Lain orang lain ujian yang diterima. Sudahlan pendapatan suami tidaklah banyak, diduga pula dengan seorang anak yang sakit sejak kecil dan memerlukan kos rawatan yang agak besar setiap bulan. Haryani Mat Hussin, 40 berniaga karipap, serunding, dan popia mini secara dalam talian untuk pendapatan tambahan bagi menanggung kos rawatan untuk anak perempuannya, Ana Sufiyyah Mohd Tarmizi, 6, yang mengidap ‘golden har syndrome’ iaitu cacat pada cuping telinga.

Dalam satu laporan akhbar tempatan, Haryani menyatakan tidak pernah terlintas dalam fikirannya untuk meminta derma orang ramai sebaliknya, dia berusaha melalui perniagaan kecil-kecilan yang dijalankan menerusi dalam talian.

Pendapatan suami tidak seberapa, Haryani bantu jual barang secara online

tambahnya lagi dengan pendapatan suaminya, Mohd Tarmizi Mustafa yang tidak seberapa menerusi perniagaan kecil-kecilan, itu semua tidak dapat menampung kos rawatan Ana Sufiyyah selain perlu menanggung keluarga mereka dan juga 7 orang anak-anak yang lain.

justeru itu, dia dengan rela hati ingin membantu suaminya dan menjual karipap, serunding dan popia mini untuk pendapatan tambahan bagi rawatan anaknya itu.

“Perniagaan sekarang agak perlahan, jadi saya berdoa ada insan sudi membeli produk saya. Selagi kudrat ada, selagi itulah saya dan suami berusaha,” katanya ketika dihubungi oleh akhbar tersebut.

IKLAN

Sebelum ini, tular mengenai posting yang dibuat Haryani menerusi akaun Facebook miliknya mengenai jualannya itu.

Anak Alami Cacat Cuping Telinga, Ibu Doa Orang Ramai Sokong Jualan Online Nak Tampung Kos Rawatan
posting Haryani tentang barangan jualannya

Anak tiada cuping telinga kiri, alami sejak lahir

Menerusi hantaran itu, Haryani minta orang ramai dapat menyokong dan sudi membeli hasil jualannya itu. Mengenai keadaan Ana, Haryani yang mempunyai lapan anak berkata, telinga anaknya itu mempunyai lubang kecil tetapi tiada cuping pada telinga kiri.

“Ia membuatkan pendengaran Ana kurang jelas. Dia juga turut menghidap ‘horse shoe kidney’ apabila hanya mempunyai satu saluran menyambung kedua-dua buah pinggang.

IKLAN

“Berbanding mereka yang normal, terdapat dua saluran dan jika salah satu buah pinggang rosak, satu lagi boleh digunakan tetapi tidak bagi Ana yang boleh menyebabkan kedua-dua rosak jika berlaku sesuatu ke atas organ itu,” katanya.

Anak Alami Cacat Cuping Telinga, Ibu Doa Orang Ramai Sokong Jualan Online Nak Tampung Kos Rawatan
sebahagian anak-anak Haryani

Perlu bantuan pakar dari luar negara

Ketika berkongsi kisah itu, Haryani berkata, Ana yang juga anak keenamnya mengalami masalah itu sejak lahir dan memerlukan bantuan pakar luar negara untuk mengesan punca penyakit yang dihidapinya.

Menurutnya, doktor yang merawatnya memaklumkan ujian darah perlu dijalankan dan dihantar ke luar negara untuk mengesan punca masalah ‘golden har syndrome’ itu.

IKLAN
Anak Alami Cacat Cuping Telinga, Ibu Doa Orang Ramai Sokong Jualan Online Nak Tampung Kos Rawatan
Ana perlukan bantuan pakar dari luar negara untuk rawatan

“Saya diberitahu kepakaran bagi mengesan masalah itu tidak ada di negara kita, sebaliknya saya perlu menyediakan RM3,000 hanya untuk menghantar darah ke luar negara sekali gus boleh mengesan punca dia (Ana) mengalami masalah terbabit,” katanya yang menetap di Pasir Puteh, Kelantan.

Sumber: Hmetro

Anak Alami Cacat Cuping Telinga, Ibu Doa Orang Ramai Sokong Jualan Online Nak Tampung Kos Rawatan

Jom menyertai komuniti ibu Pa&Ma Moms To Be. Anda boleh ikuti forum, ajukan soalan-soalan kepada doktor dan menggunakan pelbagai tools di sini. Sign up di https://momstobe.majalahpama.my

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI