Atas dasar sifat saling hormat menghormati, Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek hari ini memaklumkan kantin di semua sekolah kekal beroperasi seperti biasa sepanjang bulan Ramadan.

Ini bagi membolehkan pelajar bukan beragama Islam mendapatkan makanan ketika waktu rehat tanpa perlu bersusah payah.

Jelasnya, prosedur ini penting dalam menimbulkan sifat saling menghormati antara satu sama lain termasuk memahamkan pelajar berkenaan mengenai ibadah yang dijalani murid beragama Islam.

“Saya ulangi, kantin mesti dibuka serta ada pendidikan berkaitan kesedaran dan hormat antara satu sama lain, khususnya bagi sekolah yang mempunyai murid bukan beragama Islam.

IKLAN

“Ramai guru mempunyai pengalaman untuk menguruskan sebarang isu jadi proses pendidikan untuk memahamkan dan menghormati sangat penting ketika Ramadan,” ujarnya.

Kantin Sekolah Mesti Dibuka Sepanjang Ramadan  – Menteri Pendidikan

IKLAN

Beliau yang ditemui ketika sidang akhbar selepas melawat Sekolah Kebangsaan Saujana Putra sempena pembukaan sesi akademik 2014/2025 di sini, pada hari ini turut berkongsi mengenai kepadatan pelajar terutama pelajar Tahun Satu.

Sehubungan itu, Fadhlina memberitahu, pihaknya bakal memastikan tiada kesesakan yang keterlaluan berlaku di sekolah yang dikenalpasti.

IKLAN

“Kemasukan murid darjah satu tinggi dan ini menunjukkan komitmen KPM untuk memastikan anak-anak berada dalam sekolah, tercapai,” katanya lagi.

Menarik: “Impian Hari Lahir Ke-45” Mahu Sambut Di Mekah, Siti Nurhaliza Bawa Anak-Anak Tunai Umrah!

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) sekarang!

Sumber: Sinar Harian

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI