan Noor Rabi Atul Adawiyah ini mencuit hati apabila bayi yang lahir lelaki sedangkan masa scan beberapa kali doktor beritahu perempuan. Malah semua baju dan kelengkapan juga dibeli warna pink.

17.9.2020: Hari ni genap 37w 7d. Hati semakin berdebar menanti saat nak melahirkan satu nyawa. Cakap kat husband, janganlah bersalin lagi sebab 19hb & 20hb family dia nak buat makan-makan kat rumah mak. Hahah sempat lah fikir nak makan sedap sebelum bersalin. Hari ni juga Ibu makan nanas masak sebiji sebab memang nak jadikan natural inducer.

38w 2d: Berlalu tarikh 19hb & 20hb tu. Ibu dapat join family mertua makan-makan dan santai-santai kat rumah. Masa ni perut dah mula kerap mengeras dan rasa menekan dibahagian bawah tapi, Ibu masih boleh enjoy lagi, tak rasa sakit pun.

Ibu beli lagi 2 biji nanas. Potong sesiap letak dalam bekas simpan dalam peti. Seharian makan nanas sampai habis sebekas.

21.9.2020: Hari ni 38w 4d, perut mengeras semakin kuat dan kerap tapi, tak konsisten. Masih sakit biasa-biasa je.

22.9.2020: Hari ni 38w 5d. Kalau ikutkan masa Deeniy dulu waktu ni dia dah selamat melihat dunia. Siang ni perut Ibu masih mengeras macam semalam cuma tang pinggang pun dah mula rasa sakit dan rasa seperti kepala baby menolak bahagian bawah. Ibu cakap dengan husband, mungkin hari ni atau esok Ibu bersalin ni.

Ibu tanya husband “Deeniy nanti macamana? Mesti dia menangis nanti time Ibu tinggalkan dia”, sebab dia manja dengan Ibu, nak tidur mesti pegang tangan Ibu. Husband cakap jangan risau, inshaaAllah Deeniy ok nanti, mak boleh jagakan dia.

5.40pm masa Ibu nak mandi, ada lendir coklat dekat pantyliner. Masa ni husband keluar ambil Aisy balik sekolah. Ibu call just bagitahu dia, dah ada tanda ni. Cuma masa ni contraction tak kerap dan tak konsisten pun. Husband sampai rumah, dia tanya nak pergi hospital sekarang ke? Ibu cakap nanti dulu. Time ni jalan tengah sesak teruk sebab orang balik kerja kan. Plus Ibu pun tak rasa macam sakit nak bersalin pun. Sakitnya mild je. Ibu bancuh raspberry leaf tea 2 uncang sekali minum dan start guna labor blend massage kaki, tangan, pingggang, bawah perut dan sedut baunya dalam-dalam. Tenang je rasa.

8.40pm Ibu tengah kemas dapur, time nak basuh pinggan tiba-tiba Ibu rasa ada leaking. Jernih, suam dan tak ada bau. Sah air ketuban. Terus cakap dengan husband, “jom sesiap pergi hospital”. Siapkan barang anak-anak dan hantar kat rumah mak. Deeniy tak menangis masa ni sebab dia seronok nak main kat rumah mak dengan Abang Aisy. Tapi, Anaqi yang menangis. Ibu tak fikir dah pasal dorang masa ni sebab nak tenang-tenang je.

9.20pm gerak ke HTAR. Time ni pun jalan masih lagi jammed. Husband drive slow-slow je. Sepanjang drive tu dia keep tanya, “ok tak?”. Ibu ok je, memang tak ada rasa sakit contraction yang kuat dan tak rasa sakit sangat pun.

IKLAN

10.30pm lebih kurang sampai hospital. Register. Nurse buat saringan. Timbang berat 62kg. Ibu tukar baju pink.

11pm doctor buat VE baru 3cm. Lepas tu buat scan. Doctor cakap, “Puan kita admit ward dulu ya sebab lambat lagi nak bersalin ni mungkin lagi 1-2jam baru bersalin”. Ibu baring atas katil tunggu nurse bawa ke ward. Ibu tenang-tenang baring sambil apply labor blend tu, tunggu nurse siapkan file admission, doctor pasang branula, cucuk branula lagi sakit daripada sakit contraction. Perut Ibu mengeras makin kuat tapi, dua tiga kali je tak kerap pun dan tak sakit sangat. Sampai Ibu dok fikir mana contraction yang betul-betul sakit dan konsisten ni . Mulut tak berhenti zikir dan baca doa Nabi Yunus.

 

11.15pm masa tunggu nurse, tetiba Ibu rasa macam nak meneran. Ibu beritahu nurse. Nurse buat VE dah 7cm. Kelam kabut nurse tolak stretcher nak bawa terus ke labor room, tak payah admit ward.

Sampai labor room, Ibu pindah katil nak bersalin. Selesakan posisi. Ibu cakap nurse, “saya rasa nak teran ni”. Bidan cakap,”eh kejap-kejap air ketuban tak pecah lagi”. “Ok Puan saya dah pecahkan air ketuban, Puan push bila rasa nak push dan tarik nafas dalam-dalam ya.
Bila sampai rasa nak push tu Ibu tarik nafas paling dalam dan push sambil ucap “Allahuakhbar!”.

Alhamdulillah tepat 11.23 pm keluar satu nyawa yang Ibu nanti-nantikan.
Ibu dah excited nak tengok ‘baby girl’. Bidan angkat baby dan tunjuk, “Puan tengok baby, Puan nampak tak baby apa?” Ibu nampak seketul bebird. Terus Ibu cakap, “Eh, kenapa boy?”

Ya baby Puan boy ya. Ibu terus gelak, sambil skin to skin dengan baby, tangan Ibu raba-raba kemaluan baby sebab nak confirmkan betul ke boy. Ya Allah Ibu kena prank ke? Mana ‘baby girl’ Ibu.

Bidan cakap kena jahit sikit sebab baby keluar kepala sekali dengan tangan so, tersangkut sikit. 1st degree tear. Tak sabar betul tangan dia nak keluar minta tolong ya.

IKLAN

Bidan cakap dah bius so, tak sakit kena jahit. Embah dia! Sakit wei terasa dijahit hidup-hidup setiap lapisan tu. Terasa cangkuk jarum macam mata kail tu. Dan time tu jugalah bidan tu nak ajar sorang nurse tu cara jahit tapi, sebab Ibu asyik cakap sakit terus dia sambung jahit tak jadi nak terus ajar nurse tu. Terangkat-angkat punggung time dia menjahit tu. Sumpah sakit sangat. Contraction dan teran baby tak sakit tapi, dijahit yang sakit.

23.9.2020/2.20am baru Ibu dibawa ke wad. Ibu salin baju dan pampers baby. Serba pink uolls! Pukul 3.40 baru husband dapat iqamat kan baby tu pun dekat depan entrance ward, tak dapat jumpa Ibu. Nurse hantar semula baby kat Ibu. Nurse tanya. “Eh baby boy kan Puan? Saya ingatkan salah baby tadi sebab baby pakai warna pink”. Ibu sengih je.
Lepas bersalin tu Ibu tak dapat tidur sebab masih fikirkan jantina baby. Kenapakah? Mengapakah?

4am doktor datang cek baby. Doktor pula tanya, “eh baby boy ke girl ni?” Ibu jawab, “i kena prank dengan baby”. Doktor terus ketawa. Tak apa i faham u, kecil lagi tak apa pakai pink.

Suami dah sampai rumah, dia call Ibu. “Sayang anak kita lelaki lagi”, Ibu jawab tulah, “Ibu dah excited nak tengok princess”. Husband cakap, “tak apa, tetap anak kita kan”. Ibu rasa sebak sikit. Tapi, tetap redha dan sayang baby ni.

Doktor cakap baby kena cek darah setiap 4 jam untuk pantau gula dalam darah sebab Ibu ada GDM. Ibu pun sama kena cek. Alhamdulillah setiap kali cek bacaan gula semua normal.
Nurse suruh breastfeed baby tapi, Ibu sedih sebab susu tak keluar sikit pun. Tapi, Ibu cakap dengan nurse “tak apa saya akan cuba juga, nanti baby suck sampai susu keluar juga”. Walaupun Ibu tahu memang tak ada susu yang keluar, Ibu paksa juga baby hisap sekerap mungkin. Ibu tengok ibu-ibu lain dalam ward tu yang tengah seronok breastfeed baby, Ibu sedih. Tapi, Ibu tak give up.

IKLAN

5.30pm Dah boleh discharge dan 8.30pm Alhamdulillah sampai rumah. Malam tu baby kerap menangis mungkin sebab lapar susu, Ibu tetap yakin susu akan keluar. Alhamdulillah akhirnya ada susu keluar walaupun sikitttttt je. Keesokkan hari baru susu mula keluar banyak sikit.

Bermulalah episod ibu berpantang dengan pinky boy. AISY HAQQ nama diberi untuk putera keempat Ibu. Yang bermaksud KEHIDUPAN YANG BENAR.

Sekarang alhamdulillah si comel ibu ni dah pun membesar dengan sihat. Senyuman Aisy Haqq tu buat semua orang cair dan geram. Moga terus membesar menjadi anak yang soleh.

❤ AISY HAQQ BIN HASNIZAM
❤ 22 SEPT 2020 / 2323PM
❤ 3.07KG / 48CM

Kredit: Noor Rabi Atul Adawiyah

Ada gambar anak minum susu yang cute-cute? Jom share dengan Pa&Ma dan anda mungkin berpeluang memenangi hamper barangan bernilai RM100. Muat naik gambar anak anda di SINI

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)