Indeks jisim badan (BMI) adalah hasil bahagi berat individu dinyatakan dalam kilogram (kg) dan tinggi dalam meter persegi (m2). BMI digunakan dalam perubatan untuk menunjukkan patologi dalam jisim badan manusia (Eknoyan, 2008).

Obesiti Boleh Ganggu Kesuburan? Punca Sukar Hamil?

Peratusan orang gemuk di negara-negara membangun telah meningkat 3 kali ganda dalam tempoh 20 tahun (Hossain et al., 2007). Terdapat 1.6 bilion orang yang berlebihan berat di seluruh dunia dan daripada itu 400 juta adalah obes. BMI biasanya berkait rapat dengan fungsi badan manusia.

Kelas BMI

Terdapat 6 Kelas BMI iaitu:

  • Kurang berat badan (<18.5 kg / m2)
  • Normal (18,5-24,99 kg / m2)
  • Berat badan berlebihan (25-29,99 kg / m2)
  • Obesiti Jenis I (30-34,99 kg / m2)
  • Obesiti Jenis II (35-39,99 kg / m2)
  • Morbid Obesiti (> 39.99 kg / m2)
    (Sumber rujukan: World Health Organization (WHO))

Hubungan antara BMI dan kesuburan

Kebanyakan wanita gemuk tidak subur; Walau bagaimanapun, obesiti dan kesan negatif kepada kesuburan tidak didokumenkan dengan baik. Wanita gemuk adalah tiga kali lebih cenderung untuk mengalami ketidaksuburan berbanding dengan wanita yang mempunyai berat badan normal (Rich-Edwards et al. 1994).

Wanita gemuk akan mengalami gangguan kesuburan dalam kitaran konsep semula jadi dan rawatan dibantu (Zaadstra et al. 1993, Crosignani et al. 1994). Mekanisma di mana kesannya yang dikenakan adalah lebih kontroversi. Obesiti memberi kesan terhadap kesuburan melalui ovulasi, penghasilan oosit, perkembangan embrio, perkembangan endometrium, implan dan keguguran. Wanita gemuk, terutamanya mereka yang obesiti, kurang berkemungkinan untuk hamil.

IKLAN

Wanita gemuk mengalami masalah dengan paksi hipotalamus,pituitary, ovari, gangguan kitaran haid dan tiga kali lebih cenderung untuk mengalami gangguan ovulasi. Obesiti menganggu keseimbangan hormon yang mengawal perkembangan folikel dan kematangan oosit. Leptin, hormon yang dihasilkan oleh sel lemak, tinggi pada wanita gemuk, dan telah dikaitkan dengan terjejasnya tahap kesuburan. Obesiti menjejaskan ovulasi, dan juga menjejaskan perkembangan endometrium dan menganggu implan (Brewer & Balen, 2010).

Kesedaran Awam

Obesiti adalah masalah kesihatan yang semakin berleluasa dalam kalangan masyarakat moden. Kajian yang dilakukan oleh Kementerian Kesihatan menunjukkan bilangan orang dewasa dengan masalah berat badan berlebihan meningkat daripada 16.6% (1.7juta) pada tahun 1996 kepada 27% (4.2juta) pada tahun 2003. Kajian pada tahun 2006 mengikut trend yang sama seperti orang dewasa yang berlebihan berat badan meningkat kepada 43.1%. Kaji selidik Kesihatan dan Morbiditi Kesihatan 2011 tealah menunjukkan 33.6% orang dewasa berumur 18 tahun ke atas mempunyai berat badan berlebihan dan 19.5% adalah obes. Semakin banyak orang dewasa dengan isu pengurusan berat badan menunjukkan kekurangan masyarakat kita dalam kesedaran kesihatan mereka.

Petunjuk

Kajian menunjukkan bahawa BMI dikaitkan dengan tahap lemak dalam badan. Orang dewasa dengan BMI lebih daripada 25 kg / m2 adalah berat badan berlebihan dan morbid obesiti apabila BMI lebih daripada 39.99 kg / m2. Orang gemuk biasanya mudah berasa letih, kurang bertenaga dan mempunyai lemak berlebihan di pinggang. Selain BMI, ukuran pinggang membantu untuk menyaring risiko kesihatan yang mungkin berlaku yang berkaitan dengan berat badan berlebihan dan obesiti di kalangan orang dewasa. Jika kebanyakan lemak di sekeliling pinggang dan bukan pinggul, terdapat peningkatan risiko penyakit jantung koronari dan diabetes jenis 2.

IKLAN

Epidemiologi & Kadar Kejayaan

Peningkatan kadar obesiti dalam kalangan wanita hamil adalah satu kebimbangan kesihatan awam yang ketara. Dalam kehamilan, peningkatkan BMI boleh menyebabkan pelbagai implikasi untuk penjagaan pranatal dan penyeliaan bersalin. Wanita obes yang hamil menghadapi risiko tinggi komplikasi kehamilan seperti praeklampsia, eklampsia, sebelum dan selepas bersalin, merangsang kelahiran, makrosomia, kadar peningkatan pembedahan caesarean, dan pendarahan selepas bersalin (Vellanki, 2012). Tinjauan mendapati kesan obesiti kepada hasil Rawatan bantuan kesuburan (ART) adalah tidak konsisten, walaupun reka bentuk kajian dan definisi obesiti adalah berubah-ubah.

Walau bagaimanapun, majoriti daripada kajian menunjukkan bahawa obesiti mempunyai kesan yang negatif ke atas Rawatan bantuan kesuburan (ART). Laporan menunjukkan, obesiti memberi kesan terhadap rangsangan ovari pada wanita menjalani rawatan. Kesan yang dilaporkan termasuk rangsangan berpanjangan ovari, peningkatan penggunaan dos gonadotrofin, kadar peningkatan folikel asynchrony dan kadar pembatalan kes meningkat (Mulders et al. 2003, van Swieten et al. 2005, Balen et al. 2006, Bellver et al. 2006, Maheshwari et al. 2007, Esinler et al. 2008).

Wanita gemuk menjalani Rawatan bantuan kesuburan (ART) mempunyai kadar kelahiran yang lebih rendah. Ia dikatakan bahawa ini adalah kesan kumulatif implan lebih rendah dan kadar kehamilan, kadar keguguran yang lebih tinggi dan peningkatan komplikasi obstetrik (Bellver et al. 2006). Walaupun beberapa penulis telah melaporkan kehamilan dan kadar kelahiran hidup pada wanita gemuk menjalani rawatan bantuan mengandung lebih rendah (Wang et al. 2000, Carrell et al. 2001, Loveland et al. 2001, Nichols et al. 2003, Fedorcsak et al. 2004, Bellver et al. 2010). Penurunan berat badan meningkatkan fungsi pembiakan dalam wanita gemuk dan obes (Clark et al. 1995, 1998, Hollmann et al. 1996, Crosignani et al. 2003, Tang et al. 2006). Kita harus berhati-hati untuk tidak menggalakkan diet pesat melampau dan akut diet kalori sangat rendah, kerana ini telah dikaitkan dengan hasil ART yang rendah (Tsagareli et al. 2006). Adalah lebih baik untuk pesakit mendapatkan BMI normal sebelum memulakan rawatan kesuburan. Sesungguhnya, garis panduan ini menyaran menangguhkan apa-apa rawatan sehingga BMI wanita <35 kg / m2, dan mencadangkan bahawa BMI <30 kg / m2 adalah lebih baik (Balen & Anderson 2007). Ringkasnya, obesiti telah dilihat menjejaskan kedua-dua konsep semula jadi dan dibantu.

Cadangan

IKLAN

Strategi aktif untuk mengawal berat badan dan nasihat gaya hidup yang diperlukan bagi pengurusan obesiti. Ia disyorkan bagi semua wanita gemuk yang merancang untuk hamil untuk mempunyai berat badan yang wajar, termasuk pemakanan sihat, senaman dan rujukan kepada pakar pemakanan di mana sesuai.

Kredit: MyHealth Portal

Obesiti Boleh Ganggu Kesuburan? Punca Sukar Hamil?

Nak tambah ilmu tentang penyusuan susu ibu, jom join webinar PERCUMA Ya, Aku Mampu Susukan Anak! secara ONLINE pada 29 Oktober 2022. Daftar nama anda di https://toko.ideaktiv.com/product/ya-aku-mampu-susukan-anak/


Obesiti Boleh Ganggu Kesuburan? Punca Sukar Hamil?

Jom, kongsikan foto comel si manja anda bertemakan Jungle Cuties di SINI! Ada hadiah menarik menanti.(https://www.majalahpama.my/pencarian-bayi-pilihan-pama/)

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI