Rumah tangga penyanyi, Adira Suhaimi dan suami, Datuk Seri Adnan Abu menemui noktah selepas suaminya, Datuk Seri Adnan Abu melafazkan cerai talak satu di Mahkamah Rendah Syariah Gombak Barat. Ikatan perkahwinan pasangan ini terlerai selepas sembilan tahun hidup bersama.

Adnan atau lebih dikenali sebagai Datuk Red melafazkan cerai talak satu di Mahkamah Rendah Syariah Gombak Barat, Rawang selepas penyanyi berkenaan memfailkan penceraian kerana mendakwa tidak lagi wujud persefahaman dalam perkahwinannya.

Pada 25 Oktober tahun lalu, Adira memfailkan penceraian kerana mendakwa tidak lagi wujud persefahaman dalam perkahwinannya.

Artikel lain: Cukuplah Empat Orang Anak Empat Kali Bersalin Czer, Adira Suhaimi Dah Tutup Kilang

Perceraian Ibu Bapa Beri Kesan Pada Anak

Perceraian Ibu Bapa Beri Kesan Pada Anak, Jangan Sampai Emosi Mereka Terganggu

Bagaimanapun, Adnan tidak bersetuju dengan permohonan dibuat isteri keduanya itu dan ingin menyelamatkan rumah tangga mereka.

Untuk rekod, Adira memfailkan permohonan cerai terhadap Adnan di mahkamah ini pada 1 April 2019 namun menarik semula permohonan itu bagi memberi peluang kedua kepada suami selain cuba berbaik demi anak-anak

Adira dan Adnan berkahwin di Songkhla, Thailand pada 3 Disember 2015 sebagai isteri kedua.

Baca lagi: Makna Yang Indah, Nak Ingat Pun Senang Pilih Nama Ringkas, Adira Suhaimi Kongsi Nama Anak!

Perceraian Ibu Bapa Beri Kesan Pada Anak, Jangan Sampai Emosi Mereka Terganggu

Hasil perkahwinan itu, mereka dikurniakan empat orang cahaya mata iaitu Anggrek, 7, Asan, 6, Anggun, 5 dan Ayob yang kini berusia dua tahun manakala perkahwinan Adnan bersama isteri pertama iaitu Datin Seri Sharifah Norshafila Hassim, mereka dikurniakan lima cahaya mata.

Perceraian ibu bapa boleh memberi kesan yang mendalam kepada anak-anak, dan kesan tersebut berbeza-beza bergantung pada usia anak, kepribadian, dan situasi keluarga.

Jangan Sampai Emosi Mereka Terganggu

Berikut adalah beberapa kesan umum yang mungkin dihadapi oleh anak-anak apabila ibu bapa mereka bercerai:

Emosi Yang Terganggu

Anak-anak boleh merasa sedih, marah, kecewa, atau bingung mengenai perceraian. Mereka mungkin juga berasa bersalah, dengan fikiran yang salah paham bahawa mereka mungkin menjadi penyebab perceraian tersebut.

IKLAN

Masalah Tingkah Laku

Beberapa anak mungkin menunjukkan masalah tingkah laku sebagai reaksi terhadap perceraian. Ini boleh termasuk pergaduhan, melanggar peraturan, atau menarik diri dari aktiviti sosial dan sekolah.

Artikel lain: Menurun Sungguh Perangai Mak Dia..Anak Perempuan Adira Pandai Berlakon Buat Tiktok Sama-Sama

Prestasi Akademik

Gangguan emosi dan perubahan dalam rutin harian boleh menyebabkan penurunan prestasi akademik. Anak-anak mungkin mendapati sukar untuk memberi tumpuan pada pengajian mereka.

Perubahan dalam Hubungan Keluarga

Anak-anak mungkin merasa tertekan antara dua ibu bapa, terutama jika terdapat konflik berterusan atau persaingan untuk kasih sayang dan perhatian anak-anak.

Perceraian Ibu Bapa Beri Kesan Pada Anak, Jangan Sampai Emosi Mereka Terganggu

IKLAN

Isu Kepercayaan dan Komitmen

Pengalaman perceraian ibu bapa boleh mempengaruhi pandangan anak-anak terhadap hubungan dan kepercayaan. Ini mungkin mempengaruhi kemampuan mereka untuk membina atau memelihara hubungan pada masa depan.

Masalah Kesihatan Mental

Anak-anak yang mengalami perceraian ibu bapa berisiko lebih tinggi mengalami masalah kesihatan mental seperti kebimbangan, kemurungan, dan rendah diri.

Adaptasi dengan Perubahan

Anak-anak perlu menyesuaikan diri dengan banyak perubahan, seperti berpindah rumah, berubah sekolah, atau hidup dengan satu ibu bapa atau dalam susun atur keluarga yang baru.

Penting untuk ibu bapa untuk menyokong anak-anak mereka sepanjang proses perceraian dengan menjaga komunikasi yang baik, memberi banyak sokongan emosi, dan jika perlu, mencari bantuan daripada profesional seperti kaunselor atau terapis.

Ini dapat membantu mengurangkan kesan negatif perceraian pada anak-anak dan membantu mereka menyesuaikan diri dengan kehidupan baru mereka.

IKLAN

Sumber: Sinar Harian Sinarplus Instagram Adira Suhaimi

 

 

Perceraian Ibu Bapa Beri Kesan Pada Anak, Jangan Sampai Emosi Mereka Terganggu

Ayuhhh Sertai Jom Mewarna Oyen Bintang Kecil!

Pelbagai hadiah menarik menanti anda selain boleh berhimpun bersama ratusan ekor kucing Oyen comel di sini. Apa lagi daftar sekarang dan jadi sebahagian peserta kami.

Mudah sahaja hanya klik link di bawah dan daftar.

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) sekarang!

Dapatkan lebih ilmu keibubapaan di Tik Tok Pa&Ma @pama.my

 

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI