Sesetengah anak mempunyai tabiat suka memukul. Bukan saja dipukulnya orang lain, tetapi ibu ayahnya juga dipukul apabila mahu melahirkan emosi marah dan tidak puas hati.

Artikel Lain: [Bukan Senang Nak Jaga Anak Perempuan. Nak Besarkan Dia, Elakkan Kesalahan Ini!]

Sekiranya perkara ini sering berlaku sehingga mempengaruhi tingkah lakunya, perlulah dilakukan sesuatu untuk mengatasinya. Di dalam perkongsiannya, Faizatul Iman berkongsi tip untuk mengendalikan masalah ini.

Hari ni saya belajar tentang tips bagaimana nak urus jika anak memukul kawan atau kita. Kadng-kadang anak mula memukul selepas berumur setahun ke atas. Anak pada usia ini memang selalu berbuat begitu. Cara bijak yang kita boleh amalkan;

1️⃣ Ambil kaki atau tangannya dan terangkan kegunaannya yang betul. “Izzah, Allah gives you hand to eat, to draw, to hold thing and to sayang sayang, usap usap ummi macam ni, to hug. Bestkan.”

IKLAN

Artikel Lain: [Tak Salah Anak Lelaki Menangis, Itu Tanda Emosi Yang Sihat. Bukan Sebab Mereka Lemah]

2️⃣ Ambil tangannya dan gosokkan pada bahagian kawan/kita yang disakiti tadi. “Allah gives hands to sayang-sayang, kesian ummi pain Izzah pukul. Meh kita gosok dan tiup kat kaki Ummi ni. Baca doa dan blow sihatkanlah kaki Ummi Allah.”

3️⃣ Ajar anak minta maaf pada kawan. “Jom, minta maaf dekat kawan ye. Ikut ummi. Izzah minta maaf. Izzah tak sengaja.”“I’m sorry/ saya minta maaf” Kita juga minta maaf pada penjaga anak yang disakiti anak kita.

4️⃣ Ambil tangan anak kita dan gosok pada dirinya dan nyatakan, “Izzah anak baik, anak solehah good girl. Allah sayang”

5️⃣ Ulang dengan penuh sabar bila insiden terjadi lagi.

Fasa anak memukul sewaktu berumur 2 tahun tiada kena-mengena dengan akhlak. Pada usia ini anak agak memikirkan dirinnya sahaja. Mereka belum pandai bergaul lagi. Skil interpersonal mereka belum lagi develop. Ini sebahagian dari proses membesar. Jadi sangat penting kita ajar dan tunjukkan fungsi yang betul untuk tangan, mulut dan kakinya.

Walaupun ianya proses membesar sebagai ibu bapa yang bijak dan soleh solehah, kita mestilah mahu menggunakan masa ini untuk mengajar anak betul betul tentang akhlak dan adab yang baik. Dengan memberi penerangan membantu develop pemikiran anak lebih cepat.☺️

Begitulah,
FAIZATUL IMAN BINTI MAKPOL
Jom install adab dan akhlak yang baik dalam diri anak.🥰
#ImanParentingJourney